Dostupni linkovi

Novi dobrovoljni regruti potpisali ugovore


Regruti na potpisivanju ugovora, 25. februar 2011
Regruti na potpisivanju ugovora, 25. februar 2011
U svečanoj atmosferi, uz vojničke pozdrave, rukovanje, marševsku muziku i aplauze, novi dobrovoljni regruti potpisali su ugovore u Domu garde na Topčideru.

Miloš Živanović (21), Miloš Simić (21), Slavica Filipović (18), Goran Radeta (29) i Anica Ivković (18) rekli su za RSE da su od malena želeli da postanu vojnici, i da veruju da su napravili dobar izbor:



Ukupne potrebe vojske za regrutima u martovskoj klasi u Srbiji su 500 ljudi ali se, prema podacima Ministarstva odbrane, na konkurs prijavilo više od 1.200 ovih dobrovoljaca.

Pukovnik Nebojša Gligorijević, načelnik vojnog Regionalnog centra Beograd, izjavio je za naš radio da masovan odziv govori da je odnos prema vojsci danas daleko pozitivniji nego pre desetak godina.

Regruti na potpisivanju ugovora, 25. februar 2011
"Očigledno je da je učinjena prava procena kada treba preći na dobrovoljno služenje vojske. A različite su pobude zbog kojih mladići i devojke idu na služenje vojnog roka... Jedna od njih je egzistencijalne prirode, jer ako postanu vojnici profesionalci time rešavaju pitanje zaposlenja. Drugo, mogu da se zaposle u nekim državnim organima gde je obavezno da kandidat za posao ima odslužen vojni rok. I na kraju, u pitanju je i tradicija koja nije zanemarljiva. Vojna tradicija je svakako ukorenjena u našem nacionalnom biću, i narod jednostavno voli vojsku“, kaže pukovnik.

Najveći odziv na konkurs za dobrovoljno služenje vojnog roka je u regionu Niša i južne Srbije koji važe za siromašnije krajeve države.

Konstantina Samofalova, člana paralmentarnog Odbora za bezbednost, koji je sa rodbinom posle potpisivanja dočekivao regrute, pitali smo da li je u tome kjuč velikog interesovanja.

Regruti na potpisivanju ugovora, 25. februar 2011
"Pa sigurno je da je za njih motivacija mogućnost da sutra postanu profesionalci. Medjutim, ja to ne bih vezivao za ekonomsku krizu. Jer da bi se čovek bavio tom vrstom posla, potrebna je posebna vrsta ličnosti. I mislim da su to veoma hrabri mladi ljudi“, kaže Samofalov.

Nakon rigorozne selekcije odabrani će služiti tromesečni vojni rok, koji će im biti produžen za još toliko ukoliko žele da postanu profesionalni vojnici. Među njima je i više od 120 devojaka koje će dobrovoljno obući vojničku uniformu.

Od 1. januara 2011. godine Vojska Srbije zvanično je postala profesionalna, a decembarska klasa regruta je poslednja koja služi vojni rok po starom zakonu.
XS
SM
MD
LG