Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ko će kontrolisati vojsku?


Jedinice Vojske Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ako je do sada bilo jasno da Savjet za odbranu i bezbijednost u čijem su sastavu predsjednici države, skupštine i Vlade, upravlja oružanim snagama Crne Gore odnedavno nije do kraja razjašnjeno ko kontroliše, a ko nadzire vojsku.

Vlada je predložila amandmane na predlog Zakona o vojsci prema kojima bi Savjet trebalo da potpuno preuzme kontrolnu funkciju nad oružanim snagama.

Time bi se, smatraju u opziciji, ali i u dijelu vladajuće koalicije, u ovom momentu ograničilo pravo nadzora i uskratio detaljniji uvid u djelovanje vojske.

Govoreći o izmjenama Zakona o Vojsci Crne Gore ministar odbrane Boro Vučinić kazao je na konferenciji za novinare da je ustavno određenje da skupština obavlja nadzornu funkciju nad vojskom, dok je Ustavom propisano i da je Vojska Crne Gore pod demokratskom i civilnom kontrolom.

"Smatrajući da je kontrola stvar koja se može detaljnije posmatrati, da je detaljnijeg karaktera, da je to takođe i na neki način menadžerska funkcija, ako hoćete i rukovodna funkcija, da je nadzor opšti i da svakako i tom dijelu parlament treba da ima svoju funkciju kada je nadzor nad sistemom odbrane u pitanju, ali isto tako ocijenili smo kao jedno pragmatičnije rješenje da je kontrolnu funkciju efikasnije, obzirom da u tom tijelu sjedi predsjednik Parlamenta, predsjednik Vlade i predjsednik države kao predsjednik Savjeta, moguće obavljati na jedan ovakav način. U konačnom, o tome će odlučiti parlament,"
kaže Vučinić.

U parlamentu različito gledaju na predložene izmjene i mogućnost da Savjet za bezbjednost i odbranu preuzme potpunu kontrolu nad vojskom.

ORGAN KOMANDOVANJA (NE) MOŽE NADZIRATI SAM SEBE

Dok u Demokratskoj partiji socijalista kažu da tu nema ništa sporno, u manjoj članici vladajuće koalicije, Socijaldemokratskoj partiji, pripremaju svoje amandmane na tekst koji, kako kaže Borislav Banović, u ovakvoj Vladinoj verziji ne bi dobio njihovu podršku:

"Parlament mora zadržati tu najopštiju nadzornu funkciju, ali i mora zadržati političku kontrolu, pa i razne druge oblike te kontrole u okviru tog nadzora. Dakle, sve oblike kontrole koji su potrebni da bi se taj nadzor vršio. I jedno i drugo tijelo treba da vrše svoje funkcije na način koji je predviđen Ustavom, u svakom slučaju na jedan način koji je predlagač predložio da tu svoju kontrolnu funkciju i parlament vrši preko savjeta, jer je to nespojivo. I jedan i drugi organ i Savjet za bezbijednost i odbranu i skupština svi imaju svoje uloge u kontroli snaga bezbijednosti i mislim da treba da ih vrše odvojeno, da sarađuju koliko je to potrebno, ali da imaju svoje linije vršenja te funkcije," smatra Banović.

Banović kaže da se isto rješenje kojim bi se savjetu prepustila potpuna kontrola nad vojskom pojavilo i prije nekoliko godina, ali ga je tada Odbor za bezbijednost odbio. Kaže da mu nije jasno zašto se ista stvar ponovo stavlja na dnevni red.

U Novoj srpskoj demokratiji kažu da se izmjenama koje predlaže Vlada marginalizuje parlament, a jedna veoma važna oblast stavlja na raspolaganje vrhu Demokratske partije socijalista. Penzionisani general Blagoje Grahovac smatra da je nestručna odluka prema kojoj bi oružane snage bile nadzirane samo preko Savjeta.

Time se, smatra Grahovac, ponovo pokušava dati mač nekom organu rukovođenja i komandovanja vojskom da bude izvan kakve kontrole.

Ako Savjet za bezbijednost i odbranu donosi odluke o komandovanju, a Predsjednik države izvršno komanduje vojskom, onda su to organi komandovanja.

"Ne može organ komandovanja nadzirati sam sebe," ocjenjuje Grahovac.
XS
SM
MD
LG