Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mediji, odbrana i vojne tajne


Vojska Crne Gore

Kako ojačati saradnju crnogorskih medija i sektora odbrane i može li reforma sistema odbrane biti uspješna ukoliko nije transparentna, odnosno ukoliko se odvija daleko od očiju javnosti. To su pitanja na koja su pokušali da odgovore čelnici Ministarstva odbrane Crne Gore, međunarodnih organizacija i medija.

U Ministarstvu odbrane tvrde da je rad u tom resoru od osnivanja bio do sada adekvatan i transparentan prirodi posla. Prema riječima ministra odbrane Bore Vučinića, za izgradnju novog sistema odbrane Crne Gore postoji veliko interesovanje javnosti i medija, pri čemu je naglasio da Ministarstvo redovno izvještava o važnim odlukama i događajima, te da je vojska veoma često tema parlamentarne
Nema zemlje ni vojske ni sistema odbrane u svijetu u kojima nema vojnih tajni, ali ta pitanja su i jasno regulisana.
rasprave i skupštinskog Odbora za bezbjednost. Ocjenjujući dosadašnju saradnju sa medijima Vučinić je rekao:

"Jasno je da ova oblast, odnosno neki njeni aspekti i dalje moraju imati ograničeni publicitet kako nameću zakonska rješenja i praksa u demokratskim državama. Sve je manje takozvanih vojnih tajni. To ne znači da ih neće i dalje biti i nema zemlje ni vojske ni sistema odbrane u svijetu u kojima nema vojnih tajni, ali ta pitanja su i jasno regulisana. Njima su zaštićeni samo nacionalni, opšti interesi u domenu bezbjednosti i odbrane i ništa drugo."


Ne sporeći veoma važnu ulogu medija tokom reformi sistema odbrane, ministar Vučinić je rekao da mediji, nevladine organizacije i drugi zainteresovani treba da razumiju ograničenja u davanju informacija, pa i kada informacije traže pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama.Vučinić kaže da je u toku formiranje nove Vojske Crne Gore i da to predstavlja precizniji termin, s obzirom da je Ministarstvo odbrane formirano tek prije dvije godine:

"Gradnja institucije je dugoročan proces i zato u najmanju ruku nema mjesta opaskama na račun vojske koje se
Iz ugla medija, Ministarstvo odbrane kao i većina drugih ministarstava je otvorena samo u situacijama kada u Ministarstvu procjene da je to pozitivno.
ponekad neprimjereno ponavljaju bilo kao stav pojedinih političkih stranaka ili pak kao povremena primjedba nekih medija."


Iz ugla medija, Ministarstvo odbrane kao i većina drugih ministarstava je otvorena samo u situacijama kada u Ministarstvu procjene da je to pozitivno. Međutim, kada se radi o dodatnim pojašnjenjima i problematičnim temama Ministarstvo odbrane se zatvara za medije. Urednik Televizije "Vijesti" Vladan Mićunović navodi primjere osjetljivih tema kada novinari imaju problema da dođu do informacija:

"Oko slanja naših vojnika, odnosno medicinskog osoblja u Avganistan, oko skladišta sa naoružanjem, oko saradnje sa NATO paktom, kada god smo se javljali s nekim dodatnim pitanjima, kada smo pokušali da istražimo neke stvari onda se Ministarstvo veoma zatvaralo i nijesmo nailazili na pretjerano veliko razumijevanje s njihove strane. Mi sigurno nećemo prestati da postavljamo nezgodna ili tako škakljiva pitanja, pogotovo što ulazimo u jednu fazu kada ima dosta toga da se objasni našim gledaocima i javnosti."


Novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom i koji se bave bezbjedonosnim pitanjima mogu da budu svojevrsni kontrolni mehanizam i utiču na javnu debatu, kaže šefica kancelarije OSCA u Crnoj Gori Paraskiva Badesku. Ona je pozvala medije da podstaknu interesovanje javnosti za pitanja i teme iz oblasti sistema odbrane kako bi građani imali kreativniju ulogu u toj oblasti:

"Proces reforme sektora odbrane ne može biti u potpunosti uspešan ukoliko se isključivo oslanja na vojnu ekspertizu, strukture i odluke, a pun doprinos civilnih aktera izostane."


O saradnji medija i Ministarstva odbrane slikovito govori i scena na kojoj je na početku skupa na temu saradnje medija i sektora odbrane, poslije uvodnih izlaganja ministra i šefice OSCE - izvještačima naloženo da napuste salu nakon čega je nastavak rasprave o ovom pitanju vođen iza zatvorenih vrata.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG