Dostupni linkovi

Vojska Srbije i Oružane snage BiH: Pojačati saradnju


Anto Jeleč i Ljubiša Diković, 25. septembar 2013.
Školovanje i usvršavanje vojničkog kadra, vojno-ekonomska saradnja i udruživanje kapaciteta ključne su oblasti na kojima će u budućnosti više sarađivati Oružane snage BiH i Vojske Srbije.

Ovaj zaključak u srijedu su u Sarajevu zajednički iznijeli, nakon sastanka vojnih delegacija, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-major Anto Jeleč i načelnik Glavnog štaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Dosadašnja saradnja Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije bila je dosta dobra, ali ona se itekao može poboljšati, ocjena je čelnih vojnih zvaničnika dvije zemlje.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-major Anto Jeleč ukazao je posebno na saradnju u oblasti školovanja i obuke.

„Mi smo zaključili da niko ne može sam, da naši susjedski odnosi su dobri, da naše vojske idu ka putevima modernih standarda. Školovanje koje nam je pružala Vojska Srbije je na dobrom putu, postižu se dobri rezultati. Našli smo mjesta da u budućnosti bude i više polaznika“, istakao je Jeleč.
Susret delegacija Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH
Susret delegacija Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH

General Ljubiša Diković, načelnika Glavnog štaba Vojske Srbije, napomenuo je da je jedan od vanjskopolitičkih prioriteta njegove zemlje regionalna saradnja, a tu posebno mjesto zauzima vojna saradnja:

„Školovanje i usavršavanje kadra, vojno-ekonomska saradnja i udruživanje kapaciteta su tri ključne stvari na kojima ćemo u budućnosti više raditi nego do sada.“

Kada je u pitanju put ka Sjevernoatlantskom savezu, general Anto Jeleč podsjeća da su BiH i Srbiju u NATO-ovom progamu Partnerstvo za mir.

„BiH je na potezu da završi zakon, da uknjiži lokacije na OS BiH i da aktivira akcioni plan za članstvo za NATO. Mi smo kroz zajedničke vježbe spremni, ispunili smo uvjet sudjelovanja u misijama u svijetu, sada razmišljamo o proširenju sudjelovanja i u misijama UN-a - to možemo da radimo zajedno sa Vojskom R. Srbije“, naveo je on.

Pogledajte komentare (15)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG