Dostupni linkovi

Vojska raščišćava Tekiju


Na poplavljenom području na teritorijama opština Kladovo i Majdampek, na raščišćavanju ogromnih nanosa, kamenja, drveća i zemlje angažovano je 500 pripadnika Vojske Srbije i oko 3.000 meštana.

Vojska će do kraje ove sedmice završiti svoj deo posla na raščišćavanju sobraćajnica i otkopavanju zatrpanih kuća, a onda se očekuje pomoć države u obnovi i izgradnji oštećenih objekata.

General Milosav Simović, zamenik komandanta Kopnene vojske, kaže za Radio Slobodna Evropa da su glavne snage sada koncentrisane u Tekiji, gde ima najviše nanosa, mulja, drveća, kamenja i ostalog materijala koje su donele bujice.

General Simović
General Simović

“Do sada je urađen veći deo posla u selu Boljetin, gde je bilo veoma kritično. Tamo smo završili i sada smo koncentrisali snage ovde u Tekiji gde je trenutno najkritičnije pored Grabovice u kojoj se voda još nije povukla. Ovde u Tekiji ima najviše mulja, drveća, zemlje i kamenja koje treba ukloniti. Ovde se nalazi jedna inžinjerijska jedinica sa 16 inžinjerijskih mašina i 10 kamiona, koja radi zajedno sa meštanima", kaže Simović.

Vojnici i starešine čiste dvorišta, kuće, i druge oštećene objekte, dok mašine, raščišćavaju ulice, kanale i stvaraju uslove za angažovanje komunalnih preduzeća na obnovi pokidane vodovodne, kanalizacione i električne mreže.

General Simović kaže da će vojska sve planirane radove završiti u veoma kratkom roku, i da Tekija, koja je bila zatrpana nanosima različitog materijala, ponovo dobija stari izgled.

“Danas Tekija već dobija svoj nekadašnji izgled i za nekoliko dana situacija će biti još bolja. Pored fizičkog angažovanja vojnika i starešina, odrađuju se i radovi koji bi bilki nemogući bez teške mehanizacije na raščišćavanju ulica i dvorišta od nanosa mulja, blata, peksa, kamenja i drveća, a čistimo i same kuće. Mi očekujemo da, ako nas vreme posluži, u toku naredne nedelje završimo sve poslove u Tekiji", kazao je general koji rukovodi akcijom na području Kladova i Majdanpeka.

  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG