Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Veće plate samo za vojsku i policiju?


Strah od predizbornih obećanja: Protest policije u Novom Sadu

Za deset posto veća plata i stanovi za službenike vojske, policije i Bezbednosno-informativne agencije (BIA). To je obećanje sa kojim su u sredu, 6. septembra, izašli srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i direktor BIA Bratislav Gašić.

Ovu odluku šefovi tri institucije iz sektora bezbednosti doneli su u jeku višemesečne rasprave o vraćanju duga penzionerima u Srbiji, nastalog nakon što im je država 2014. godine smanjila penzije, odnosno dok još jedna školska godina počinje zahtevima i štrajkovima dela prosvetara takođe nezadovoljnih visinom svojih primanja.

Potpredsednik Policijskog sindikata Srbije Vladimir Pavićević, pak, najavu Stefanovića, Vulina i Gašića tumači u kontekstu predstojećih beogradskih izbora.

„Mi sa jedne strane možemo pozdraviti svaki vid povećanja, a sa druge ostaje da vidimo hoće li toga uopšte biti, pošto smo više puta dobili tu šarenu lažu, naročito u vreme predizbornih kampanja. Sad je, kao što vidimo, počela kampanja za izbore u Beogradu“, kaže Pavićević za Radio Slobodna Evropa i postavlja pitanje: da li je ovo povećanje zapravo usklađivanje sa prethodno smanjenim platama u policiji i vojsci.

Povećanje plata uz dogovor sa predsednikom Srbije: Nebojša Stefanović
Povećanje plata uz dogovor sa predsednikom Srbije: Nebojša Stefanović

Podsetimo, Stefanović, Vulin i Gašić najavili su u sredu da će službenici vojske, policije i BIA od iduće godine dobiti plate uvećane za 10 odsto, te da će te tri institucije, uz podršku Vlade Srbije, ući u zajednički projekat izradnje stanova za svoje radnike.

„Posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o položaju pripadnika policije, vojske i BIA, došli smo do rešenja da se pripadnicima ove tri važne državne institucije, koje se brinu o bezbednosti građana Srbije, podignu plate u narednoj godini za 10 odsto“, rekao je ministar policije Nebojša Stefanović.

Novica Antić, predsednika Vojnog sindikata, koji je zajedno sa Policijskim sindikatom Srbije u nekoliko navrata ove godine organizovao proteste zbog lošeg položaja pripadnika vojske i policije, ovo obećanje uzima sa zadrškom.

„Mi smo dobili akt iz Ministarstva finansija iz marta ove godine, u kojem jasno stoji da u ovoj kao i u narednim budžetskim godinama nema prostora da se povećavaju rashodi na kontima koji predviđaju plate. Tako da takvu jednu izjavu ljudi koji uz sve to kažu da su se o tome dogovarali sa predsednikom, koji apsolutno nije nadležan da vodi ekonomsku politiku Vlade Srbije, smatramo demagogijom“, kaže Antić za RSE.

Protestna šetnja preko Brankovog mosta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

Gotovo istog dana kada su šef BIA i dvojica ministara održali sastanak, ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da se povećanju mesečnih naknada mogu nadati i penzioneri, kojima su, podsetimo, penzije smanjene 2014. godine, pod objašenjenjem tadašnjeg premijera a današnjeg predsednika Aleksandra Vučića da je potrebno obezbediti ekonomsku stabilnost.

O eventualnim procentima tog povećanja penzija, ministar finansija, za razliku od svojih kolega iz vojske i policije, nije želeo da govori.

Na pitanje kako komentariše najavljeno povećanje zarada za vojsku i policiju, jedan 90-godišnji penzioner iz Beograda, koji nije želeo da nam otkrije svoje ime, kaže da sektor bezbednosti u svim zemljama dobro plaćen, ali dodaje:

„Mislim da ima važnijih stvari od toga. Dao bih prioritet da se penzionerima vrati oduzeto, jer šta se oduzme, tome je bog rekao ’laku noć’. Kad se treba vratiti, onda ruke drhte, a kada se oduzima onda se to radi jednim potezom.“

Ekonomista Saša Đogović podseća u razgovoru za RSE da je i predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju rekao (u sredu, 6. septembra, prim. RSE) da ima prostora za određeno povećanje plata u javnom sektoru.

Prema rečima našeg sagovornika, to povećanje bi tek trebalo da se utvrdi u konstrukciji budžeta Vlade Srbije za 2018. godinu krajem oktobra ili početkom novembra. Stoga najave o konkretnom procentu povećanja plata u sektoru bezbednosti ukazuju na to da vlast nastoji da spreči eventualne proteste u ovoj grupi.

„To potvrđuje političku dimenziju objašnjenja tog povećanja, jer ekonomski rezon vam govori da vi prvo morate da izvršite kalkulaciju, da napravite budžet i da onda u skladu sa ekonomskom politikom kažete koliko možete da povećate te zarade. A, ne odmah da se insistira na deset odsto", kaže Saša Đogović, te dodaje:

"Onda se postavlja pitanje: koliko će moći da se ide na povećanje drugih sektora, recimo prosvete, nauke, zdravstva i svakako penzija?“

Osim što pokušava da amortizuje nezadovoljstvo sindikalaca iz vojske i policije, koji su u više protesta ove i prošle godine tražili povećanje zarada, vlast po svemu sudeći na ovaj način šalje poruku i građanima da država brine o njihovoj sveukupnoj bezbednosti.

Međutim, Beograđanin Miodrag Pešić (54), po struci laboratorijski tehničar koji sada radi kao ulični prodavac novina, ovaj potez vlasti vidi kao pokušaj da učvrsti svoj položaj u bezbednosnim strukturama:

„Ne potcenjujem, naravno da oni imaju svoj deo posla, da se bore protiv kriminala i terorizma, da se bave čuvanjem bezbednosti građana. Sve to stoji, ali u suštini oni su čuvari ovog režima“, kaže naš sagovornik.

Istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku Saša Đorđević najavu o povećanju plate vidi prvenstveno kao marketinški potez šefova bezbednosnog sektora.

Građani smatraju da su bezbedni jer oni poštuju zakone: Saša Đorđević
Građani smatraju da su bezbedni jer oni poštuju zakone: Saša Đorđević

On podseća da je Ministarstvo unutrašnjih poslova imalo niz atraktivnih hapšenja kako bi građanima pokazalo da radi na bezbednosti. Međutim, Đorđević dodaje da je percepcija građana drugačija.

„Građani smatraju da su bezbedni, ali misle da za to nisu zaslužne državne institucije – ni vojska niti policija – nego sami građani zato što poštuju zakon i ponašaju se u skladu sa određenim normama“, kaže Đorđević.

Dodajmo i da je najnovije istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku pokazalo da građani ne veruju da se povećanjem plata zaposlenih u policiji može smanjiti korupcija među nosiocima plavih uniformi. Korupcija se, prema mišljanu ispitanika u istom istraživanja, u policiji može sanirati samo represivnim merama.

  • 16x9 Image

    Dušan Komarčević

    Rođen 1986. u Beogradu, gde je diplomirao na Filološkom fakultetu na Katedri za skandinavske jezike i književnosti. Dopisnik beogradskog biroa RSE od 2012. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG