Dostupni linkovi

Starović: Povlačenje kosovske policije, pa nova procena borbene gotovosti Vojske Srbije


Vojska Srbije
Vojska Srbije

Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije, izjavio je da bi povlačenje specijalnih snaga Kosovske policije predstavljalo ključni korak nakon kojeg bi usledila nova procena bezbednosne situacije od strane Srbije.

"Nakon toga bi moglo doći i do tog drugog koraka koji je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) pomenuo", rekao je Starović 2. juna za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Vlasti u Srbiji su zbog tenzija na severu Kosova 26. maja proglasile stavljanje Vojske Srbije u "najviši stepen borbene gotovosti" tokom kojeg su jedinice i borbenu tehniku rasporedile na granici sa Kosovom.

Entoni Blinken, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, apelovao je 31. maja da Vlada Kosova povuče policijske snage sa severa, te da Vlada Srbije smanji borbenu gotovost vojske.

Starović je rekao da odluka o podizanju borbene gotovosti Vojske Srbije predstavlja meru predostrožnosti.

On je ocenio da je bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje napeta iako, kako je rekao, u određenoj meri stabilizovana.

"Ključni potez do kog bi moralo da dođe, bez kojeg nema suštinski održive normalizacije, jeste povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije. Njima tu nije mesto. Samo njihovo prisustvo na severu je ozbiljan faktor nestabilnosti. Oni moraju biti povučeni", rekao je Starović.

Žozep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, zatražio je 2. juna raspisivanje novih lokalnih izbora u opštinama na severu Kosova, učešće Srba na njima i početak rada na osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Njegov zahtev usledio je nakon nedelju dana tenzija na severu Kosova.

Lokalno stanovništvo protivi se novoizabranim albanskim gradonačelnicima u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Nemanja Starović je ocenio i da su predlozi Evropske unije za prevazilaženje aktuelne situacije na Kosovu dobri ali je istakao da je najvažnije da se sa severa povuče specijalna policija kako bi se, kako je ocenio, smirile tenzije.

On je ponovio i stav zvaničnog Beograda da je preduslov za učešče na izborima na severu Kosova formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

XS
SM
MD
LG