Dostupni linkovi

Vojno vazduhoplovstvo Srbije čeka modernizaciju


Pripreme za aero miting
Pripreme za aero miting

Vojno vazduhoplovstvo Srbije, koje ovih dana obeležava sto godina postojanja, u sve je lošijem stanju zbog čega se kao jedno od rešenja poslednjih godina pominje kupovina novih aviona. U vremenu ekonomske krize takav projekat je preskup za Srbiju pa će, po svemu sudeći, taj rod vojske još čekati na modernizaciju.

Na stotu godišnjicu od osnivanja vojnog vazduhoplovstva Srbije u Beogradu će biti održan aeromiting na kom će 100.000 posetilaca videti najmodernije avione vojski Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Francuske i drugih zemalja zapadne Evrope, dok će domaći piloti umeće pokazati na letelicama starim više od 25 godina kojima se bliži kraj upotrebnog roka.

Major Milomir Miljković (44), pilot MiG-a 29 i pripadnik 101 lovačke eskadrile Vojske Srbije, nakon što je tri dana pred veliku proslavu jubileja sa kolegama završio generalnu probu pred nastup na Aerodromu Batajnica, za RSE kaže da su vazduhoplovi koje koristi vojska bezbedni ali da je jedan od problema njihova starost.

Milomir Miljković u razgovoru sa Zoranom Glavonjićem
Milomir Miljković u razgovoru sa Zoranom Glavonjićem

„Vazduhoplovi MiG 29 na kojima mi letimo su zaista vrhunski ali je oprema po pitanju naoružanja i upravljanja avionom zastarela. Znači da bi u svakom pogledu trebalo da nabavimo nove avione. Izvršavamo redovne zadatke i na ovima koje imamo ali po pitanju rezervnih delova ima malo problema. Pošto su dosta stari znaju često i da se kvare, što znači da imamo problem sa održavanjem. Sada se u varijantama eventualne nabavke pominje MiG 29M2, koji je nastao usavršavanjem MiG-a 29, i kada bih ja kao pilot mogao da biram izabrao bih taj avion. To, po meni, ne bi bio loš izbor.“

Najbolje što ima srpsko vojno vazduhoplovstvo su četiri MiG-a 29 koji su od Rusije kupljeni daleke 1987. godine i kojima je vek upotrebe 30 godina.

Na vojnom Aerodromu Batajnica dežura par aviona MiG 21 koji su u redovnim okolnostima trenutno zaduženi za zaštitu vazdušnog prostora Srbije.

Eskadrili MiG-ova 21 resurs ističe početkom 2013, a na pistama batajničkog i drugih vojnih aerodroma su i avioni Supergaleb G4 i Orao od kojih polovina zbog istrošenosti ne može da poleti.

Veliki problem u vremenu ekonomske krize je i manjak avionskog goriva zbog čega vojni piloti godišnje u proseku imaju po 20 sati naleta, dok je svetski prosek 100 do 150 časova.

General Ranko Živak, komandant Vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Srbije, kaže za RSE da se razmatraju opcije za budućnost.

„Tražimo najbolje rešenje kako u našoj vojsci zameniti avion MiG 21 koji je evidentno svugde u svetu na zalasku karijere. To je stvar izbora odgovarajućeg aviona i njegovih karakteristika. Naravno da ima i svoju ekonomsku stranu, to je jako važno pitanje, ali svakako tu je bitan i politički aspekt. Naši vazduhoplovi MiG 29 biće u operativnoj upotrebi narednih osam do 10 godina. Nesporno je da su oni snaga koja će ostati i koja će biti korišćena za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Srbije.“

(FOTOGALERIJA: Pripreme za aero miting na Batajnici)


Kada su počele priče da bi Srbija mogla da kupi nove lovce saznalo se da su iz sveta stigle ponude najvećih proizvođača za američki F-16 i F-18, ruski MiG 35 i Sukhoi Su30, francuski Rafal, švedski Gripen, Eurofighter, kao i kineski borbeni avion JF-17.

Za jednu eskadrilu od 12 do 16 aviona Srbiji bi bilo potrebno oko milijardu evra jer se na svetskom tržištu njihova cena, u zavisnosti od aranžmana i isporuke rezervnih delova, kreće izmedju 50 i 100 miliona evra.

Vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović smatra da cena takvog projekta daleko prevazilazi mogućnosti Srbije.

„Budžet može da bude sredstvo samo za servisiranje ovoga što sada imamo, za remont nekih aviona, dok bi neka vrsta kupovine bila ulaganje u nešto što će brzo zastareti. Jer Srbija nije u moći da kupi najnovije generacije vazduhoplova, znači da je prinudjena da kupuje već raubovane avione. U tom smislu mi smo u tehnološkom zaostatku od 40 ili 50 godina.“

Na zvaničnom brojnom stanju u Vojsci Srbije je oko 80 borbenih aviona, a osim MiG-ova 29 većina je nabavljena od 1960-ih do 1990-ih godina i uskoro im ističe rok trajanja.

Aleksandar Vučić, ministar odbrane, rekao je za RSE da će se u naredne dve godine ozbiljno rešavati problem zastarelosti vojne avijacije.

„Ono što mogu da vam kažem je da ćemo imati veoma važnu izgradnju infrastukturnog objekta za srpsku avijaciju. A sve ostalo ne bih smeo da govorim pošto spada u domen vojne tajne.“

Prema tumačenju vojnih stručnjaka, ovim je najavljena izgradnja hangara za vazduhoplove koji se nalaze na batajničkom aerodromu dok je kupovina novih aviona na „dugom štapu“. Do kupovine novih, piloti vojske Srbije leteće na letelicama starim i po 30 godina.

Sandra Radovanović u razgovoru sa Zoranom Glavonjićem
Sandra Radovanović u razgovoru sa Zoranom Glavonjićem

Sandra Radovanović (24), jedna od tri žene pilota u Vojsci Srbije, kaže za RSE da je prvi avion koji je zadužila Supergaleb G4.

„Iako je avion kojim pilotiram star on je savršeno funkcionalan. I tu nema nikakvih problema. Vazduhoplovi su ispravni i to je najbitnije jer je bezbednost na prvom mestu. Ne mogu da vam kažem šta bi se promenilo ako bi dobili neke nove avione, ali znam da mnogo volim MiG 29. To mi je zaista fascinantan vazduhoplov i volela bih da se oprobam na njemu. E sad, hoće li mi se posrećiti ili ne, to ćemo videti...“

Jedna od opcija za vojno vazduhoplovstvo je modernizacija Supergaleba G-4, pre svega digitalizacijom i ugradnjom savremene elektronike kako bi se stvorili uslovi za obuku pilota koji bi mogli da lete na novom borbenom avionu.

Vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović zaključuje da bi jedno od rešenja moglo da bude i ono koje su primenile neke druge države.

„A to je da se za čuvanje neba iznad Srbije angažuju vazduhoplovne snage nekih drugih zemalja. Ili da to bude neki savez koji će garantovati bezbednost našeg vazdušnog prostora a da se istovremeno ne ugrozi takozvani status vojne neutralnosti Srbije.“

Dok Vojska Srbije čeka na odluku o modernizaciji ili neko drugo rešenje za Vazduhoplovstvo, njeni pripadnici i publika u Srbiji najmodernije vazduhoplove moći će da vide 2. septembra na jubilarnom medjunarodnom aeromitingu „Batajnica 2012“.

United States Air Force (USAF) učestvovaće sa avionima Lockheed Martin F-16C/D Fighting Falcon i Boeing KC-135R Stratotanker, Vojno vazdušne snage Rusije (VVS) sa letelicama MiG-35 i akrobatskom grupom „Striži“ na avionima MiG 29, Mađarska sa vazduhoplovima Gripen, a Italija predstavlja Eurofighter Typhoon.

Iz Austrije i Rumunije dolaze helikopteri Sikorsky S-70A Black Hawk i IAR-330 Puma, dok Slovenija predstavlja školski avion švajcarske proizvodnje Pilatus PC-9M Hudournik.

XS
SM
MD
LG