Dostupni linkovi

Bivšim oficirima naloženo iseljenje iz prinudnog smeštaja


Hotel "Bristol"
Hotel "Bristol"
Problem vojnih beskućnika, bivših oficira koji su tokom rata devedesetih dolaskom u Srbiju ostali bez stanova, još nije rešeno.

Oni i po dvadeset godina žive u lošim uslovima u vojnim hotelima i depadansima, ali ih je ovih dana snašla nova muka. Vojne vlasti naložile su im da se isele iz prinudnog smeštaja.

Na četiri sprata vojnog dela hotela Bristol u Karađorđevoj ulici u Beogradu sa porodicama žive bivši oficiri nekadašnje Jugoslovenske narodne armije koji su se, kako kažu, po naredbi tadašnjih vojnih vlasti odrekli svojih stanova u gradovima SFRJ u kojima su službovali u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kako bi im država po dolasku u Srbiju rešila stambeno pitanje.

To se do danas nije dogodilo. I pored toga ovih dana neki od njih dobili su rešenje vojnih vlasti da i odatle moraju da odu.

Među njima su i Vlade Božović (68), zastavnik u penziji, Rada Jaćimović, čiji otac Ratomir je takođe bio oficir, pukovnik u penziji Ljubomir Buljin (67), zastavnik Bogoljub Cvetanović (62) i Borislav Sadžak, penzionisani kapetan prve klase.



U Srbiji oko tri hiljade vojnih beskućnika


Ovi ljudi imali su stanove u gradovima gde su službovali, u Sarajevu, Ilirskoj Bistrici, Karlovcu i Koprivnici, a vojni smeštaj u Srbiji trebalo je da bude samo privremen dok od države ne dobiju stanove.
Prema nezvaničnim informacijama, samo iz „Bristola“ naređeno je iseljenje za dvadeset oficira u penziji i njihovih porodica.

Advokat Zdravko Petrović, koji zastupa neke od ovih vojnih beskućnika, kaže da su vojne vlasti naredile iseljenje onima za koje smatraju da više ne ispunjavaju uslove za stanovanje, uprkos tome što svi stanari imaju rešenja Komande garnizona u Beogradu na osnovu kojih su zaključili ugovor sa Vojnom ustanovom Dedinje koja upravlja „Bristolom“.

„Vojna ustanova Dedinje vrši konstantan pritisak na ove ljude da se isele iz objekta, nalazeći razne razloge za iseljenje. Međutim, umesto da idu redovnim putem, da ih tuže preko suda i da tako zahtevaju nešto za šta misle da imaju pravo, oni šalju preteće opomene. I prete asistencijom vojne policije prilikom iseljenja. To nikako nije zakonit način na koji se može otkazati ugovor o korišćenju soba u ’Bristolu’,“ kaže Petrović.

Prema nezvaničnim informacijama, samo iz „Bristola“ naređeno je iseljenje za dvadeset oficira u penziji i njihovih porodica. Oficijelno objašnjenje za medije povodom iseljenja iz vojnog smeštaja nije objavljeno. Novinari ne mogu da provere kakvo je stanje u hotelu, jer osoblje „Bristola“ nikome osim stanara ne dozvoljava ulazak u zgradu.

Rešenja za iseljenje, koja su dobili neki od stanara „Bristola“, glase na 1. februar 2011, ali su neki stanari i nekoliko dana pre tog datuma iz hotelskih sobica pokupili svoje stvari i otišli u strahu od prinudnog iseljenja. Prema podacima udruženja vojnih lica bez stanova, u Srbiji ima oko tri hiljade ovakvih vojnih beskućnika.
XS
SM
MD
LG