Dostupni linkovi

Vojni vještak: Ništa se nije radilo bez Mladićevog odobrenja


Richard Dannatt svjedoči na suđenju Ratku Mladiću u Hagu, 11. studeni 2013.
Richard Dannatt svjedoči na suđenju Ratku Mladiću u Hagu, 11. studeni 2013.
Među posljednjim svjedocima optužbe protiv zapovjednika Generalštaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, s iskazom je počeo umirovljeni britanski general Ričard Danat (Richard Dannatt), zapovjednik okopne brigade u Bosni i Hercegovini tijekom provođenja Daytonskog sporazuma.

On je kao vještak tužiteljstva napravio izvještaj o zapovjednom lancu unutar vojske bosanskih Srba nakon proučavanja zapljenjenih dokumenata, zapovjedi, kao i dokaznog materijala o kretanju generala Mladića pri zauzimanju Srebrenice. Prema zaključku generala Danata – optuženi Mladić je imao potpunu kontrolu nad vojskom kojom je zapovjedao.

Što iz straha, što iz karizme – vojska bosanskih Srba je u svemu slušala generala Mladića, zaključio je svjedok Danat analizirajući iskaze insajdera poput generala VRS-a Manojla Milovanovića, kao i dokaze, poput video materijala iz Srebrenice snimljenog prilikom zauzimanja te zaštićene zone u srpnju 1995. godine.

„I očito je na temelju materijala koji sam pregledao – da je on vršio osobnu kontrolu u velikoj mjeri onog što se događalo. Na primjer došlo je do tri sastanka u hotelu Fontana. Osim toga vidimo i snimke kako se on kreće kroz grad i daje upute. Meni to govori da se radi o vojnom zapovjedniku koji je uključen u sve. On nije sjedio u nekom dalekom štabu već je htio biti na liniji i vršiti osobno kontrolu“, pojasnio je svjedok.

(VIDEO: Mladić u Srebrenici)

Kako je Krstić dobio ocjenu odličan nakon ubojstva Srebreničana

Prema nalazima britanskog generala, zapovjednici vojske bosanskih Srba ništa nisu radili na svoju ruku. Iako je general Mladić otišao iz Srebrenice 15. srpnja 1995. godine, na sastanak s predstavnicima međunarodne zajednice u Beograd – ostao je prema vojnim pravilima odgovoran za osvojenu taktičku zonu. Pogotovo jer je na sastanku upozoren od zapovjednika UNPROFOR-a Ruperta Smitha da su u Srebrenici počinjena zvjerstva, ubojstva i silovanja.

To upozorenje je general Mladić osobno zapisao u svoj ratni dnevnik, no umjesto da se vrati u Srebrenicu i reagira – otišao je na svadbu idući dan, a zapovjedniku Drinskog korpusa VRS-a Radislavu Krstiću – dao je najbolju ocjenu.

„Nije mi jasno kako ocjena za generala Krstića može biti – odličan. On je mogao biti odličan u nekim drugim pitanjima, ali veliko je pitanje kako je mogao dobiti tu ocjenu za situaciju gdje je 8000 dječaka i muškaraca lišeno života u zoni odgovornosti Drinskog korpusa. To me iznenađuje kao profesionalnog oficira. Ta ocjena – odličan, se ne bi smjela staviti kada postoji jedna tako velika sumnja“, konstatirao je vojni stručnjak govoreći o Krstiću koji je pravomoćno osuđen na 35 godina zatvora zbog učešća u zapovjednom lancu izvršitelja srebreničkog genocida, a na čijem je suđenju svjedok također dao iskaz u ulozi vještaka.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:05 0:00
Direktan link

Tijekom iskaza o njegovoj zapovjednoj odgovornosti general Mladić se ponovno preaktivno konzultirao sa svojim braniteljima zbog čega je više puta zaradio upozorenja sudaca.

Potkraj sudskog dana britanskog generala Danata je počela unakrsno ispitivati obrana pokušavajući osporiti njegovu stručnost ispitivanjem o doktrini općenarodne obrane bivše Jugoslavije, koju je navodno primjenjivala i VRS.

Britanski general nastaviti će iskaz u utorak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG