Dostupni linkovi

Ruske vojne vježbe za demonstriranje moći


Ruski zapovjednici predstavljaju plan vojne vježbe "Istok 2018.", Moskva
Ruski zapovjednici predstavljaju plan vojne vježbe "Istok 2018.", Moskva

Piše: Ron Synovitz

Rusija danas započinje vojne vježbe u Sibiru i na ruskom Dalekom istoku za koje se u Kremlju kaže da su najveće ikad koje se održavaju na ruskom teritoriju. Prema najavama, do 17. septembra u vježbi "Istok 2018." će sudjelovati kopnene snage, avijacija, mornarica, kao i vojnici iz Kine i Mongolije.

U vježbi će sudjelovati oko 300.000 vojnika, više od tisuću aviona, helikoptera, bespilotnih letjelica, do 80 brodova i razarača, 36.000 tenkova i oklopnih vozila, izjavio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu najavljujući vježbe prije tjedan dana.

Šojgu je kazao kako će "aktivna faza" "Istoka 2018." biti održana na "pet osnovnih mjesta" u centralnoj i istočnoj Rusiji, u četiri zrakoplovne i i protuzračne baze, te na tri mora ruskog Dalekog istoka - Japanskom, Ohotskome i Beringovom moru.

Uz ruske snage, u vježbi će sudjelovati oko 3.200 kineskih vojnika sa oko s 900 vozila i 30 aviona.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je kako će strateškim vježbama prisustvovati i ruski predsjednik Vladimir Putin nakon održavanja Istočnog gospodarskog forumu u Vladivostoku koji traje od 11. do 13. septembra.

Performans u zraku uoči vojne vježbe "Istok 2018."
Performans u zraku uoči vojne vježbe "Istok 2018."

Alex Kokčarov, glavni analitičar za Rusiju u londonskoj tvrtki za procjenu rizika HIS Markit, primjećuje da Kina nikad prije nije sudjelovala u ruskim organiziranim ratnim igrama na ruskom tlu.

"Postojale su zajedničke vježbe pod pokroviteljstvom Šangajske organizacije za suradnju (SCO), no one su bile različite zato što su bile multinacionalne", izjavio je Kokčarov za Radio Slobodna Europa. "Ovdje su pozvani Kina i Mongolija."

"Osnovni cilj ovako specifičnih vježbi je pokazati snagu ruske vojske u Azijsko-Pacifičkoj regiji. Da Rusija nije pozvala Kinu, Peking bi vježbe smatrao potencijalno opasnim aktivnostima Rusije. Kina je pozvana kako bi se otklonio strah kineskog vodstva. No, rekao bih, da je ovo više poruku Sjedinjenim Državama i Japanu, nego Kini", riječi su Kokčarova.

"Rusija želi pokazati da ima jake vojne potencijale ne samo na zapadu zemlje, gdje je i većina njenih snaga i vojnih instalacija, već i na istoku, koji je manje naseljen, ali bogat prirodnim resursima i teritorijem", dodao je Kokčarov.

Geopolitičke igre

Mark Galeotti, istraživač u Institutu za međunarodne odnose u Pragu, ocjenjuje da vježbom "Istok 2018." Rusija želi pokazati svijetu da se može boriti u bilo kakvom velikom sukobu.

"Ovo je ujedno i vježba koja također treba pokazati kako funkcionira najviša komandna struktura. Istovremeno, ostatak svijeta će promatrati cijelu vježbu, posebno zbog sudjelovanja Kine. Ne okupljate 300.000 vojnika, tek tako. Vježba treba pokazati da Rusija ima prijatelja, Kinu i da je to važan geopolitički segment današnjice", ocjenjuje Galeotti.

Kokčarov kaže kako na "Istok 2018." ne smatra vježbama koje su povezane sa tenzijama između Moskve i Zapada zbog rata u Siriji i istočnoj Ukrajini, jer su vježbe vjerojatno planirane nekoliko godina, iako je javnost o tome obaviještena tek nedavno.

No, on nije siguran da će te vježbe biti baš toliko velike, kako tvrdi Kremlj.

"Prošle godine, kada su održane vježbe 'Zapad 2017.' zajedno sa Bjelorusijom, Kremlj je prijavio manji broj vojnika, kako bi izbjegao poziv stranim promatračima kako to zahtjeva Sporazum o konvencionalnim snagama u Europi. Zato mi nije jasna tvrdnja da se uključuje 300.000 vojnika. Rekao bih da će ih biti najviše 60.000", zaključuje Kokčarov.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG