Dostupni linkovi

Vojne vežbe SAD u baltičkim zemljama


Ukrajinski vojnik u regiji Donjecka

Britanski ministar inostranih poslova Filip Hamond optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina za "podrivanje" bezbednosti zemalja istočne Evrope. Istovremeno stiže vest da su SAD počele razmeštanje 3.000 vojnika koji će učestvovati u tromesečnim vojnim vežbama u baltičkim zemljama, u okviru operacije "Atlantic Resolve", saopštio je u utorak Pentagon.

"Oko 750 vozila i komada vojne opreme dopremljeno je brodom u Rigu radi manevara koji će trajati 90 dana", precizirao je portparol Pentagona Stiven Voren.

Kako je naveo jedan vojni izvor, predvidjeno je da vojna oprema ostane i pošto se vojnici posle manevara vrate u svoje baze. Oprema će ostati tu "koliko god bude potrebno kako bi se Rusija odvratila od eventualne agresije", dodao je general Džon O'Konor zadužen za transport opreme.

Tenzije izmedju Evrope i Rusije povodom ukrajinske krize ponovo su aktulizovale jednu staru, a odbačenu ideju o formiranju evropske armije.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pozvao je na formiranje jedinstvene evropske armije na tragu rastuće tenzije sa Rusijom. Junker je u jednom intevrjuu rekao da bi te snage pomagale u slučajevima novih pretnji. Junker je rekao da bi formiranjem zajedničke evropske armije bila poslata jasna poruka Rusiji da mislimo ozbiljno da branimo naše evropske vrednosti. Junker je nemačkom listu Welt am Sontag izjavio da evropska armije ne bi bila konkurencija NATO-u. Nemačka ministrica odbrane Ursula der Lejen pozdravila je Junkerov predlog. Ideja o formiranju evropske armije je u prošlosti bila odbačena. Britanija je bila oprezna u vezi s takvim predlogom, bojeći se da bi to potkopalo NATO savez.

Uporedo sa ovim vojnim komešanjima na zapadu, beležimo neke od reakcija na tvrdnje ruskih vlasti da je ubistvo opozicionog lidera Borisa Njemcova religijski motivisano zbog njegove osude terorističkog napada na francuski satirični časopis “Šarli Ebdo”. Iako je policija saopštila da je jedan od uhapšenih islamista priznao ubistvo, u javnosti su sve češći glasovi koji to osporavaju.

Blizak saradnik ubijenog Njemcova Ilja Jašin smatra da je besmislen stav ruskih vlasti da su za njegovo smaknuće odgovorni islamisti.

Njemcov uopšte nije bio meta islamista, ta verzija ne pije vodu i ja se bojim da je to isfabrikovano kako bi se skrenula pažnja sa Vladimira Putina i njemu bliskim krugovima.”

Čečenski lider Ahmed Zakajev u intervjuu za RSE takodje osporava rusku verziju o Njemcovim ubicama.

“Ja se kategorički ne slažem sa spinovanom verzijom ruskih vlasti o verskom motivu ubistva Njemcova. Pročitao sam Njemcovu izjavu povodom tragičnog dogadjaja u Parizu, terorističkog napada na ‘Šarli Ebdo’, i tvrdim da to nema nikakve veze sa ubistvom.”

“Čečenska nacija je prošlih godina demonizirana, danas se ta jednačina primenjuje na Ukrajinu. Kremlj ne može da se pomiri sa činjenicom da su neki Čečeni na strani ukrajnske vlade koja se bori za nezavisnost. Povezivati Čečene sa ubistvom Njemcova je čista propaganda koja nema nikakve osnove.”

Njemcov je, podsetimo, neposredno pre nego što će biti ubijen, najavio da će izneti dokaze o direktnoj unešanosti ruske vojske u ukrajinski rat.

  • 16x9 Image

    Branka Mihajlović

    Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG