Dostupni linkovi

Korist od vojne vježbe opravdava trošak?


Vojna vježba „Velebit 18 – Združena snaga“

Glavni stožer Hrvatske vojske izvijestio je o upravo završenoj vježbi "Velebit 18 - Združena snaga". Opća je ocjena jako dobra, isprobana su oružja koja su nedavno uvrštena u opremu Hrvatske vojske, a - iako se u javnosti podigla velika prašina oko navodno visokih troškova vježbe - ukupni je trošak vježbe nešto preko milijun eura, od čega najviše ide na terenski dodatak vojnicima.

Nakon što su mediji problematizirali navodno visoke troškove vojne vježbe, a i nakon što je opozicija uputila u Saboru par otrovnih strelica - iako se tom temom obično bavi Ministarstvo obrane - Glavni stožer Hrvatske vojske (HV) je izišao u javnost sa podacima o ukupnim troškovima vježbe "Velebit 18 - Združena snaga". Brigadni general Senad Fejzić, zamjenik zapovjednika vježbe i načelnik Operativne uprave Glavnog stožera HV izvijestio je da su ukupni troškovi vježbe bili 8,1 milijun kuna, odnosno oko 1,1 milijun eura.

Najveći troškovi osoblja: Senad Fejzić
Najveći troškovi osoblja: Senad Fejzić

"Razvidno je da su najveći troškovi upravo troškovi osoblja, odnosno naknade za terenski dodatak. Tako je svaki vojnik dobio 100 kuna radnim danom, a 120 tijekom vikenda za sudjelovanje na ovoj vježbi. Druga su stavka gorivo i maziva", naveo je.

Na terenske dodatke otišlo je pet milijuna kuna, a 2,8 milijuna kuna na goriva i maziva. Trošak utrošene municije i ispaljenih raketa znat će se naknadno, a samo primjerice raketa RBS 15 koja je korištena za gađanje cilja u akvatoriju Dugog otoka stoji sedam milijuna kuna, odnosno nešto manje od milijun eura.

"Međutim, ta se vrijednost jednostavno knjigovodstveno otpisuje, da ne idemo u dalje rasprave o tome da je to neka vrsta ratnog plijena koju nismo ni kupili. Mogli bismo vam dati eksplicitni trošak ispaljivanja RBS-a kada izračunamo koliko nas je koštala modernizacija, odnosno upgrade rakete koju smo u najvećoj mjeri radili vlastitim snagama", rekao je zapovjednik vježbe i direktor Glavnog stožera Hrvatske vojske viceadmiral Robert Hranj.

Vojna vježba "Velebit 18 - Združena snaga"
Vojna vježba "Velebit 18 - Združena snaga"

Ispucano streljivo i rakete ili ćemo sada ispucati, ili za koju godinu platiti njihovo zbrinjavanje, poručuju iz Glavnog stožera. Vježba je - ocjenjuje načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov - prošla izuzetno uspješno. Sudjelovalo je 5.667 ljudi, vježba je trajala 72 sata i održana je na 11 lokacija od ravničarskih krajeva do poligona "Eugen Kvaternik" u Slunju u krševitim krajevima do aktivnosti na obali, moru i otocima.

"Sudjelovale su sve sastavnice Hrvatske vojske - sve tri grane plus Zapovjedništvo specijalnih snaga, i u sva četiri područja ratovanja - kopno, more, zrak i po prvi puta smo imali cyber, odnosno kibernetičko ratovanje i u tom dijelu smo prikupili značajna iskustva", katao je Šundov.

Isprobana su oružja koja su nedavno uvrštena u naoružanje Hrvatske vojske poput Panzer samohodnih haubica i Kiowa helikoptera čiji su piloti pokazali izvrsne rezultate u noćnom gađanju. Vježba je izvedena sigurno, pa su svega petorica vojnika doživjela lakše povrede poput uganuća noge i slično.

Jako korisna vježba: Igor Tabak
Jako korisna vježba: Igor Tabak

Vojni analitičar s portala ibris.org Igor Tabak za Radio Slobodna Europa kaže da rezultati i ciljevi postignuti vježbom opravdavaju trošak, koji je u očekivanim gabaritima.

"Hrvatska vojska je posljednjih godina nabavila dosta nove tehnike. Osim toga, našla se suočena s razvojem tehnologije koji traži da se upozna s nekim novim prijetnjama, za slučaj da se u krajnjoj liniji s njima sretnemo u misijama. dakle - dronovi, cyber napadi - to su stvari koje su se do sada rijetko radile , a postaju aktivna prijetnja za koju se mora naći rješenje. U tom svjetlu ovakva vježba je jako korisna", zaključuje Tabak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG