Dostupni linkovi

Vodostaji u porastu, poplave širom BiH

  • RSE

Ilustracija, foto: Srećko Stipović
U Civilnoj zaštiti Republike Srpske saopštavaju da je zbog poplava trenutno najsloženija situacija u bijeljinskoj Mjesnoj zajednici Novi, gdje su se izlile rijeka Sava i njene pritoke Gnjica i Lukavac. Upozorava se da će i u narednih par dana rasti vodostaji Save i Drine, bez obzira na prestanak padavina.

Zbog izlijevanja Save i njenih pritoka u bijeljinskoj opštini poplavljena je znatna površina poljoprivrednog zemljišta i ispresijecani su lokalni putevi, zbog čega je odsječeno 15 kuća u zaseocima Bukvari, Matići i Šekići, ali voda nije ušla u kuće.

U naselju Novi odsječeno je oko 20 kuća zbog plavljenja lokalnih puteva. Na sreću, i tu se voda zadržala mimo kuća. Raste i vodostaj Janje. I dalje raste nivo Ukrine, koja ugrožava domaćinstva u Derventi, kaže načelnik te opštine Milorad Simić:

„Ukrina još uvijek raste, dva, tri centimetra na sat, ali mi očekujemo da će to u naredna dva, tri sata biti na nuli i da ide lagano opadanje. Nažalost, imamo gotovo ugroženih 15-ak domaćinstava - jedno domaćinstvo je tuga ljudska, ali ako se sjetimo 2010., kad je bilo 1.200 domaćinstava i do metar poplavljeno, dobro je. Situacija je, znači, išla na našu ruku“, navodi Simić.

Došlo je i do izlijevanja rijeke Une sve do magistralnog puta Kostajnica - Kozarska Dubica. Načelnik Dubice Mile Zlojutro kaže da je situacija u toj opštini u ponedjeljak stabilnija nego u nedjelju:

„Poplavljenih kuća je bilo jučer, a danas ovi moji na terenu ne javljaju da ima još, što znači da se voda oko tih kuća povukla, ali imamo poplavljene poljoprivredne površine, što je veliki problem“, kaže načelnik.

U Modriči je, ističu u civilnoj zaštiti, za 10 centimetara opao nivo Bosne, te je ispumpana voda iz poplavljenih ulica. U Banjaluci nije bilo poplava, ali su se pojavila brojna klizišta, koja je obišao i gradonačelnik Slobodan Gavranović:

„Vremenske prilike su takve da se sada ne može ulaziti u fazu sanacije tih klizišta. Možemo samo preduzeti nužnu zaštitu objekata“, konstatuje Gavranović.

No u civilnoj zaštiti upozoravaju da opasnosti od poplava još nisu prošle zbog rasta velikih rijeka koji se može očekivati i u narednih nekoliko dana.. I dalje je na snazi prekid saobraćaja na regionalnom putu Brod - Odžak u Mjesnoj zajednici Brusnica, gdje je registrovan odron zemljišta na dužini od oko 100 metara.

U Tuzli je i u ponedjeljak na snazi stanje prirodne nesreće zbog kiše koja je u nedjelju ugrozila brojna naselja u ovoj općini. U drugim općinama TK najkritičnije je u Gradačcu, Gračanici i Kalesiji.

Klizišta

U nekoliko naselja aktivirana su klizišta, poljoprivredni usjevi su uništeni, a DHMZ za TK je proglasio crveni meteoalarm jer se i dalje očekuju velike štete zbog obilnih padavina. U Semberiji je stanje također kritično zbog izlijevanja lokalnih rijeka, a vodostaji Drine i Rače su u stalnom porastu.

U dvorištu Nedeljka Benkovića u Tuzli aktivirano je klizište dvadeset metara dubine, nedaleko od obiteljske kuće. Također, nekoliko metara od ovog klizišta došlo je do propadanja ceste. Nedeljko Benković kaže da postoji bojazan kod stanovnika da se ova dva klizišta ne sjedine i dio naselja potpuno ne potone:

„Samo tlo se urušilo. Mi smo izašli ovdje, mene komšinica zovnula. Kaže:’Propala njiva.’ Rekoh:’Znam ja da je propala cesta’; ja mislim na cestu i ne mislim šta se desilo u mojoj avliji, a kada ja izađoh... Ja se samo bojim da se ovo ne sastavi. Ova gore kuća iznad mene je na ventilaciji, gore je bio ventilator iz rudnika, može se vrlo lako desiti da kompletna kuća propadne“, zabrinut je Benković.

U Tuzli je i dalje na snazi stanje prirodne nesreće jer su brojna naselja ugrožena i pod vodom su. U ponedjeljak je i Gračanica proglasila izvanredno stanje. Rijeka Spreča u općinama Živnice, Kalesija, Lukavac, Gračanica i Doboj Istok i dalje ugrožava brojna poljoprivredna dobra i objekte koji se nalaze u njenoj blizini.

„Biće uništeno preko 50 posto usjeva“, naglašava Ilija Stojak, predsjedik Udruženja poljoprivrednika TK.

Zbog klizišta koji su aktivirani, njih oko 1.500, najviše su ogrožene Tuzla, Kalesija, Srebrenik i Gračanica, kaže nam Zdenko Tadić, predsjednik CZ TK:

„Iz sata u sat se pojavljuju nova klizišta, ali, što je važno reći, nema značajnijeg ugrožavanja stambenih i infrastrukturnih objekata na području TK, osim velikog klizišta koje je ugrozilo magistralni put M4 prema Kalesiji iz Tuzle“, navodi Tadić.

Zbog poplava teško je i u Semebriji. Drago Ristić, iz CZ Bijeljina, ističe da su zbog izlijevanja lokalnih rijeka poplavljena poljoprivredna zemljišta, a oko 50 obitelji Semberije odsječeno je od lokalnih cesta koje su pod vodom:

„Odsjek za CZ intenzivno prati stanje na ugroženom području i po potrebi dostavlja ugroženim mjesnim zajednicama potrebnu opremu. Konkretno, Mjesnoj zajedinici Novi su potrebni i dostavljaju se ribarske čizme, čamci i ostala prateća oprema za zaštitu od poplava“, kaže Ristić.

Klizište u Babajićima kod Kalesije napravilo je ogromne probleme tamošnjim stanovnicima, jer im je nedostupna i cestovna obilaznica. A prema najavama iz CZ TK, ovo je problem koji će se morati dulje vremena rješavati.

Stanje elementarne nepogode

Vlada Brčko Distrikta u ponedjeljak je donijela odluku o proglašavanju elementarne nepogode s ciljem zaštite ljudskih života i imovine na području Distrikta nakon obilnih poplava u proteklih nekoliko dana. Nekoliko stotina kuća u više ruralnih mjesnih zajednica od nedjelje je poplavljeno.

Ovakva odluka je bila očekivana jer kiša koja već deset dana pada u Brčko Distriktu prouzrokovala je izlijevanje nekoliko rijeka u južnom dijelu Distrikta, dok vodostaj Save raste iz sata u sat. Obrazlažući donošenje ovakve odluke, gradonačelnik Brčko Distrikta dr. Anto Domić je istakao:

„Mi smo donijeli odluku da je proglašena elementarna nepogoda. Ona podrazumijeva poduzimanje svih mjera i radnji da se sačuvaju ljudski životi i zdravlje ljudi.“

Vlada Brčko Distrikta je u posljednjih nekoliko dana, a osobito u nedjelju u ponedjeljak, angažovala sve raspoložive resurse i ljudstvo kako bi pomogla u spasavanju stanovništva i stoke na ugroženim područjima jer se radi uglavnom o ruralnim mjesnim zajednicama u kojima se stanovništvo bavi poljoprivredom i stočarstvom.

Dževdet Šahović, šef Odjela za poljoprivredu u Vladi Brčko Distrikta, ističe da je trenutno u Distriktu pod vodom oko desetak mjesnih zajednica:

„Tri četvrtine naselja Brka je poplavljeno, dio Prijedora, dio MZ Bijela, Cvijanovići su totalno odsječeni. Stanje u Vučilovcu se pogoršava jer je Sava od jučer do danas sa nivoa od 593 narasla na nivo 640. To je već stanje kada se trebaju poduzimati redovne mjere od poplava“, kaže Šahović.

U akciju spasavanja ipomoći stanovnicima na ugroženim područjima angažovani su pripadnici Civilne zaštite, vatrogasci, ronioci, Crveni krst, te uposlenici svih javnih preduzeća sa područja Brčko Distrikta jer je Vlada Distrikta, koja je u stalnom zasjedanju, usvojila jasna zaduženja kako bi se prevazišla ova teška situacija.

U nedjelju je otvoren i prihvatni centar u slučaju potrebe za evakuacijom stanovništva sa poplavljenih područja, a Crveni krst je najugroženijima dijelio pakete hrane, ističe Denis Šehanović, sekretar brčanskog Crvenog krsta:

„Ja bih skrenuo pažnju ljudima da ne rizikuju prvenstveno živote i ukoliko im treba evakuacija ili bilo kakva vrsta pomoći, da smo tu. Imamo pripremljen smještaj u Omladinskom centru“, kaže Šehanović.

Gradonačlnik i članovi brčanske vlade tokom dana obišli su poplavljena područja gdje se voda polako povlači, a trenutno je sva pažnja nadležnih institucija u Distriktu usmjerena na znatno povećanje vodostaja rijeke Save.
XS
SM
MD
LG