Dostupni linkovi

Vodni val u Hrvatskoj manji nego što je najavljivano


Rijeka Sava u zagrebu
Nasuprot najavama, novi vodni val koji je stigao iz Slovenije nije rezultirao novim poplavama na području središnje Hrvatske. Loša vijest je što sljedećih dana Savom stižu još dva vodna vala.

Na sreću, crne prognoze se nisu ispunile i vodni val koji je jutros stigao iz Slovenije neće dovesti do novih poplava. Predsjednik Uprave Hrvatskih voda Ivica Plišić.

„Prognoze su bile prilično katastrofične – da će doći 2.700 kubičnih metara vode u sekundi, međutim dolazi i prolazi 1.500 kubičnih metara, što je gotovo dvostruko manje. Mi smo već ranije rekli kako je 1.500 kubičnih metara ono što bismo mi mogli obraniti. Međutim, problem je u tome što za dva dana dolazi novi vodni val, opet sa 1.500 kubičnih metara vode u sekundi, a najavljen je i treći tamo početkom idućeg tjedna. Znači, moramo biti oprezni, sve smo obavijestili i krenuli smo osiguravati sva najslabija mjesta.“

Na velikogoričkom i sisačkom području situacija je pod kontrolom, poručuju iz Hrvatskih voda, a podjednako i na jasenovačkom području, kamo vodeni val još nije stigao.

„Ispred smo tog vodenog vala i imamo vremena još učvrstiti sva slaba mjesta“, kaže Tomislav Naglić iz Hrvatskih voda.

Na terenu je sada uz vatrogasce i Hrvatsku gorsku službu spašavanja i 500 vojnika s potrebnom mehanizacijom. U stanju pune pripravnosti je još 300 vojnika smještenih na Plesu pored Zagreba, i još 700 smještenih u Karlovcu. Slunju i Gospiću.

Kako je zbog veličine ugroženog područja potrošena kompletna zaliha vreća pijesak za izgradnju nasipa, sada ih se dostavlja iz Osijeka, jer je Drava ove godine mirna, dok neki mediji najavljuju da će se dodatne količine vreća za pijesak uvesti iz Mađarske i Slovenije.

Dodajmo i da iz Udruge riječnih brodara i šljunčara Hrvatske kažu da je glavni uzrok poplava zabrana bilo kakvog čišćenja hrvatskih rijeka, zbog čega je protok u njim smanjen i do jedne trećine.

Problem je po njihovoj ocjeni u lošem zakonodavstvu o vodama i zaštiti prirode, i kao rezultat hrvatska birokracija blokira sve inicijative.

U Hrvatskim vodama priznaju da je procedura za dobivanje dozvola komplicirana, ali najavljuju da će se uskoro raspisati koncesije za vađenje pijeska iz Kupe i Save. „Da bismo izvadili pijesak, moramo raditi glavnu studiju utjecaja na okoliš, a to traje, jer se sa prirodnjacima treba usuglasiti ima li na tom području kornjača, rakova i slično,“ kazao je za Hrvatski radio predsjednik Uprave Hrvatskih voda Plišić. On je uvjeren da će sve to uskoro biti usuglašeno i da će se moći raspisati natječaj za dodjelu koncesija za „čišćenje“ tih sprudova u savi i Kupi.

U Hrvatskim vodama kažu da Hrvatska ima razvijenu i kvalitetnu stragiju i plane obrane od poplava – Hrvatska je na 75 posto izgrađenosti svih sustava, a za dovršetak trebalo bi još 9 milijardi kuna (oko 1,2 milijarde eura). Međutim nije sigurno hoće li se ići u dovršetak izgradnje sustava jer – kako kažu u Hrvatskim vodama – „glavno je zaštićeno“.

Aktualno je u sustavu obrane od poplava u Hrvatskoj 4.000 kilometara nasipa, a godišnje se izgradi novih 15 kilometara.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG