Dostupni linkovi

Vođi "Obraza" dve godine zatvora za nerede na Paradi ponosa


Neredi na Paradi ponosa u Beogradu, 10. oktobar 2010.
Neredi na Paradi ponosa u Beogradu, 10. oktobar 2010.
Vođa ekstremno desničarske organizacije "Obraz", Mladen Obradović, osuđen je na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda na beogradskim ulicama tokom Parade ponosa 10. oktobra prošle godine.

Ostalih 13 optuženih, osuđeno je na kazne zatvora od osam meseci do godinu i po dana. Svima je pritvor, u kome su nešto duže od šest meseci, uračunat u kaznu, a nakon izricanja presude, pušteni su na slobodu do njene pravosnažnosti.

Organizatori Parade ponosa ocenjuju da je bitno što je po prvi put u Srbiji neko kažnjen zbog diskriminacije gej populacije, ali smatraju da su kazne male.

140 povređenih i velika materijalna šteta, rezultat su divljanja huligana koji su 10. oktobra prošle godine pokušali da spreče održavanje Parade ponosa. Kao glavnog organizatora svega što se tog dana dogodilo, Tužilaštvo je označilo Obradovića. Sud je te navode potvrdio presudom od dve godine zatvora.

VIDEO: Sukob policije i protivnika Parade ponosa, oktobar 2010.

x
Sukob policije i protivnika Parade ponosa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

Takvu odluku veća, sudija Danko Laušević je objasnio time da su Obradović i još dvojica pripadnika Obraza - Damir Grbić i Krsta Milovanović, koji su osuđeni na po godinu i po, na sastanku održanom nekoliko dana uoči parade, odredili vođe huliganskih grupa koje će 10. oktobra, u različitim delovima grada, izazivati nerede.

Obradovićeva supruga Jelena, osuđena je jer je, nakon što je on priveden tokom trajanja Parade, preuzela koordiniranje huligana. Za to je dobila godinu dana kućnog pritvora, pošto je u drugom stanju.

Sam Obradović je, po puštanju iz pritvora, rekao da nije zadovoljan presudom.

“Smatramo da je ona duboko nepravedna. Međutim, sve što se bude dalje trebalo reći o tome, moji advokati i ja ćemo reću u žalbi koju budemo podneli”,
kaže vođa Obraza, čiji je advokat Goran Petronijević, potvrdio da će uložiti žalbu.

"Sud je odluku o krivici doneo uz strahovite pritiske, a kazne ne bih komentarisao, to je stvar odluke suda. Ono što mogu da kažem je da ćemo mi detaljne razloge za ovakvu našu tvrdnju izneti u žalbama i smatram da ovakva jedna presuda nikada i nigde neće moći da opstane”,
rekao je Petronijević.

Organizatori: Kazna simbolična

Tužilaštvo je zadovoljno osuđujućim presudama. Ipak, da li će se žaliti na visinu izrečenih kazni, odlučiće naknadno, rekao je portparol Tužilaštva Tomo Zorić.

“Smatramo da je osuđujuća presuda adekvatna, s obzirom na iskazani stepen društvene opasnosti, kao i da je efektna sa stanovišta generalne prevencije. Što se tiče same odluke o visini kazne, videćemo da li ćemo eventualno uložiti žalbu, tek po dobijanju pismenog otpravka presude. Osuđujuća presuda mora da prenese jasnu poruku, kao što je poruka i ove presude, a to je da nasilje koje se desilo za vreme Gej parade, više nikada ne bi smelo da se ponovi“, kaže Zorić.

FOTOGALERIJA: Parada ponosa u Beogradu, 10. oktobar 2010.

Izricanje presuda pratili su i organizatori Parade ponosa. Jedan od njih, Lazar Pavlović, inače aktivista Gej – strejt alijanse, nakon izlaska iz sudnice nam je rekao da pozdravlja to što su članovi “Obraza” proglašeni krivim, ali da misli da su kazne premale, s obzirom da je za dela za koja su terećeni, zaprećeno i do 12 godina zatvora.

“Presuda je bitna, zato što je to prva presuda koja je doneta zbog diskriminacije prema LGBT populaciji. Međutim, ona je sama po sebi simbolična… na granici je minimuma, a ispod minimuma kada govorimo o presudi Mladenu Obradoviću. Ne znam da li je adekvatna u odnosu na sve ono što se događalo tog 10. oktobra, broj povređenih policajaca i materijalnu štetu koja je naneta, ali, videćemo do kraja postupka i pravosnažnosti presude, kako će se sve odvijati”, kazao je Pavlović.

Slikarka Biljana Cincarević, koja je, uz još neke javne ličnosti, podržavala održavanje Parade ponosa, zadovoljna jer je država, kako kaže, preduzela neke mere protiv ljudi koji izazivaju nerede i zagovoraju mržnju i netolereanciju. Što se samih kazni tiče, dodaje da bi država trebalo da se dublje pozabavi takvim slučajevima.

“Pored te kazne, trebalo bi da im se odredi i neka rehabilitacija, gde bi oni pohađali nekakve časove i predavanja o stvarima koje bi trebalo da im se promene u svesti. Da im malo prošire svest, jer oni gledaju vrlo usko ispred sebe, ne mogu da sagledaju šumu od drveća. To je ono čime bi država trebalo da se bavi, ne samo po pitanju takvih, ekstremnih osoba, nego uopšte, jer mentalno i duhovno zdravlje društva treba da se neguje, ako želite da imate zdravo društvo, a naša država je veoma daleko od tih stvari”,
smatra Biljana Cincarević.

Samo izricanje presuda proteklo je uz pojačano prisustvo policije, jer se ispred zgrade suda okupilo više desetina ekstremnih desničara, u majicama “Obraza”, ali i sa natpisima poput “Srbija Srbima”.

Prijatelji i porodica okrivljenih su ispred same sudnice dobacivali uvrede novinarima i predstavnicima organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Među okupljenima, zainteresovanima za taj proces, bio je i brat haškog optuženika Radovana Karadžića, Luka, kao i Aleksandra Janković, poslanica opozicione partije “Nova Srbija”, poznata po otvorenoj podršci desničarskim organizacijama i ljudima koje potražuje Hag.
XS
SM
MD
LG