Dostupni linkovi

Vođa mostarskih protesta još u bolnici, kazne za dvoje demonstranata


Muharem Hindić
Neformalni vođa protesta u Mostaru, Muharem Hindić, poznatiji kao Mušica, još uvijek se nalazi u bolnici Južni logor. Hindić je u bolnicu primljen u četvrtak kasno poslijepodne.

Podsjetimo, vođa mostarskih protesta je u utorak uveče priveden u policiju, nakon što je grupa od 50-ak građana pokušala izvesti protestnu šetnju ka zapadnom dijelu Mostara, u čemu ih je spriječio kordon specijalne policije. Predstavnici Plenuma i Hindić tvrde da je on tom prilikom pretučen, što iz policije demantuju.

"Po mojim saznanjima, Hindić je jutros bolje i čekaju se pretrage, snimak glave, CT. Psihički je stabilan, to mi je najbitnije", rekao je za Radio Slobodna Evropa član Plenuma građanki i građana Mostara Karlo Grabovac.

On je podsjetio da je Hindić u bolnicu prebačen, nakon što je u četvrtak ujutro osjetio jaku vrtoglavicu, te mu se zamutio vid, a skoro je pao i u nesvijest. Odveden je u Južni logor, gdje je potom zadržan.

Inače, dvojica učesnika protesta – Karlo Grabovac i Mehmedalija Ćišić - u petak su na Sudu za prekršaje uručili pritužbe na prekršajne naloge koje su dobili od policije, odnosno kazne u iznosu od po 500 konvertibilnih maraka, a nakon što ih je jedan policajac prijavio jer su uzvikivali "fašisti, fašisti" tokom jednog od protestnih skupova.

"To je još jedan vid represije i zastrašivanja naroda. To nisu male kazne, posebno za narod koji ovdje protestira, a protestira zato što je gladan, zato što nema od čega da živi i pišu se te astronomske kazne"
, izjavio je ranije medijima član Plenuma građanki i građana Mostara Nadir Frlj.

Stigao odgovor Skupštine

Grabovac je izjavio da njega niko nije legitimisao, pa zapisao radi kazne, nego je samo nalog dobio na kućnu adresu. Kaže da je na prijavi, umjesto broja lične karte, upisan broj vozačke dozvole, te izvlači zaključak da je sve urađeno po sistemu "rekla-kazala".

"Kaznu ne mogu platiti, jer ne radim već više od dvije godine", izjavio je Grabovac novinarima.

U petak u podne, tokom protesta pred zgradom Skupštine HNK, učesnicima demonstracija je uručen odgovor na njihove zahtjeve iz tog organa. Odgovor je potpisao zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Luka Faletar.

Riječ je o zahtjevima, koje je Plenum građanki i građana Mostara podnio još sredinom februara. Tada je Plenum zatražio smjenu Vlade HNK, donošenje seta socijalnih zakona, ukidanje beneficija političarima, te izvještaj o sigurnosnom stanju, s posebnim osvrtom na proteste od 7. Februara.

U odgovoru stoji da je smjena Vlade HNK propisana poslovnikom Skupštine, zatim da je Skupština 28. februara zadužila Vladu da izradi prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima izabranih zvaničnika HNK.

To se odnosi na zahtjev Plenuma za ukidanje beneficija političarima. Dalje se navodi da je Skupština zadužila Vladu i da izradi prijedlog Zakona o zaštiti porodica s djecom, te da je krajem februara obavljena i rasprava o sigurnosnoj situaciji, uključujući i događaje od 7. februara.

Podsjetimo da je riječ o sjednici Skupštine HNK, održanoj iza zatvorenih vrata.
  • 16x9 Image

    Mirsad Behram

    Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG