Dostupni linkovi

Voditelj ruske državne TV dao otkaz zbog promovisanja ustavnih promjena


Novinar iz Krasnojarska Vladimir Žarinov rekao je da bi radije dao otkaz nego promovisao amandmane na Ustav.

Novinar državne televizije i voditelj vijesti u sibirskom gradu Krasnojarsku dao je otkaz, rekavši da više ne može "učestvovati u ludilu" promovisanja predloženih ustavnih amandmana koji bi, između ostalog, mogli omogućiti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da ostane na vlasti do 2036. godine, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

Nakon sedam godina rada u lokalnom ogranku državnog TV kanala Rusija (Rossia), Vladimir Zharinov (46) je objavio odlazak u postu na Fejsbuku (Facebook), nazivajući nacrt ustavnim izmjena i postupak kojim se oni usvajaju "istorijskim zločinom” koji je bio "izvan mog shvatanja."

"Tokom svoje karijere nisam morao promovisati nijedno otvoreno destruktivno djelovanje vlasti", napisao je Zharinov. "Ne želim to činiti ni sada."

"Vidim da je jedini način da se izbjegne učestvovanje u ovom ludilu otkaz”, dodao je. "I, naravno, neću ići da glasam."

Na dan 25. juna, počelo je sedmodnevno glasanje o velikom paketu ustavnih promjena koje će značajno restrukturirati rusku vladu i omogućiti Putinu da traži peti i šesti predsjednički mandat.

U pokušaju da poveća izlaznost, vlada organizuje glasanje provodeći nemilosrdnu promotivnu kampanju u prokremaljskim i drugim medijima koje kontroliše, te putem društvenih mreža. Biračima se nudi samo mogućnost prihvatanja ili odbijanja čitavog paketa amandmana.

Putin je najprije iznio predložene izmjene i dopune tokom svog obraćanja naciji 15. januara. Nakon prelazne rasprave užurbano formirane "radne grupe", većinu izmjena podnio je 20. januara Državnoj dumi, u dokumentu na 29 stranica. Samo tri dana kasnije, Duma ih je jednoglasno odobrila, nakon prvog čitanja.

Iznenada, 10. marta dodata je formulacija za ukidanje ograničenja mandata Putinu omogućavajući mu da traži ponovni izbor 2024. i 2030. godine. Paket s više od 200 amandmana usvojili su sutradan i Duma i gornji dom parlamenta, Ruski Savjet Federacije.

Glasanje o paketu za cijelu zemlju prvobitno je zakazano za 22. april, ali je odgođeno zbog globalne pandemije koju je uzazvao korona virus.

Žarinov je napisao da je "zapao u stanje obamrlosti" kada su zastupnici u Krasnojarsku - "poput onih iz drugih regija Ruske Federacije" - jednoglasno glasali za amandmane bez gotovo ikakve rasprave.

"Sve se dogodilo na najtrivijalniji način i to je ono što me ubija", napisao je u svom postu na Fejsbuku.

Krasnojarsk je grad od više od milion stanovnika i glavni grad ogromne regije u Sibiru.

Opozicione ličnosti i drugi odbacili su ustavne promjene i postupak kojim se one usvajaju, nazivajući ih Putinovom ponudom za doživotni ostanak na vlasti.

Nije prvi put u posljednjih nekoliko mjeseci da novinar regionalne državne televizije ima problema s prihvatanjem verzije priče iz Kremlja. U februaru je voditeljica vijesti Aleksandra Novikova 'zapalila' Internet zbog dužeg smijeha dok je pokušavala izvijestiti o skromnom povećanju državne pomoći onima koji su u potrebi. Izgubila je smirenost kada je prijavila da je vlada izdvojila 363 rubalja (5,00 eura) za "međunarodna" putovanja za medicinsko liječenje.

"Pokušala sam, čuli ste me", rekla je u snimku, koji nije prikazan u eteru. "Dobro je što nisam (u programu) uživo."

XS
SM
MD
LG