Dostupni linkovi

Makedonija: VMRO-DPMNE odnela pobedu na izborima


Lider VMRO-DPMNE-a i premijer Nikola Gruevski slavi pobedu sa pristalicama
Lider VMRO-DPMNE-a i premijer Nikola Gruevski slavi pobedu sa pristalicama
Koalicija na čelu sa VMRO-DPMNE pobedila je na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji.

Prema podacima Državne izborne komisije, oni su osvojili 39 procenata glasova, odnosno u novom parlamentu će imati 56 poslanika, uključujući trojicu koje je izglasala makedonska dijaspora.

Koalicija Socijaldemokratskog saveza osvojila je 33 posto glasova ili 42 poslanička mandata.

Lider VMRO-DPMNE i dosadašnji premijer Nikola Gruevski oko ponoći je proglasio pobedu i rekao da ona ima posebnu težinu jer je osvojena u uslovima svetske ekonomske krize.
Gruevski: Mi ćemo dati maksimum da ispunimo obećanja data u programu.

On je ocenio da su izbori prošli u fer i demokratskoj atmosferi, što je zasluga svih građana Makedonije.

"Mi ćemo dati maksimum da ispunimo obećanja data u programu. Ali naravno i ako možemo nešto više od toga. Nastavlja se obaveza da damo sve od sebe da pomažemo svim građanima Republike Makedonije, nezavisno od toga ko je kome dao svoj glas", poručio je Gruevski.

Dosadašnja opozicija na čelu sa Socijaldemokratskim savezom ipak je zadovoljna postignutim rezultatom. Njihov lider Branko Crvenkovski čestitao je Gruevskom postignuti izborni rezultat.

"Ako ste videli šta možemo uraditi sa 18 poslanika, možete zamisliti šta ćemo učiniti sa 43. Mi nećemo stati ovde, daćemo sve od sebe u narednom periodu. Vreme Socijaldemokratskog saveza tek dolazi, to vam garantujem", obećao je on.

Izbori protekli mirno

Kod partija Albanaca najviše glasova je osvojila Demokratska unija za integraciju, koja je do sada bila partner u vladinoj koaliciji.

Članovi VMRO-DPMNE slave pobedu u Skoplju, 6. jun 2011.
Prema informacijama Državne izborne komisije, oni su osvojili 15 poslaničkih mesta, dok će Demokratska partija Albanaca imati 8 poslanika.

Simpatizeri VMRO-DPMNE i Demokratske unije za integraciju su do kasno u noć slavili pobedu na sedmim po redu parlamentarnim izborima u nezavisnoj Makedoniji.

Prve ocene o tome kako je protekao izborni dan su dale partije, nevladine organizacije koje su pratile proces, kao i misija OEBS-a, koja je bila zastupljena sa oko 300 posmatrača.

"Parlamentarni izbori su bili konkurentni, transparentni i dobro sprovedeni u celoj zemlji, iako određeni aspekti, kao što je nedovoljno jasna odvojenost aktivnosti države i partije, traže dodatnu pažnju. Na dan izbora glasači su mogli da slobodno izraze svoj izbor u jednoj mirnoj atmosferi i pored nekih neodgovornih tvrdnji o nepravilnostima od strane nekih političkih partija", rekao je šef posmatračke misije OEBS-a Roberto Bateli.

Parlamentarne izbore je pratilo oko 7.800 posmatrača, od kojih oko 7.300 domaćih i nešto manje od 500 inostranih, najviše iz OEBS-a.
XS
SM
MD
LG