Dostupni linkovi

Lokalni izbori u Makedoniji: Pobeda VMRO DPMNE, primedbe opozicije


Predsednik VMRO DPMNE Nikola Gruevski sa pristalicama slavi pobedu na lokalnim izborima
Predsednik VMRO DPMNE Nikola Gruevski sa pristalicama slavi pobedu na lokalnim izborima
Vladajuća partija VMRO DPMNE osvojila je najviše glasova na lokalnim izborima u Makedoniji održanim u nedelju, na kojima su se birali gradonačelnici i članovi saveta u 80 opština i u gradu Skoplju.

Prema rezultatima sa zvanične internet stranice Državne izborne komisije, koalicija na čijem je čelu partija premijera Nikole Gruevskog još u prvom krugu je dobila gradonačelnike u 25 opština, među kojima i u nekoliko skopskih, kao i u Bitolju, Prilepu, Ohridu i Štipu.

"VMRO DPMNE i koalicija “Za bolju Makedoniju” je dobila ogromno poverenje građana, ubedljivu pobedu. Rekao bih da je pobeda i iznad naših prethodnih očekivanja", izjavio je Gruevski oko ponoći.

Lokalni izbori u Makedoniji su bili konkurentni i efikasno sprovedeni, izborni dan je bio miran, iako su bile registrovane neke proceduralne neregularnosti, uključujući i slučajeve grupnog glasanja, ocenjuju u preliminarnom izveštaju posmatrači misije OEBS-a i iz Saveta Evrope. Naša misija je dobila verodostojne optužbe o zastrašivanju građana i zloupotrebi državnih resursa tokomkampanje, rekao je šef posmatračke misije OEBS-a Gert Arens.

Opozicija je prema dosadašnjim rezultatima dobila gradonačelnike u 5 opština, među kojima u Strumici, Velesu i skopskoj opštini Centar. Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Branko Crvenkovski je izjavio da su ovi izbori bili sve, samo ne fer. Bili smo svedoci pretnji, pritisaka, zloupotreba državnih institucija i medijske torture, rekao je on.

"Želim jasno da poručim - dok se ne raščiste sve neregularnosti koje su bile evidentirane, za nas su sve opcije otvorene, uključujući i neučešće u drugom izbornom krugu na ovim lokalnim izborima", kazao je on.

Crvenkovski je rekao da su njihov cilj prevremeni parlamentarni izbori i konačna pobeda nad "partijsko-policijskim režimom Nikole Gruevskog".

U drugom krugu izbora glasaće se samo za gradonačelnike u onim opštinama gde nijedan kandidat nije osvojio većinu glasova od onih koji su izašli na glasanje u prvom krugu.

Nevladine organizacije koje su posmatrale izbore javljale su o mnogim neregularnostima, najčešće porodično glasanje, fotografisanje glasačkih listića, kupovanje glasova, zloupotreba nekih profesora u gimnazijama u zamenu za bolje ocene itd.

Od ukupno preko million i 740 hiljada glasača, svoje pravo glasa je iskoristilo oko 67 posto.
XS
SM
MD
LG