Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlogeri na sudu zbog tajnog snimanja seksualnih radnica


Snimak iz video izvještaja koji se brzo proširio na tadžikistanskim web stranicama.

Vlogeri koji su tajno snimali izvještaj o seksualnim radnicama u prijestonici Tadžikistana, s namjerom da ukažu na tešku situaciju u kojoj se žene nalaze, sada se suočavaju s optužbama za kršenje zakona o privatnosti.

Tajno snimljeni video izvještaj o seksualnim radnicama u tadžikistanskoj prijestonici bacio je autore snimaka u vruću vodu, jer ih vlasti optužuju za kršenje zakona o privatnosti, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Video prikazuje dva vlogera u Dušanbeu, koji se predstavljaju kao potencijalne mušterije u potrazi za prostitutkom koju će unajmiti za jednu noć.

Muškarci se odvojeno susreću s nekoliko seksualnih radnica, nakon što ih pokupe u automobilu, pitaju ih o vrstama "usluga" koje pružaju te o iznosu novca koji naplaćuju.

U svakom razgovoru - snimljenom skrivenom kamerom u autu - vlogeri postepeno mijenjaju temu i počinju ležerno postavljati pitanja o porodičnoj situaciji žene i razlozima zbog kojih su postale prostitutke.

Nesvjesne tajne kamere, žene ulaze u auto, sjedaju na prednje sjedište i pregovaraju o cijeni.

U videozapisima lica žena prekrivena su emotikonima, ali njihovi glasovi nisu promijenjeni. Gotovo sve žene tvrde da su postale seksualne radnice zbog siromaštva i "očaja" - da obezbijede novac za svoju djecu.

Jedna žena kaže da zarađuje putem seksa kako bi podmirila dugove svog brata i spriječila svoje nećake da "krenu pogrešnim putem".

Svaki razgovor završava na isti način – vlogeri nude "besplatan novac" seksualnim radnicama moleći ih da "idu pravo kući" svojoj djeci i "suzdrže se [od prostitucije] bar na jednu noć, večeras".

Žene su bile vrlo iznenađene tom ponudom i najprije im nisu povjerovale. No, svaka je prihvatila novac i obećala da će noćas otići kući.

Platite im da idu kući

U zadnjem kadru video izvještaja, obraćajući se kameri, vlogeri pozivaju tadžikanske muškarce i službenike da ne kupuju seks, već da umjesto toga ženama ponude novac u vidu humanitarnog čina, kako bi mogle otići kući, svojim porodicama.

Video četvorice vlogera iz Dušanbea, u kojem nije naveden datum, objavljen je na njihovom Jutujub kanalu (YouTube) Avlod Media, koji ima više od 24.000 pratilaca.

Videozapis, koji je poslije uklonjen s kanala Avlod Media, pregledan je na desetine hiljada puta od kada se prvi put pojavio na Internetu 19. jula, a brzo se proširio i na ostale Jutjub kanale.

Nažalost za vlogere, video izvještaj je privukao pažnju i tadžikistanske policije koja je pozvala vlogere na ispitivanje samo nekoliko sati nakon što je video objavljen na Jutjubu.

Četvorica vlogera - koje je policija identifikovala kao Rustama Ašurova, Jusufdžona Davlatmuroda, Šahridžora Džalilova i Behruza Madžididžona - optuženi su za povredu privatnosti.

Formalno su optuženi za "ilegalno prikupljanje i širenje privatnih informacija" i očekuje se da će im biti suđeno.

Jedan od vlogera, Rustam Ašurov, rekao je da je grupa htjela istaknuti nedaće seksualnih radnika.
Jedan od vlogera, Rustam Ašurov, rekao je da je grupa htjela istaknuti nedaće seksualnih radnika.

Ako budu osuđeni, suočavaju se s maksimalnom novčanom kaznom do 2.500 dolara ili kaznom društveno korisnog rada u maksimalnom trajanju do 12 mjeseci.

"Policija nam je rekla da je šest žena, koje su tajno snimljene, podnijelo službene prijave", rekao je Ašurov za RSE 29. jula.

Seksualne radnice su navodno izjavile policiji da je video otkrio njihovu "tajnu" djelatnost zbog čega je rodbina prekinula veze s njima.

Vlogeri tvrde da nisu počinili krivično djelo. Ono što su uradili nazivaju izveštajem koji pokazuje "stvarnosti života" u Dušanbeu.

Ašurov kaže da su vlogeri htjeli istaći tešku situaciju u kojoj se nalaze seksualne radnice, s namjerom da pokušaju promijeniti stav društva prema ženama koje zbog teškoća u svom životu postaju prostitutke.

Prostitucija je u Tadžikistanu nezakonita i smatra se prekršajem koji se novčano kažnjava, dok povratnici u činjenju prekršaja mogu biti suočeni sa zatvorskom kaznom i do 15 dana.

Seksualne radnice se često suočavaju sa omraženošću u ovoj centralnoazijskoj državi, gdje živi oko 9,2 miliona stanovnika, od kojih s većinom muslimani.

Ašurov je rekao da su vlogeri "bili svjesni" da obrađuju kontroverznu temu koja bi mogla izazvati oštre reakcije, ali da ipak nisu očekivali da će završiti na sudu.

"Znali smo da će video biti popularan... znali smo da nas čak mogu pozvati na ispitivanje, ali ne u u ovoj mjeri u kojoj se [suočavamo s krivičnom prijavom]", rekao je on za RSE.

Uvjereni u svoju nevinost, vlogeri kažu da neće angažovati advokata koji bi ih branio.

"Nemamo novca da zaposlimo advokata", rekao je Ašurov. "Nemamo drugog izbora nego da se suočimo s bilo kojom presudom koju sud donese."

Tadžikanska vlada uveliko je kritikovana zbog suzbijanja nezavisnih medija, političkih protivnika i njegovih kritičara.

Reporteri bez granica su u svom Svjetskom indeksu medijskih sloboda za 2019. godinu, od 180 zemalja, postavili Tadžikistan na 161. mjesto.

Vlasti također često ograničavaju pristup društvenim mrežama, poput Fejsbuka (Facebook) i Jutjuba.

XS
SM
MD
LG