Dostupni linkovi

Vlada Srbije obećala podršku REKOM-u


Vlada Srbije podržaće formiranje regionalne komisije koja bi ustanovila broj žrtava ratova na prostoru bivše Jugoslavije. To je zagovaračima te inicijative, predstavnicima Koalicije za REKOM, na zajedničkom sastanku preneo premijer Srbije Aleksandar Vučić. Regionalna komisija, formirana sa idejom da bude podstrek državama nastalim raspadom Jugoslavije kako bi se i same uključile u utvrđivanje istine o stradanju i patnji na hiljade ljudi, promovisana je još maja 2008. godine. Međutim, česte promene vladajućih struktura u državama regiona uzrokovale su da se u najvećem broju slučajeva moralo kretati ispočetka.

Nataša Kandić, koordanitorka Koalicije za REKOM u izjavi za naš program kaže da je primarni cilj razgovora sa Aleksandrom Vučićem bio obezbediti podršku vlasti ovoj inicijativi.

„Rekli smo mu da mi sada tražimo da premijeri i predsednici počnu da govore u javnosti da oni podržavaju i da hoće zajednički da osnuju tu komisiju. Uzvratio je da smatra da je to u interesu svih žrtava, da je važno znati imena i biti siguran ko su bile žrtve. Naveo je da Vlada Srbije hoće to da pomogne i da očekuje da svi drugi u regionu budu spremni da podrže osnivanje takvog jednog tela koje može da pomogne u pomirenju i izgradnji novog odnosa prema žrtvama. Kada se znaju imena onda će lako biti određen njihov broj“, neki su od detalja sastanka koje prenosi Nataša Kandić.

Razgovor sa Vučićem održan je svega nekoliko dana pre obeležavanja dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici, događaja uoči koga su se ustalasale strasti u regionu. Na to su uticali predlozi britanskog i ruskog predloga rezolucije, zapaljiva retorika koju tim povodom iniciraju državnici Srbije i bh. entiteta Republike Srpske, kao i neizvesnosti hoće li u Potočarima biti predstavnika Srbije, odnosno da li će ukopu i pomenu žrtvama prisustvovati sam Vučić koji o tome još nije doneo odluku.

Nataša Kandić
Nataša Kandić

Natašu Kandić pitali smo da li je u razgovoru sa premijerom Srbije bilo reči o tome:

„O tome nije bilo reči. Šta će se sada događati u Srebrenici, da li će premijer ići? Lično mislim da hoće. U ovakvoj situaciji mislim da bi trebalo da ode. Da bi trebalo spustiti tenzije i prestati u negativom tonu govoriti o rezoluciji. Ali se isto tako mora zaustaviti podsticanje na neprijateljstvo prema nevladinim organizacijama zbog stava i poziva političarima da prestanu da govore kao na pijaci kada je u pitanju Srebrenica i kvalifikacija ratnog zločina“., smatra Nataša Kandić.

Obeležavanje godišnjice genocida u Srebrenici biće organizovano u memorijalnom centru Potočari. Očekuje se da će ceremoniji prisustvovati bivši predsednik SAD Bil Klinton, koji je i otvorio ovaj centar, kao i predsednici Hrvatske, Crne Gore i Slovenije. Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, je prema navodima medija u Srbiji, još u maju odbio poziv da prisustvuje komemoraciji u Potočarima.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG