Dostupni linkovi

Nema novca za penzionere, finansira se "Sky Srpska"


Ilustracija
Pozicija i opozicija u Republici Srpskoj ovih dana vode žučne rasprave o rebalansu entitetskog budžeta. Iako je zapravo riječ o 150 miliona maraka koji su već potrošeni, polemike se u suštini vode o karakteru ovogodišnjeg bužeta. Vlast tvrdi kako je novcem raspolagala „domaćinski“, uvodeći mjere štednje, dok opozicija ukazuje na brojne primjere rastrošnosti, a na račun socijalno ugroženih.

U ovogodišnjem budžetu Republike Srpske, kao i u njegovom rebalansu, nema novca za penzionere, ni za izbjegla i raseljena lica. Nema subvencija za električnu energiju socijalno ugroženim kategorijama, ali ima za javne medije. Vlada RS ove godine velikodušno ih je pomogla sa dva miliona maraka.

Takođe je procijenila da su od socijalno ugroženih važnija preduzeća poput „Sky Srpska“, čije su subvencije rebalansom povećane i iznose 700.000 maraka. Riječ je o aviokompaniji koja prevozi dnevno u prosjeku pet putnika.
Đerić: U ovome rebalansu nema ni penzionera, nema ni izbjeglica, nema ni rasaljenih lica.

Entitetska vlada subvencionira i Aerodrom Banjaluka, podsjeća poslanik Partije demokratskog progresa u Parlamentu RS Zoran Đerić.

„Aerodrom Banjaluka negdje oko 900.000 KM. Po meni je ovo prosipanje novca. Mi nećemo iz ovoga izvući apsolutno nikakve efekte“, smatra Đerić.

Opozicija se pita da li je to samoproklamovani socijalni senzibilitet entitetske vlade.
Đerić podsjeća da Republika Srpska izdvaja sredstva po osnovu razvoja turizma i pojašnjava da komletan iznos povećanja za turizam ide na izgradnju Andrić-grada. Riječ je o iznosu od milion i po maraka. Poslanik PDP-a navodi za koga entitetska vlada nije pronašla sredstva u budžetu.

„Za sve ovo ima para, a nema para za subvenciju električne energije za socijalno najugroženije kategorije stanovništva. U ovome rebalansu nema ni penzionera, nema ni izbjeglica, nema ni rasaljenih lica“, navodi Đerić.

Govedarica: Smanjivati javnu potrošnju

Budžetom i njegovim rebalansom omogućilo se, prije svega, očuvanje socijalne i fiskalne stabilnosti Republike Srpske - tvrdi ministar finansija tog entiteta Zoran Tegeltija. Za brojne projekte, kao što su Sky Srpska i slični, tvrdi da je riječ o ranije preuzetim obavezama.

„Imate obaveze koje su stvarane iz prethodnog perioda, pa morate da ispoštujete. Neke jednostavno prolongirate za neki budući period“, navodi on.
Dragan Čavić
Dragan Čavić

Vladajuća struktura ipak je mišljenja da bolje nisu mogli.

„Da li smo mogli više ili bolje usmjeriti neka sredstva u neke namjene, ja ne bih rekao“, kazao je poslanik SNSD-a u Parlamentu RS Uroš Gostić.

Teško je ipak socijalno ugrožene u Republici Srpskoj ubijediti da su opravdana, rebalansom povećana izdvajanja za reprezentaciju, putovanja i smještaj. Dok se za helikopterski i vazduhoplovni servis izdvaja 2,5 miliona, sredstva za podsticaj izvoza smanjena su za 5 miliona maraka.

Opozicija takođe tvrdi da je politika entitetskih vlasti dovela do gašenja 4.000 radnih mjesta.

„Ovih 4.500 radnih mjesta koje smo izgubili, izgubili smo u realnom sektoru. Očigledno je da treba smanjivati javnu potrošnju, a zapošljavaju se ljudi isključivo u administraciji“, kaže poslanik Srpske demokratske stranke u entitetskom parlamentu Vukota Govedarica.

I dok se vlada hvali da je prihodovna strana budžeta drastično povećana zbog povećanja poreza u prošloj godini, opozicija podsjeća da to nisu efekti porasta ekonomije.

„Prihodovna strana je porasla zbog toga što su povećani nameti. 104 miliona prihoda su proizveli efekte istovremeno i na rashodovnoj strani“, rekao je poslanik Demokratske partije u NSRS Dragan Čavić.

Ključni problem budžeta RS jeste pravičnost, a prioritet je smanjenje javne potrošnje - mišljenje je opozicionara. Rasprava o rebalansu, svjesna je opozicija, zapravo je rasprava o već potrošenom budžetskom novcu tako da su sve primjedbe pretežno usmjerene na projekcije budžeta za narednu godinu. Pošto je riječ o godini izbora, ostaje nada da će se vlasti ipak sjetiti socijalno ugroženih, a posebno njihovih potencijalnih glasova.

Pogledajte komentare (5)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG