Dostupni linkovi

Fajon: Vlast treba pokrenuti BiH prema EU


Tanja Fajon
Tanja Fajon
Dokazani prijatelj BiH Tanja Fajon, članica Evropskog parlamenta iz Slovenije, u razgovoru sa RSE iskazala je zabrinutost da bi BiH početkom narednog mjeseca, kada evropski lideri budu razgovarali o budućnosti proširenja Unije, mogla, zahvaljujući, prije svega, zastoju u reformama, još više “kaskati za balkanskim društvom”.

Bosna i Hercegovina ima probleme koji se ne mogu zanemariti, izjavio je tokom boravka u Briselu i predsjednik Srbije. U izjavi za RSE potvrdio je da će, ako bh. političari nađu bolje rješenje od Daytona, i Beograd stati iza toga.

RSE: Devetog decembra će evropski samit donijeti važne odluke kada je u pitanju proširenje EU na Zapadni Balkan - očekuje se donošenje oduke o početku završnih pregovora sa Crnom Gorom, moguće da će kandidatski status dobiti i Srbija, Hrvatska će potpisati Sporazum o pridruživanju, a čini se da će za BiH poslije tog samita situacija biti još gora nego što je sada?

Fajon: Slažem se da imamo nekoliko pozitivnih pomaka kada je u pitanju cijeli region Zapadni Balkan. Ja očekujem da ćemo na samitu 9. decembra dobiti neke pozitivne informacije, ali BiH je postigla vrlo mali napredak u procesu reformi prema integracijama u EU. To koče neuspjesi u pregovorima o
Željela bih da političari ne stavljaju svoje političke interese ispred interesa građana - jer bitno je šta žele građani, zbog toga su i birali ovu vlast.

sastavu Vijeća ministara. Bitno je i to da sve institucije u zemlji, na svim razinama, funkcioniraju, da se Ustav harmonizira s evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Dakle, postoji puno načina kako da zemlja krene naprijed, ali to, naravno, zavisi od sporazuma između svih političkih aktera u BiH.

RSE: Među evropskim parlamentarcima vi ste na neki način posebno i neposredno uključeni u bh. zbivanja i možda bolje od ostalih osjetite kako funkcioniše ta zemlja i šta misle njeni ljudi. Sadašnja situacja se razlikuje od želje većine Bosanaca i Hercegovaca.

Fajon: Nažalost, sadašnja situacija većine bh.građana nije ista kao ona kakvu uživaju političari. Zbog toga bih željela da političari ne stavljaju svoje interese, političke interese, ispred interesa građana - jer bitno je šta žele građani, a zbog toga su i birali ovu vlast. Ja mislim da vlast ima tu odgovornost da pokrene zemlju naprijed.

Tadić: Učvrstiti granu na kojoj BiH sedi

Naučili smo da su sudbine svih iz regiona na neki način povezane. Nastojeći popravitu “sudbinu” svoje zemlje, predsjednik Srbije Boris Tadić je prije par dana posjetio predsjednika Evropskog vijeća Van Rompuyja, ubjeđujući ga

Boris Tadić prilikom susreta sa Hermanom Van Rompuyem u Briselu, 25. novembar 2011.
Boris Tadić prilikom susreta sa Hermanom Van Rompuyem u Briselu, 25. novembar 2011.

kako bi odluka evropskih lidera na skorom samitu o kandidatskom statusu Srbije bila snažan poticaj. Odgovoreno mu je da, pored ostalog, obrati pažnju na ključeve za evropsku bravu.


RSE: Regionalna saradnja je jedan od ključeva evropskih integracija. U tom svjetlu je važan i odnos Srbije prema BiH. Kako na to gledate, kao i na činjenicu da Daytonski sporazum, čiji je Srbija jedna od potpisnica, gotovo dvije decenije nakon rata nije donio očekivane rezultate?

Tadić: Danas ne funkcionišu ni mnoge druge, mnogo bogatije i starije zemlje nego što je BiH. Sa druge strane, BiH ima realne probleme, i to ne može niko da stavlja pod tepih. A treće je da je Dayton obezbedio mir i kakvo-takvo funkcionisanje BiH. Zbog toga samo rešenje koje donose tri naroda i dva entiteta i koje bi moglo da bude bolje od postojećeg, treba da bude realistična opcija, ali to rešenje mogu da donesu samo legitimni predstavnici demokratije u BiH. Na tome ja uvek insistiram - svako drugo rešenje je eventualno nametnuto i može proizvesti mnogo veće probleme nego postojeće. Treba imati vrlo racionalan pristup kako granu na kojoj BiH sedi ne bi neko posekao dok se ne izgradi neka mnogo čvršća i bolja. Inače, mislim da nedostatak racionalnog pristupa, ne samo u BiH nego u politici na Balkanu, je jedna od osnovnih slabosti u svim decenijama i to bi trebala da bude suštinska izmena za budućnost. To je, ustvari, ona suštinska reforma koja nas sve očekuje, vrednosna promena. Pokušao sam i u srpskoj i regionalnoj politici da nametnem drugačiji kod - ne konflikt, već mir, ne iracionalnost i višak emocija,već višak racionalnosti i promišljanje, ići prema rešenju, a ne udaljavati se od njega, napasti problem, pronaći soluciju.

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG