Dostupni linkovi

Ko ima vlast na Kosovu?


Kosovo, zgrada Vlade u Prištini
Kosovo, zgrada Vlade u Prištini

Gotovo dve nedelje od proglašenja nezavisnosti Kosova stručnjaci za pravna pitanja u Prištini ocenjuju da Kosovom upravlja više struktura, kosovska vlada i međunarodna zajednica. Oni ocenjuju da to stvara konfuziju, ali je deo već određenog procesa,

koji podrazumeva prenos ovlašćenja na vlasti u Prištini prema planu Martija Ahtisarija.

Ko upravlja Kosovom, Vlada, UNMIK, EU ili jednim delom Srbija? Odgovor stručnjaka za pravna pitanja glasi – svi, manje više. I posle proglašenja nezavisnosti Kosova, okolnosti su takve da vlast u Prištini nema samo jednu adresu.

Afrim Hoti, profesor međunarodnog prava na Prištinskom univerzitetu, kaže da još uvek nema promena u politici upravljanja Kosovom. Odgovornost imaju i administracija UNMIK-a i Vlada Kosova.

“Bez ikakve zakonske promene na Kosovu je prisustna međunarodna administracija UNMIK-a. Takvo stanje će se promeniti u skladu sa planom Martija Ahtisarija, kojim se predviđa prenos kompetencija sa UNMIK-a na kosovske vlasti, koje funkcinišu ili će biti formirane posle nezavisnosti,” rekao je Hoti.

Pored UNMIK-a, koji ima mandat na osnovu Rezolucije 12 SBUN, na Kosovu će ovlašćenja imati i misija EU, Eulex. Vlada Kosova ima sve veća ovlašćenja, ali ne još uvek potpunu vlast u oblasti bezbednosti i spoljne politike. Takođe i srpska vlast nastavlja da funkcioniše u srpskim sredinama.

Politički analitičari ocenjuju da je ovakvo stanje konfuzno i da se i pored planova za određivanje odgovornosti svih činilaca, mora brže delovati.

Iljir Dugoli ističe da ključnu vlast na Kosovu imaju Vlada i UNMIK, dok se sada stvara prostor za misiju EU.

“Ovo je tranzicioni period, tokom kojeg se odgovornosti prebacuju sa UNMIK-a na institicuje Kosova i misiju EU. Problem je što se još ne zna kakva je dinamika tog procesa,” kaže Dugoli.

Nedavno formirana Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo pratiće sprovođenje Ahtisarijevog plana, koji podrazumeva nadgledanu nezavisnost za Kosovo, koje će biti multietnička država. Tim planom je predviđeno i uspostavljanje specijalnih veza između Beograda i kosovskih Srba, ali preko kosovske vlade.

XS
SM
MD
LG