Dostupni linkovi

Vlast i opozicija se spore oko korupcije i kriminala


Performans nevladine organizacije MANS o korupciji i kriminalu, Podgorica, decembar 2010. - ilustracija
Performans nevladine organizacije MANS o korupciji i kriminalu, Podgorica, decembar 2010. - ilustracija
Na petoj Nacionalnoj konferenciji o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala koju organizuje Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, u utorak je ponovo istaknuta važnost iskorjenjivanja ovih pojava, naročito u svjetlu evrointegracija Crne Gore.

Iako je većina učesnika imala konstruktivan pristup raspravi, predstavnici vlasti i opozicije su ponovo pokazali da ne mogu biti partneri.

Uprkos stalnom insistiranju i domaćih i stranih učesnika Nacionalne konferencije o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, da je efikasna borba ovih pojava od najveće važnosti za uspjeh društvenih reformi i nastavak procesa priključenja Crne Gore Evropskoj uniji, a da ključ uspjeha leži u objedinjavanju svih društvenih činilaca, predstavnici crnogorske vladajuće partije i opozicije, ni u utorak nijesu mogli bez konfrontacije.

Predsjednik opozicionog Pokreta za promjene Nebojša Medojević je, rekavši da korupcija i organizovani kriminal u Crnoj Gori predstavljaju strukturni problem, te da je za uspješnu borbu protiv ovih pojava, neophodna promjena vlasti, ocijenio da sadašnja politička elita nije u stanju da se izbori sa korupcijom i organizovanim kriminalom, jer se njeni interesi ne poklapaju sa interesima građana.

"Crna Gora je zarobljena država. Kao terminalna faza tog kancera izjedanja društvenog tkiva, izjedanje državnih institucija u Crnoj Gori je takođe okončana i mi sada ulazimo u jednu novu fazu koja do sada nije ozbiljno naučno analizirana - da je korupcija postala dominantni sistem vrijednosti u Crnoj Gori, da su korupciju kao način ponašanja prihvatili i građani i biznismeni i političari i da, na žalost, u Crnoj Gori korupcija trenutno postaje temljena vrijednost",
ocijenio je Medojević.

Izlaganje lidera Pokreta za promjene je izazvalo veliko nezadovoljstvo predstavnika vladajuće Demokratske partije socijalista Miodraga Vukovića, koji je rekao da je za vrijeme Medojevićevog izlaganja razmišljao da napusti skup, a diskusiju priloži u pisanoj formi.

Vuković se ipak obratio učesnicima konferencije, koji su u velikom broju, iz Crne Gore i inostranstva, došli na skup.

"U velikom broju su se usudili da dođu u Crnu Goru, ovakvu kako je Medojević predstavio a da prethodno nijesu njega ili one koji misle kao on pitali o kakvom se to prostoru radi. Da sam ja sa strane i da sam krenuo prema Crnoj Gori a imao ove informacije koje ste vi sada čuli vjerujete da nikada ne bih kročio na teritoriju ove zajednice", kazao je Vuković.

Ambijent za procvat kriminala

Otvarajući konferenciju premijer Igor Lukšić je podsjetio na aktivnosti koje Crna Gora sprovodi u cilju suzbijanja ovih pojava.

"Posvećeno radimo na kreiranju zakonskog okvira koji će smanjiti prostor za korupciju i kriminal", rekao je Lukšić.
Igor Lukšić na konferenciji za novinare, april 2011.

"U toku su aktivnosti na unaprjeđenju Zakona o sprječavanju konflikta interesa i Zakona o finansiranju političkih partija čije se usvajanje očekuje do jula ove godine. Takođe, radimo i na pripremi prijedloga Zakona o javnim nabavkama, u Krivičnom zakoniku smo precizirali krivična djela mita a razmatramo modele ustanovljavanja posebne Agencije za antikorupciju. Imajući u vidu, prije svega važnost efikasnost institucija koje se bave ovom tematikom provode se intezivne aktivnosti na jačanju kapaciteta policije a istovremeno jačamo i kapacitete zajedničkog istražnog tima na čelu sa specijalnim tužiocem. U tom smislu utvrdili smo mapu puta za jačanje i punu funkcionalnost zajedničkog istražnog tima a u toku je obezbjeđivanje kadrovskih i materijalnih resursa neophodnih za njihov kvalitetan rad", naveo je premijer.

Direktorka MANS-a Vanja Ćalović je izrazivši zadovoljstvo prisustvom premijera Lukšića i njegovom ocjenom da je nevladin sektor Vladin partner, rekla da to ipak nije dovoljno.

"Pred premijerom ali i njegovom Vladom i policijom, tužilaštvom i pred sudstvom nalazi se veoma težak zadatak da one koji su ušli u institucije sistema, koji su na neki način srasli sa sistemom i zarobili državu tako da djeluje u njihovu korist očiste iz tih institucija sistema", poručila je Ćalović.

Prvi panel je bio posvećen ulozi parlamenta u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, tokom koje je, pored ostalih, govorio i predstavnik hrvatskog parlamenta Ranko Ostojić, koji je, rekavši da je saradnja unutar regiona sada bolja nego u ranije, opisao ambijent u kom je, prethodnih godina, organizovani kriminal imao idealne uslove za procvat.

"Kriminalac iz Zagreba napravi kazneno djelo u Podgorici i sakrije se u Sarajevu. Mi smo tada u Hrvatskoj bili sretni što tog kriminalca više nema, crnogorska policija nije imala pojma o tome ko je taj a u konkretno u Sarajevu su bili sretni da tamo troše novce koje je opljačkao",
kazao je Ostojić.
XS
SM
MD
LG