Dostupni linkovi

Hrvatska: Bez dogovora o povratku oporbe u Sabor


Oporbena koalicija lijevog centra objavljuje da više neće sudjelovati u radu Sabora, 13. listopada 2011.
Oporbena koalicija lijevog centra objavljuje da više neće sudjelovati u radu Sabora, 13. listopada 2011.
Vladajući i opozicija u Hrvatskoj nisu postigli dogovor oko mogućeg povratka opozicije u parlamentarne klupe. Vladajući žele da se nastavi kao da se ništa nije desilo, dok je opozicija odlučna napraviti tek male ustupke. Parlamentarni izbori u Hrvatskoj su za 45 dana.

Iako su prošlog tjedna odbacili svaku mogućnost svog povratka u parlamentarne klupe, opozicioni zastupnici lijevog centra su na sastanku saborskog predsjedništva u utorak ublažili retoriku.

Potpredsjednica parlamentarnog kluba oporbenih socijaldemokrata Milanka Opačić podsjetila je da su otprije za socijaldemokrate bile važne dvije točke za koje bi sudjelovali u radu Sabora - izglasavanje privremenog proračuna za prvi kvartal sljedeće godine i izglasavanje raspuštanja Sabora.

Znak opozicijske dobre volje bilo bi glasanje i za evropske zakone, čije je donošenje važno da Hrvatska ne zaostane u usvajanju legislative Europske unije.

“I u skladu sa tom dobrom praksom da je Europska unija nešto oko čega smo uvijek imali ista mišljenja predložili smo jedan kompromis, a to je da uz ova dva zakona možemo izglasati još pet zakona i deklaraciju o europskim vrijednostima koji su svi vezani za Europsku uniju, i koji su raspravljeni u parlamentu”, navodi Opačić.

HDZ međutim traži da Sabor, nakon javnih isprika HDZ-ovog potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa i premijerke Jadranke Kosor, normalno nastavi sa radom još ovih desetak dana do raspuštanja pred raspisivanje parlamentarnih izbora.

Iza zatvorenih vrata bez predizbornih predstava

Predsjednica parlamentarnog kluba oporbenih narodnjaka Vesna Pusić tvrdi da to nema smisla, pogotovo jer je HDZ izgubio parlamentarnu većinu!

“Moje je mišljenje da je potpuno nerazumljivo da se pokušava produljiti rasprava u Saboru, kada je očito da ne postoji većina koja bi mogla izglasati to što se raspravlja”, ocjenjuje Pusić.
Luka Bebić, 18. listopad 2011.
Luka Bebić, 18. listopad 2011.

Predsjednik Sabora Luka Bebić, iako HDZ-ovac, tvrdi da je otvoren za sve opcije.

“Što se mene tiče i mojih poslovničkih ovlasti, ja sam fleksibilan za sve prijedloge koji se temelje na poslovniku Sabora”, naveo je on.

Već u srijedu ujutro sastaje se radno tijelo sastavljeno od dviju predstavnica opozicije, šefa HDZ-ovog kluba Andrije Hebranga i njegovog koalicijskog partnera Milorada Pupovca, koje će probati postići neki kompromis između suprotstavljenih strana.

“A kompromisa će biti,” tvrdi šef kluba Samostalne demokratske srpske stranke Pupovac.

“Ja samo imam određenu ulogu u cijeloj stvari, a to je - da pomognem da se dođe do kompromisa i da se ovaj Sabor raspusti na civiliziran način i da odradi ono što mora odraditi.”

Mnogi promatrači priznaju kako je sva ova teška artiljerija ipak predizborno motivirana. Sa druge strane, politički analitičar Davor Gjenero za RSE kaže kako je iz ove krize vidljivo da je politički sustav Hrvatske dobro modeliran, jer je unatoč napetosti i sukobu doveo obje strane u blokadu.

“Niti jedna niti druga strana nije mogla postići svoje ciljeve i oni su bili prisiljeni sjesti iza zatvorenih vrata bez publike i dogovoriti se o načinu budućeg djelovanja. Možemo biti sigurni da iza zatvorenih vrata nije bilo niti ovih predizbornih predstava niti neke velike napetosti među pripadnicima političke klase – da se iza zatvorenih vrata razgovaralo daleko više prijateljski nego što se to trenutno može činiti na pozornici pred parlamentarnom publikom”, smatra Gjenero.
XS
SM
MD
LG