Dostupni linkovi

Vlast u Kolašinu dijeli nepostojeće nagrade


Vesna Medenica
Vesna Medenica
Odluka Kolašinskog parlamenta da mimo procedure i propisa predsjednici crnogorskog Vrhovnog suda Vesni Medenici dodijeli nagradu i to nepostojeću za “javni naučni rad “ ustalasala je lokalnu političku zajednicu ali i zaintrigirala javnost koja postavlja pitanje – kako je to moguće?

Iako priznanje za “naučni javni rad” uopšte ne postoji na spisku onih koje dodjeljuje Skupština Opštine Kolašin, pod tim nazivom ipak je uručeno i to čelnici crnogorskog sudstva Vesni Medenici, kojoj je Kolašin rodni grad. Gradska vlast koju čini DPS i grupa nekadašnjih odbornika SNP, prekršila je i proceduru, pošto ove godine nije konstituisan žiri koji je trebalo da o nagradama odlučuje, iako je to bila zakonska obaveza.

Sve to predsjednik Opštine Darko Brajušković za list “Vijesti” pravda time što se, kako kaže, nije stiglo. Zbog toga je rezignirana šefica odborničkog kluba opozicione SDP Željka Vuksanović, koja govori o pukoj samovolji lokalne vlasti prilikom dodjeljivanja opštinskih priznanja.

“Ko je odlučivao o tome ja ne znam, ni kao građanka Kolašina ni kao odbornica. Oni na taj način uzimaju sebi za pravo da rade šta žele, da se ne ponašaju po propisima a da ne donose odluke po propisima. Sve tako rade. Znači, svaki njihov posao je takav, svega čega se late to upropaste, pa i ovo. Nešto što je trebalo da bude svečano i da svi učestvuju u tome i da nešto znači ta nagrada, sve je izokrenuto i sada je sve ovo moguće gledati samo negativno.”

Komenatar istim povodom potražili smo i od predsjednika odborničkog kluba Demokratskog Fronta Saše Dožića:

Odnos prema radu lokalne vlasti je poznat. Posljedice tog rada će biti vidljive u narednom periodu. Sam čin i odabir dodjele nagrade sigurno neće poboljšati ili unaprijediti kvalitet života građana. Tako da tu nemam poseban komentar. Te dnevne političke stvari su nebitne za život građana sa ovog područja.”

O prvoj dami crnogorskog sudstva Vesni Medenici u medijima se uglavnom govorilo u kontekstu neefikasnosti i neprofesionalizma rada sudova, koji su često na tapetu domaćih kritičara ali i medjunarodnih adresa, sa kojih su uporno ukazivali na to da je reforma pravosuđa ključna u jačanju vladavine prava u Crnoj Gori. Njeno ime sada se našlo u fokusu nakon što je prihvatila da od Kolašinske opštine primi nepostojeću nagradu za koju nije ispoštovan zakon.

Božena Jelušić
Božena Jelušić
Satisfakciju zbog toga nije odbila ali jeste novčani dio nagrade koji je poklonila lokalnom skijaškom klubu.

Koliko je sve to slika i prilika naše stvarnosti i pravila i odnosa koja u njoj važe, pitali smo profesorku književnosti Boženu Jelušić.

“Žao mi je što je gospođi Medenici napravljena šteta ovakvim načinom dodjeljivanjem nagrade i čini mi se da ona nije morala znati da ona nije utemeljena u zakonu. Ono što se dogodilo govori o jednom volunterizmu sa kakvim se mnogim pojavama i događajima u našem društvu pristupa. Dakle, u pitanju je stav da sve može samo ukoliko je to neki čelni čovjek odlučio , ili neko ko je na nekom takvom položaju treba nešto da dobije i da se zbog toga mogu prekršiti sve procedure. Mislim da se tim načinom, jednog krajnje nedalekovidog i neodrživog ponašanja nanosi nenadoknadiva šteta društvenoj zajednici kojoj je potrebna obnova društvenog kapitala, povjerenja u institucije, zakone i žao mi je što je gospođa Medenica postala žrtva jedne ovakve manipulacije kao što je ovakav način dodjeljivanja neke nagrade”, zaključila je.
XS
SM
MD
LG