Dostupni linkovi

Makedonija: Vlast i opozicija zaoštravaju sukob


U ponedeljak nema novih reakcija niti najava nekakvih aktivnosti opozicionog Socijaldemokratskog saveza, nakon subotnjih pres konferencija premijera Nikole Gruevskog i Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su osumnjičili četvoro ljudi, među kojima i lidera opozicije Zorana Zaeva, za ugrožavanje ustavnog poretka i nedemokratsko preuzimanje vlasti.

U javnosti se otvara pitanje i spekuliše se da će opozicija obelodaniti informacije za koje tvrdi da ih poseduje, u kojima navodno ima dokaze o kriminalima i zloupotrebama od strane vlasti. Tamo za sada ćute i upućuju na izjavu koju je dao Zaev u subotu:

“U periodu koji sledi javnost će biti upoznata sa svim dokazima koje imamo. Pokazaćemo građanima kako vlasti uništavaju Makedoniju”, poručio je Zaev.

Njegova reakcija je usledila posle javnog obraćanja Gruevskog, u kojem je on optužio Zaeva za špijunažu i nasilje prema predstavnicima najviših državnih organa. On je istakao da je lider opozicije tokom nekoliko susreta tražio od njega formiranje tehničke vlade, preteći mu snimljenim telefonskim razgovorima koji mogu kompromitirati državni vrh.

“Informirao me je da je u saradnji sa određenom stranom obaveštajnom službom pribavio snimljene telefonske razgovore skoro celog državnog vrha, počevši od predsednika države, Sobranja, Vlade, medija i drugih političkih i javnih ličnosti iz vlasti i iz opozicije.”

U Krivilčnom zakoniku za špijunažu je predviđena zatvorska kazna od jedne do 10 godina, a za nasilje prema predstavnicima najviših državnih organa najmanja kazna je četiri godine.

Iz tužilaštva su tokom vikenda saopštili da je naređeno sprovođenje istražnog postupka protiv četvorice osumnjičenih, a u ponedeljak su naveli da još nisu pokrenuli optužnicu jer je isuviše rano i da su u fazi saslušanja i sakupljanja dokaza.

U međuvremenu sa reakcijama su se javile sve političke partije u Makedoniji, kao i predstavnici međunarodne zajednice.

Najnovija je izjava portparola u Evropskoj komisiji Maje Kocijančić, koja je izrazila zabrinutost zbog situacije u zemlji. Najvažnije je da istraga bude sprovedena nezavisno i transparentno, imajući u obzir čitav proces, kao i načelo presumpcije nevinosti, rekla je Kocijančić.

XS
SM
MD
LG