Dostupni linkovi

Vlasnik "Amazona" kupio "Washington Post"


Jeff Bezos
Jeff Bezos
Osnivač „Amazona“ Jeff Bezos kupuje jednu od najutjecajnijih američkih i svjetskih novina „Washington Post“ i to za 250 milijuna dolara. Mnogi se sada pitaju što će „pionir“ internet prodaje učiniti sa dnevnikom i da li će uspijeti napraviti „dobar posao“, kakve promjene će novi vlasnik donijeti u trenutku kada je prodaja novine opala za 37 posto u odnosu na prošlu godinu.

Odluka obitelji Graham da proda Washington Post 49-ogodišnjem vlasniku Amazona bila je iznenadjenje. Mnogi su vjerovali da oni neće pristati na prodaju novine koja je u njihovom vlasništvu više od 80 godina. Novinu su kupili u vrijeme ekonomske krize i od tada vode kompaniju.

Post je najsvjetlije trenutke doživio kada su njegovi novinari Carl Bernstein i Bob Woodward razotkrili aferu Watergate koja je dovela do ostavke predsjednika Richarda Nixona 1974.

Naslovna strana lista
Naslovna strana lista
Njegujući istraživačko novinarstvo, samo u 2008, list je osvojio šest Pulitzera izmedju ostalih, za pisanje o liječenju veterana u bolnici Walter Reed i pokrivanje masakra na Politehničkom sveučilištu u Virginiji.

List je imao i svojih loših trenutaka. Njegova novinarka Janet Cook je 1981. dobila Pulitzera za izmišljenu priču.

Bernstein, koji je i danas član redakcije, na vijest o promjeni vlasnika je kazao kako je

„Jeff Bezos dobar izbor, jer su potrebne inventivne i inovacijske promjene kako bi se i dalje njegovala postovska tradicija novinarstva.“

Novina je posljednjih godina dijelila sudbinu ostalih medija, pred internetom je gubila čitatelje i oglašivače.

Teška vremena odrazila su se na dobit kompanije, pa je zarada opala za 39 posto, od 957 milijuna 2005., na 582 milijuna prošle godne, a sama novina zabilježila je gubitke oko 54 milijuna dolara. Broj čitatelja je opao sa 768 tisuća prodanih primjeraka na 480 tisuća.

Dionica kompanije vrijedila je krajem 2004 - 999,50 dolara, a u ponedjeljak joj je cijena bila 568,70 dolara, što je pad od 43 posto.

Situacija na tržištu, procjenjuju analitičari, idućih godina neće biti bolja, i Bezos je jedini koji može podnijeti godišnje gubitke od oko 10 milijuna dolara.

Predsjednik kompanije i Upravnog odbora Donald Graham nazvao je Bezosa izuzetno dobrim novim vlasnikom, te objasnio da su tokom sastanaka „razgovarali o tome, ne kako da novina opstane, nego kako da postane snažnija“.

Graham je uposlenicima poslao mail o prodaji nešto iza 16 sati u ponedjeljak, po evropskom vremenu, a 13 minuta nakon toga ih je pozvao na sastanak.

Novog vlasnika je opisao kao poštenog i strpljivog čovjeka. No, mnogi novinari bili su u nevjerici. „Teško je zamisliti Post bez Grahama. Don je znao svakog novinara, komunicirao je s nama“, napisao je na Tweeteru dopisnik iz Istočne Azije Chico Harlan.

Bezos je u pismu uposlenima rekao da se kritična crta i vrijednosti „postovskog“ novinarstva neće mijenjati, ali najavio je i promjene.

„Internet je promijenio svaki element novinarstva - skratio je vrijeme trajanja vijesti, nagrizao pouzadne izvore informacija, uveo novi vid natjecanja. Nemamo nacrtanu mapu što ćemo raditi, ali sigurno je da budući put neće biti lagan. Ne samo da ćemo ga morati osmisliti, već ćemo morati i eksperimentirati.“

Bezos je 19. najbogatiji čovjek svijeta. Imovina mu se procjenjuje na 25 milijardi dolara, prema magazinu Forbes. Iako je u posljednja dva desetljeća izgradio Amazon u svjetsku, prodajnu i tehnološku snagu, tek je početkom 2013. ušao u posao s medijima, investirajući u internet news portal Business Insider.
XS
SM
MD
LG