Dostupni linkovi

Obilježeno 18 godina od strijeljanja Bošnjaka


Bacanje ruža za žrtve, Korićanske stijene, 21. avgust 2010, Fotografije uz test Boris Miljević
Na Vlašiću je u subotu obilježena 18. godišnjica masakra na Korićanskim stijenama, kada je ubijeno oko 200 Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora. Pripadnici interventnog voda prijedorske policije 21. avgusta 1992. godine, su iz konvoja koji je krenuo na razmjenu prema Travniku , izdvojili oko 200 muškaraca i streljali ih na liticama ove planine. Streljanje i pad u ambis preživjelo je 12 osoba.

Bacanjem u provaliju 250 ruža, koje simboliriraju izgubljene živote nevinih sugrađana, porodice stradalih i udruženja logoraša iz Prijedora obilježili su 18. godišnjicu ovog strašnog zločina.

Zumra Zaimović, Korićanske stijene, 21. avgust 2010
Sedamdesetčetvorogodišnja Zaimović Zumra iz Kozarca na Korićane je ponijela buket cvijeća kako bi se bar na taj način oprostila od sina Almira, koji je imao 32 godine kada je ubijen na ovom mjestu.

Posmrtni ostaci njenog sina, koji je iz prijedorskog logora Omarska poveden na razmjenu, još nisu pronađeni.

“Čovjek živi, a ne živi. Kad bi našla bar jednu kost njegovu ja bi je sahranila. Bar bi osjetila u duši smiraj. Dolaziš a ništa. Živiš ko biljka. Bojim se umr'ću, stara sam, sedamdeset i četvrta godina je meni, a neću ga sahraniti . To mi je najžalije"
, sa suzama u očima govori Zumra Zaimović.

Od 2003 godine kada su počele prve ekshumacije na Koričanima idetifkovani su posmrtni ostaci samo četiri tijela.

"Deveti put dolazimo nad ovu provaliju i svaki put izražavamo nezadovoljstvo radom institucija koje bi trebale da procesuiraju sve odgovorne u ovom zločinu i pronađu tijela žrtava"
, istakla je predsjednica Udruženja prijedorčanki izvor Fatima Fazlić.

Porodice žrtava, Korićanske stijene, 21. avgust 2010
Do sada je za ovaj zločin optuženo 14 lica od kojih su četvorica priznali krivicu. Vođa interventnog voda Darko Mrđa osuđen je pred Haškim tribunalom za zločine na Korićanskim stijenama na 17 godina zatvora.

Uz čitanje imena 186 osoba za koje se sigurno zna da su pogubljeni ovdje sa današnjeg skupa upućen je zahtjev Tužilaštvu BiH da privede sve odgovorne za ovaj zločin, kako one koji su ga naredili i izvšili tako i one koji do danas skrivaju tijela žrtava.

“Od policije RS tražimo da se javno ogradi od ovog zločina i doprinese procesuiranju svih osumnjičenih lica. Od Vlade RS tražimo da nam ponudi sveobuhvatan izvještaj o ovom zločinu i da na poklon dobijemo tijela žrtava kako bi ih dostojanstveno pokopali"
, istakla je Fazlić.

No najvjerovatnije da na ovom mijestu nisu ubijani samo Prijedorčani. Tokom posljednje identifikacije sa ove lokacije pronađena su i tijela dvoje nestalih iz opštine Kotor Varoš.

Porodice nestalih već godinama pokušavaju da na mjestu stradanja najbližih postave spomen ploču, ali vlasti opštine Kneževo (Skender Vakuf) to ne dozvoljavaju.
XS
SM
MD
LG