Dostupni linkovi

Preminuo ruski ekstremni desničar Vladimir Žirinovski


Vladimir Žirinovski u Moskvi, 3. septembar 2021. godine

Lider i osnivač ultradesničarske Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPR) Vladimir Žirinovski preminuo je u 75. godini, saopštio je u sredu, 6. aprila, predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin.

Preminuo je u moskovskoj bolnici, gde se od 2. febuara lečio od bolesti koju izaziva korona virus, COVID-a 19.

Žirinovski, koji je LDPR osnovao 1990. godine, bio je poslanik u svim sazivima ruske Dume, a bio je i njen potpredsednik.

Liberalno-demokratska partija Rusije Žirinovskog postala je deo takozvane „sistemske opozicije“ Jedinstvenoj Rusiji predsednika Vladimira Putina.

Navodno je obezbeđivao političku konkurenciju, a u praksi ga je podržavao kada je to bilo važno, na primer u vezi sa aneksijom Krima 2014. godine, podseća agencija Rojters.

Žirinovski se takođe pokazao korisnim Kremlju u iznošenju radikalnih mišljenja za testiranje reakcije javnosti. Svojevremeno je voleo da se poredi sa Donaldom Trampom, izjavljujući 2016. da bi Amerikanci trebalo da glasaju za Trampa na predsedničkim izborima ili rizikuju da ih njegova rivalka Hilari Klinton uvuče u novi svetski rat sa „Hirošimom i Nagasakijem svuda“.

Žirinovski je 1991. godine na predsedničkim izborima osvojio treće mesto, iza Borisa Jeljcina i Nikola Rižkova. Dve godine kasnije, njegov LDPR je zauzeo drugo mesto na parlamentarnim izborima.

Žirinovski je nekoliko puta posećivao zemlje bivše Jugoslavije, ukljujući BiH, Crnu Goru i Srbiju, a sa čelnicima nacionalističkih lidera Srbije je održavao kontakte.

U Bjeljini, u Bosni i Hercegovini ga je 1994. godine dočekao Radovan Karadžić, lider Srba iz Bosne, koji je 2019. pred Tribunalom u Hagu pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina.

Više puta je dolazio u Srbiju kao gost ekstremno-desničarskih partija i političara, poput Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i Stranke srpskog jedinstva Željka Ražnatovića Arkana, podseća BBC na srpskom jeziku.

Sa haškim osuđenikom Šešeljom je nastavio da održava kontakte godinama, piše BBC na srpskom jeziku.

Prethodno su vest o njegovoj smrti objavili ruski mediji 25. marta, ali je Volodin to demantovao.

XS
SM
MD
LG