Dostupni linkovi

Vladi na pola mandata solidna dvojka


Vlada Hrvatske, sjednica, foto iz arhive
Vlada Hrvatske, sjednica, foto iz arhive
Hrvatska Vlada lijevog centra na pola je svog mandata. Građani joj daju jedva prolaznu ocjenu, a analitičari zamjeraju nekompetentnost, lošu komunikaciju i kadroviranje po partijskoj i prijateljskoj liniji.

Solidna dvojka, tako su hrvatski građani u najnovijoj anketi ocijenili rad hrvatske Vlade. Tek svaki peti ispitanik vjeruje da će ova Vlada do kraja mandata izvući zemlju iz krize, dok 80 posto ispitanika u to ne vjeruje. To je ocjena koju su hrvatski građani dali aktualnoj Vladi lijevog centra na pola mandata.

Premijer Zoran Milanović s takvom se ocjenom ne slaže – neisplata plaća postala je kazneno djelo, fiskalizacijom je uveden red u gotovinsko plaćanje, predstečajnim nagodbama spašene su tisuće radnih mjesta, smanjena je nelikvidnost, objavljen je registar branitelja, sređen je popis birača, u proceduru je upućen Zakon o životnom partnerstvu, itd itd.

„Red je u Hrvatsku uveden – ne do kraja – i ova je zemlja danas puno urednija i administracija puno bolje funkcionira u ovoj teškoj situaciji", tvrdi premijer.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca pozdravljaju konačno uvođenje reda u brodogradnju, započetu reformu zdravstva i uvođenje reda u naplati poreza.

"To je za pozdraviti! Sa druge strane, mi nismo stvorili okruženje u kojem se isplati investirati, pa stoga nisu došle domaće i strane investicije koje bi otvorile radna mjesta. Naša konkurentska pozicija je vrlo niska i reforme koje su nužne da bi se to primijenilo i koje bi omogućile investicije nisu dovoljno brzo implementirane. Prema tome, na tome treba što prije poraditi", kaže predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske je pred dvije godine podržao Milanovića na izborima.

„Činjenica je da je ova vlada u 2 godine svog mandata daleko više pažnje i interesa pridavala zaštiti financijskog sektora i krupnog kapitala, ukratko – zaštiti poslodavaca, a definitivno na štetu hrvatskih radnika", kaže za naš radio o radu Vlade predsjednik ove sindikalne središnjice Mladen Novosel.

Dekan zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek zamjera Vladi nekompetentnost i lošu komunikaciju s javnošću, ali i među sobom.

„Treće – kadroviranje! Razočarala nas je Vlada svojim ponašanjem kod postavljanja dužnosnika na razne položaje po političkim kriterijima, a ne prema kompetencijama i tu je samo ponovila obrazac HDZ-a. I na poslijetku – ono što je Vladi nedostajalo je pravo vodstvo. Premijer Milanović je bio itetako zamjetan u javnosti, ali nije znao koordinirati ministre na pravi način, niti je znao građanima objasniti koji su pravi ciljevi ove Vlade", ocjenjuje Zakošek.

Politički analitičar Žarko Puhovski za naš radio podsjeća da je ova Vlada izabrana jer se očekivalo da će biti poštenija, međutim ona ne priznaje svoje greške, i nastavlja kadroviranje po obiteljskim i prijateljskim vezama.

„A jedino racionalno što je ta Vlada činila jest da je zagrijavala ili podgrijavala svjetonazorske, ideologijske i slične sukobe, jer joj je to s jedne strane omogućilo da se ekonomske i druge nedostatke sakrije pod tepih, a sa druge strane to joj je omogućilo da bude koliko-toliko lijevo-liberalna, jer ona to može biti samo u odnosu na Kaptol i vukovarske nacionaliste", konstatira Puhovski.
XS
SM
MD
LG