Dostupni linkovi

Vlade RS i Srbije: Uskoro brže do dvojnog državljanstva


Ilustracija, foto: Branko Vučković
Ilustracija, foto: Branko Vučković
Sporazumom o dvojnom državljanstvu BiH i Srbije, te Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama između RS i Srbije svim građanima ovog bh. entiteta koji nemaju prijavljeno prebivalište niti izbjeglički status omogućeno je da dobiju dvojno državljanstvo susjedne Srbije. Iako je obećavano da će se dvojno državljanstvo dobijati po automatizmu, stvarnost je mnogo drugačija. Građani koji su podnijeli zahtjev, zbog dugih procedura na državljanstvo čekaju i po tri godine.

Ivana Stupar je diplomirala ekonomiju i jedna je od brojnih građana RS koji su, ukidanjem troškova procedura, podnijeli zahtjev za dobijanje dvojnog državljanstva Srbije. Kaže da su razlozi za to brojni, poput mogućnosti zaposlenja, lakšeg liječenja, ali i mobilnosti. Međutim, iz iskustava koji su imali njeni prijatelji, ali i onoga što su joj rekli iz konzulata Srbije u Banjaluci, na dvojno državljanstvo čekaće jako dugo:

„Ja sam 2012. godine putem sredstava informisanja saznala da su ukinuti troškovi za podnošenje zahtjeva za državljanstvo Srbije. Obratila sam se Konzulatu Srbije u Banjaluci i predala taj zahtjev. Međutim, na moje pitanje kad bi to moglo biti sve završeno, nisu mi dali tačnu informaciju jer su rekli da tek sada obrađuju zahtjeve koji su predati u 2009. godini“, kaže Ivana Stupar.

Bez obzira na obećanja koja su se mogla čuti na poslednjoj zajedničkoj sjednici vlada RS i Srbije da će procedura za dobijanje dvojnog državljanstva biti ubrzana, sve manje je onih koji u to vjeruju.

Prema riječima poslanika SDS-a u NSRS Zlatka Markovića, istina je da građani ovog bh. entiteta čekaju i po tri godine:

„Skoro su mi se obraćali građani prvenstveno sa teritorije grada Bijeljina koji su predali zahtjeve za dvojno državljanstvo Republike Srbije i koji izuzetno dugo čekaju na rješenje. Ima onih koji su podnijeli zahtjev prije dvije ili tri godine, a još rješenje nisu dobili“, tvrdi Marković.

Ubrzati procedure

Željka Cvijanović
Željka Cvijanović
Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović nedavno je u NSRS rekla da će pitanje ubrzavanja procedura za dobijanje dvojnog državljanstva Srbije za građane RS biti jedna od tema naredne zajedničke sjednice vlada RS i Srbije, koja bi trebala biti održana krajem aprila ili početkom maja. Kazala je takođe da zna i razloge zbog kojih je ovaj proces usporen:

„Tačno je da postoje problemi. Mi smo razgovarali sa resornim ministarstvima u Srbiji i sa institucijama. Dobijali smo odgovore da je premali broj ljudi koji se bave ovom problematikom. Nedovoljan je broj radnika. A zahtjev sa naše strane jeste da se približimo nečemu što se zove automatizam. Dakle, u slučaju kad se podnosi da se rješava prioritetno, ili da se rješava ubrzanom procedurom“, pojašnjava premijerka.

Ambasador Srbije u BiH Ninoslav Stojadinović vjeruje da je jedan od razloga zastoja u izdavanju dvojnog državljanstva za građane RS i ukidanje troškova za podnošenje zahtjeva za dvojno državljanstvo. Podsjeća da je to dovelo do povećanog broja zahtjeva:

„Mi smo godišnje imali u ambasadi otprilike 200, 250 aplikacija. U prošloj godini imali smo 4.000 aplikacija. Znači to je dramatičan porast - i bilo je problema i u predstavništvima u inostranstvu i u samoj zemlji“, podsjeća Stojadinović.

U narednih nekoliko mjeseci ove prcedure mogle bi biti ubrzane, dodaje ambasador Srbije:

„Mi smo potpuno razrešili problem aplikacije, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je povećalo efikasnost pet do šest puta, što obećava da će u narednih nekoliko meseci do godinu dana problem biti do kraja rešen i da će ta procedura da se ubrza.“

Odgovor kako je došlo do zastoja u izdavanju dvojnog državljanstva pokušali smo dobiti i u MUP-u Srbije. No, i pored svih nastojanja sve što smo dobili je šturo saopštenje koje ne objašnjava previše:

„Izuzetno je veliko interesovanje građana BiH za podnošenje zahteva za sticanje državljanstva Republike Srbije s obzirom na potpisani sporazum o dvojnom državljanstvu sa BiH, tako da na dnevnom nivou ovo ministrastvo prima između stotinu i dve stotine predmeta za sticanje državljanstva za pripadnike Srba iz regiona, što je višestruko povećalo obim posla u odnosu na zaposlene na poslovima državljanstva u Ministarstvu unutrašnjih poslova“, navedeno je u saopštenju.

Iako je obećavano da će procedure za dobijanje dvojnog državljanstva Srbije za građane RS ići po automatizmu, od toga izgleda nema ništa, a dok ne bude održana nova zajednička sjednica vlada RS i Srbije, na kojoj bi navodno pitanje ubrzanja procedura trebalo biti riješeno, građani će i dalje čekati na ono što je obećavano kao veliki iskorak u razvoju specijalnih i paralelnih veza.
XS
SM
MD
LG