Dostupni linkovi

Bivši NBA igrač Vlade Divac dobio crnogorski pasoš


"Velika nam je čast i zadovoljstvo što imamo priliku crnogorski pasoš uručiti legendi svjetske košarke, kakav je Vlade Divac", istakao je Abazović
"Velika nam je čast i zadovoljstvo što imamo priliku crnogorski pasoš uručiti legendi svjetske košarke, kakav je Vlade Divac", istakao je Abazović

Predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović uručio je 1. novembra crnogorski pasoš čuvenom košarkašu i NBA zvijezdi, Vladetu Divcu.

Divcu je pasoš uručen na lični predlog Abazovića, navedeno je u saopštenju njegovog kabineta.

"Velika nam je čast i zadovoljstvo što imamo priliku crnogorski pasoš uručiti legendi svjetske košarke, kakav je Vlade Divac", istakao je Abazović.

Vlade Divac je bio jedan od prvih Evropljana koji je zaigrao u NBA ligi. Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je dva svjetska prvenstva u košarci, tri evropska prvenstva i dvije srebrne medalje na Olimpijskim igrama.

Proslavljeni košarkaš je kazao da mu crnogorski pasoš "emotivno mnogo znači", jer njegovi preci potiču iz Crne Gore.

Dodao je da s obzirom na to da posljednjih godina mnogo vremena provodi na Luštici, Crna Gora za njega predstavlja drugu kuću, preneli su iz vlade.

Zakon o crnogorskom državljanstvu predviđa da lice može steći crnogorsko državljanstvo ukoliko je njegov prijem "od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore".

U tom slučaju stranac ne mora da ispuni ostale obaveze iz Zakona o crnogorskom državljanstvu, koje se odnose na otpust iz drugog državljanstva, neprekidni boravak u Crnoj Gori od deset godina i drugo. Počasno državljanstvo strancu dodjeljuje se isključivo na osnovu preporuke najviših funkcionera državne vlasti.,

Od obnove nezavisnosti Crne Gore, u prosjeku država je godišnje dodjeljivala između 20 i 40 počasnih državljanstava. Međutim 2020. godine dodijeljeno je 131 počasno državljanstvo strancima što je šest puta više u odnosu na broj dodijeljenih državljanstava godinu ranije (2019) kada su dodijeljena 22 počasna državljanstva.


Te godine je nakon 30 godina promijenjena vlast Demokratske partije socijalista.

Vlast su formirale tri koalicije predvođene proruskim Demokratskim frontom, Demokratama i Građanskim pokretom URA.

XS
SM
MD
LG