Dostupni linkovi

Vladajuća koalicija puca po predizbornim šavovima


Lideri DS-a i SPS-a Boris Tadić i Ivica Dačić.
Lideri DS-a i SPS-a Boris Tadić i Ivica Dačić.
Šest meseci pred redovne izbore, vladajuća koalicija za Evropsku Srbiju ozbiljno se ljulja.

Vuk Drašković, politički i lični stradalnik Miloševićevog režima, tvrdi da je dobio ozbiljne pretnje i to iz kabineta ministra u aktulenoj Vladi koji pripada Socijalističkoj partiji.

Draškovićeva stranka je članica koalicije okupljene oko Demokratske stranke i njenog predsednika Borisa Tadića.

Izvor sukoba u vladajućoj koaliciji lider socijalista i zamenik premijera Ivica Dačić vidi kod svog kalicionog partnera - Demokratske stranke, sa kojom je 2008 godine sklopio istorijsko pomirenje.

“Dogovorite se i rešite svoje probleme unutar koalicije, ili raspišite izbore”, poručuje svojim partnerima lider Ivica Dačić i dodaje:

“Ovde moraju svi da budu iskreni da kažu - hoćemo li da budemo svi u Vvladi ili nećemo? Ako hoćemo, ajde da završimo mandat do kraja ako nećemo
"Što se tiče SPS-a nemamo razloga da ostajemo u takvoj koaliciji, ako ona ne može sama između sebe da se dogovori", poručuje Ivica Dačić.
da se lepo izljubimo, svako na svoju stranu i želim im puno sreće i njihovim međusobnim ljubavima. Što se tiče SPS-a nemamo razloga da ostajemo u takvoj koaliciji, ako ona ne može sama između sebe da se dogovori. I nemoj sada da to svi prebacuju na SPS, jer mi nismo izvor sukoba su oni sami unuatr tog tzv. demokratskog bloka”, tvrdi Dačić.

Problemi vladajuće koalicije postali su očigledni nakon nedavnog neuspeha da obezbede skupštinsku većinu za paket evropskih zakona. Principi na kojima je sadašnja vlada formirana još uvek su snažna kopča koalicionog kaiša.

Vlada Srbije nakon formiranja, juli 2008.
Vlada Srbije nakon formiranja, juli 2008.
Međutim, priznanje pojednih ministara da je Vlada u krizi od formiranja još od 2008. godine, teško da je pokriće za poslednje političke javne nastupe Vuka Draškovića koji se protivi vladinoj balvan politici na severu Kosova.

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović, kaže da, ukoliko ne dobiju jasan odgovor državnih i političkih struktura na pretnje upućene Vuku Draškoviću, sledeći korak bi mogao bi biti i povlačenje iz koalicije.

„Mi ćemo sačekati da policija i tužilaštvo urade svoj deo posla. Sačekaćemo da vidimo da li će se promeniti i odnos pojedinih ministara unutar vlade prema Srpskom pokretu obnove. Apsurdno je, mazohistički da SPO podržava Vladu čiji ministri sve najgore govore o našoj stranci. Dobili smo uveravanja da će se redefinisati odnosi”, kaže pomalo tajnovito potpredsednik SPO Jugović.

Trka za hvatanje cenzusa

Vešto skrivano neslaganje unutar vladajuće koalicije do sada je vezano stranačkom preraspodelom javnih funkcija i ministarskih fotelja. Homogenizacija oko pitanja Evrope i Kosova, oko koje su pala i istorijska pomirenja demokrata i socijalista, puca po svim šavovima.

Međutim, kako se izbori bliže tako su i nesporazumi sve vidljiviji. Iako Srđan Milivojević poslanik Demokratske stranke tvrdi da ne postoje pukotine unutar vladajuće većine, saglasan je da su česti nesporazumi deo vladinog prtljaga utrpan u koaliciju prvog dana formiranja.

“Mi nemamo šta da raspisivamo ili raspuštamo. Principi oko kojih smo formirani jula 2008 godine još uvek su aktuelni i ništa se nije promenilo.Nema potrebe da bilo šta utvrđujemo putem medija. Sve eventualne nesuglasice rešavamo na zajedničkim sastancima. Najbolji dakaz i potvrda ovih mojih reči biće održavanje izbora maja 2012. godine”, kaže poslanik vladjuće stranke, DS-a, Srđan Milivojević.

Politički analitičari upozoravaju da predizborna kampanja uveliko traje i da se stranke na različite načine pokušavaju povećati svoj politički ali i koalicioni kapacitet.
"Ništa se strašno ne bi desilo ako bi Vlada pala jer to bitno ne menja izborne šanse stranaka”, ocenjuje politički analitičar Srećko Mihailović.

Sociolog Srećko Mihailović smatra da je vladajuća koalicija ozbiljno uzdrmana.

„Vladajuća koalicija je na klimavim nogama i nju zaista može bilo šta da uzdrma. Vladu može bilo šta da obori, ako ona zavisi od tako malo ozbiljnih stvari i kada ima tako tanku većinu. Ništa se strašno ne bi desilo ako bi Vlada pala jer to bitno ne menja izborne šanse stranaka. Igra je prebačena u stvaranje predizbornih i post-izbornih koalicija”, zaključuje politički analitičar Srećko Mihailović

Dvodecenijska politička praksa je pokazala da poverenje građana Srbije stranke obično love u izborno predvečerje, rušeći postojeću vladu u kojoj sede.

Obično su to male stranke velikog koalicionog kapaciteta. Naravno pod uslovom da obore izborni cenzus. Ovde je izgleda započela trka za hvatanje cenzusa.
XS
SM
MD
LG