Dostupni linkovi

Lukašenko: Vladaću dok budem biran


Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko
Na konferenciji za novinare u Minsku predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, “poslednji evropski diktator” kako ga mediji često označavaju govorio je o više udarnih tema. Tokom jednog od retkih, ali prilično opširnih obraćanja javnosti govorio je o mogućim izborima, političkim zatvorenicima i opozicionim medijima.

Najpre se osvrnuo na optužbe za lično bogaćenje.

”Živim u staroj rezidenciji koju su i naši raniji lideri koristili da bi u njoj boravili. Mogu da vam je pokažem pa je uporedite sa rezidencijom predsednika Ukrajine ili ruskog predsednika. Tada biste mi rekli da je bolje da izgradim jednu novu”, kazao je Lukašenko i dodao:

”Besmisleno je praviti emisije u kojima bi me prekoravali zbog navodnog vlasništva nad luksuznim rezidencijama ili avionima sa zlatnim tepisima. Dozvolite da vam još jednom kažem – u avionu postoje WC I tuš, ali ne tepisi”.

Što se tiče mogućnosti izbora, beloruski predsednik je izjavio da će vladati onoliko dugo koliko ga građani budu birali.

”Ako me je narod izabrao, Lukašenko će služiti onoliko puta koliko bude izabran da služi. Zdravstveno stanje to mi dopušta, naravno. Ako imate neke sumnje vezano za legitimnost izbora, svi smo jako dobro svesni tih sumnji. Ukoliko sumnjate u moje dobro zdravlje, stanimo na klizaljke, uzmimo štap za hokej, i onda ćemo uporediti naše stanje”, kazao je on.

Kada je reč o oslobađanju političkih zatvorenika, Lukašenko je naglasio da sve piše u zakonima.

”U toku prošlih izbora bilo je 10 kandidata. I šta? Kakav je rival Mikola Statkević za mene? On mi nije rival. Politički zatvorenici mogu da odu. Dopustite im da odsluže svoje kazne i moći će slobodno da odu. Ako me pitate za mogućnost da ranije budu pušteni, da, mogu biti oslobođeni. Pročitajte zakon. Tu je sve rečeno. Ako mene pitate da li mogu da ih oslobodim, odgovor je isti – pročitajte zakon”, kazao je on.

O supruzi bivšeg predsedničkog kandidata Andreja Sanika koji je u egzilu beloruski šef države je rekao:

"Irina Kalip je odbila da ode iz Belorusije. Ona dobro zna da je ovde mučenica, ali kada jednom ode u inostranstvo …Irina nije glupa žena. Ona odlično razume da danas može biti žrtva režima, a sutra zaboravljena. Možda je to razlog što nigde ne ide”.

Lukašenko je izjavio i da u Belorusiji ne postoje nezavisni opozicioni mediji i novinari.

"U Belorusiji nema opozicionih medija ili novinara. Na žalost, uveren sam na osnovu onoga ko finansira te medije da ne možemo reći da su oni uopšte nezavisni”.
XS
SM
MD
LG