Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Otkazi za 3.400 zaposlenih u državnoj administraciji


Vlada i sindikati postigli dogovor
Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o ograničenju broja zaposlenih u republičkoj administraciji, kojim će broj zaposlenih biti smanjen za deset odsto, odnosno za oko 3.400.

Premijer Mirko Cvetković naglasio je da je zakon usvojen nakon razgovora i dogovora sa sindikatima.

“Ovaj zakon jeste rezultat, između ostalog, i razgovora sa njima. Poslednji razgovor je vodio ministar Rasim Ljajić i praktično na sat vremena pre održavanje vlade oni su pozitivno okončani.”

Potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić rekao je da se planira otpuštanje 2.800 stalno zaposlenih i 600 zaposlenih po drugim osnovama i da će maksimalan broj zaposlenih u državnoj administraciji biti ograničen na 28.400. On je upozorio da će kazna za ministre i rukovodice u organima državne uprave koji ne sprovode ovaj zakon biti milion dinara.

Prema njegovim rečima, oni koji budu proglašeni za višak zaposlenih dobiće otpremine u visini trećine plate za svaku godinu radnog staža, a neće biti otpušteni oni kojima je ostalo manje od pet godina do penzije. Broj zaposlenih na određeno vreme, dodao je Dinkić, neće moći da pređe deset odsto broja stalno zaposlenih.

Upitan koliko će se uštedeti otpuštanjem radnika u državnoj administraciji Dinkić je rekao da će "indirektne uštede biti veće od direktnih ako se smanji maltretiranje građana" zbog glomazne birokratije.

Sada se radi na zakonu o ograničenju broja zaposlenih u lokalnoj administraciji i ako sve bude po planu zakonski predlog biće usvojen na sledećoj sednici Vlade Srbije 15. oktobra, rekao je ministar ekonomije.

A predsednik srpske vlade Mirko Cvetković je izjavio da je usvojen i predlog racionalizacije u pravosuđu kojim je predviđeno smanjenje broja zaposlenih za 2.500 do kraja godine. On je dodao da će se razmatrati i smanjenje broja državnih sekretara i pomoćnika u ministarstvima.

Cvetković i Dinkić su naveli da ne očekuju štrajkove zbog otpuštanja radnika u državnoj administraciji i dodali da je postignut dogovor sa sindikatima.

Predstavnici Vlade Srbije i sindikata ranije danas usaglasili su tekst usvojenog zakona.


Sindikati i sada podeljeni


Čelnik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović:

“Imali smo razgovore sa ministrom Ljajićem i predstavnicima ministarstva ekonomije. Juče smo imali prve razgovore. Naši zahtevi su faktički prihvaćeni i što se nas tiče, mi nemamo više ništa protiv ovog zakona.”

U razgovorima sa Vladom nisu učestvovali prestavnici sindikata “Nezavisnost”. Zoran Stojiljković, potpredsednik ove sindikalne organizacije, objašnjava zašto nisu hteli da razgovaraju sa Vladom o racionalizaciji administracije.

“Postoje dva razloga. Mi smo očekivali strateški dogovor i razgovor o potrebama funkcionalne racionalizacije koja je onda trebalo da krene od vrha. Da vidimo da li nam je zaista potreban taj broj ministara u vladi, državnih sekretara, pomoćnika…Taj paralelilzam između formiranih agencija kao kvazidržavnih organa i klasičnih državnih organa. Sve se svelo na to da na nekom najnižem nivou, verovatno uz neki dogovor pristojnijih otpremnina i onih koji su inače raspoloženi da odu, a ostaju temeljni problemi. S druge strane, taj manir vlade da očekuje reakciju u 24 časa je bio neprihvatljiv, jer mi smo poziv za razgovor juče u tri dobili bukvalno u jedan. Pristajati na taj manir znači očekivati da vas zovu da se za 15 minuta pojavite”, objašnjava Stojiljković.

U Vladi, čini se, nema saglasnosti o tome da li treba ići da povećanje PDV-a, kako bi se povećali budžetski prihodi. Dok premijer Cvetković i ministar Dinkić odlučno odbijaju takvu meru, ministarka Dragutinović je ne isključuje.


Strah od gubitka glasova


Ekonomista Miroslav Prokopijević smatra da otpuštanje viška administrativaca u javnoj upravi neće biti dovoljno da zakrpi budžetsku rupu, zbog čega bi Vlada mogla odlučiti da poveća porez na dodatu vrednost.

“Takva stvar nije isključena, tako da ne znam šta će na kraju biti sa PDV-om, ali to je jako loša solucija.”

RSE: Kako komentarišete disonantne tonove u samoj vladi gde, recimo Dinkić i Cvetković kažu da nema povećanja PDV-a, a ministarka Dragutinović već nije sigurna u vezi s tim?

“To ostavlja utisak kao, otprilike, klin o ploču - da tu nema nikakvih kredibilnosti kada je u pitanju generalno stanovište vlade. Svi izbegavaju da prikupe neke negativne poene u javnosti. Ja to shvatam kao realne probleme sa kojima se suočavaju i da žele da izbegnu gubitak glasova.”
XS
SM
MD
LG