Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Satut Vojvodine ima potrebnu podršku u Skupštini


Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine. Tim zakonom se sprovodi proces decentralizacije i koncept široke autonomije Vojvodine, bez elemenata državnosti, saopšteno je iz Vlade dok nacionalne stranke tvrde da je u suprotnosti sa Ustavom.

S obzirom na to da je Vlada prihvatila sugestije Lige socijaldemokrata Vojvodine i najavljenu podrške opozicione Liberalno demokratske partije, očekuje se i više od potrebne većine u Skupštini Srbije.

Predsednica Skupštine Slavica Djukić - Dejanović misli da postoji mogućnost da prekine tekuću sednicu i zakaže novu na čijem bi dnevnom redu bili predlog zakona o prenosu nadležnosti Vojvodini i Statut Vojvodine:

"Zakon o nadležnostima i Statut Vojvodine su potreba države. Koliko god je jaka autonomija Vojvodine toliko je jaka Srbija.”

Na insistiranje Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zakon o prenosu nadležnosti uneto je da drugim zakonima neće biti moguće smanjenje nivoa nadležnosti Vojvodine, predvidjeno je i da Novi Sad bude glavni grad Vojvodine. Aleksandra Jerkov, poslanica LSV:

“Imali smo zamerku na imovinu pokrajine Vojvodine gde u nacrtu zakona koji je predložila Vlada nije bilo javnih preduzeća čiji je osnivač Autonoma Pokrajina Vojvodina, i da vojvodjanska Akademija nauka i umetnosti bude označena u zakonu, kao i načini njenog finansiranja. Imali smo primedbe koje su se odnosile na proširenje nadležnosti Autonome Pokrajine kada su u pitanju zdravstveno i socijalno osiguranje.”


Statut Vojvodine usvojen je u parlamentu pokrajine pre više od godinu dana, ali do sada nije potvrđen u Skupštini Srbije jer se čekalo na izradu zakona o prenosu nadležnosti. U delu javnosti je donošenje zakona vidjeno kao stvaranje nove federalne jedinice.

RADIKALI PROTIV


Dragan Todorović, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke tvrdi da je zakon neustavan:

“Ne postoji takva mogućnost u Ustavu da se jednim zakonom prenese ovoliki broj ovlašćenja. Drugo, zato što su mnoge odredbe u Statutu apsolutno neustavne, posebno dil ili dogovor izmedju Cvetkovića i Čanka da Vojvodina dobije glavni grad, što potrdjuje sve bojazni da je to praktično radjanje nove federalne jedinice. Vojvodina ne može da ima svoja predstavništva jer to nema po Ustavu, ne može da ima svoju vladu jer to takodje nije po Ustavu, ne može da donosi odluke sa pravom zakona na teritoriji Vojvodine jer ni to nije po Ustavu, ne može da ima dvodomnu skupštinu.“


Premijer Mirko Cvetković je u jednom novinskom intervjuu objasnio da bojazni o navodnom stvaranju nekakve države u državi nemaju veze sa realnošću te da je u javnosti bespotrebno pozdizana temperatura.

A Aleksandra Jerkov iz LSV-a kaže da su stranke koje kritikuju zakon i ranije pokazale da ne cene mnogo ni Autonomnu pokrajinu Vojvodinu ni njene gradjane:

“One su do sada pokazivale konstantno nipodaštavanje institucija Autonomne pokrajine. U vreme kada su one bile u prilici da obavljaju vlast u Srbiji ukidale su sve moguće nadležnosti koje su mogle u to vreme ukinuti.”

KONKRETIZOVANJE NADLEŽNOSTI DEFINISANIH USTAVOM

Bogoljub Milosavljević, profesor ustavnog prava objašnjava da zakon konkretizuje i odredjuje obim nadležnosti pokrajine koje su utvrdjene Ustavom i da u tom delu ne vidi neustavne odredbe. Na pitanje da li mogu biti neustavne odredbe, poput one o postojanju glavnog grada profesor Milosavljević kaže:

“Ustav ne predvidja takve stvari ali treba imati u vidu da ih ni ne zabranjuje. U pravu je uvek pravilo da ono što nije ustavom zabranjeno, ili zakonom, da je to dozvoljeno. Naravno, to podrazumeva da to što je dopušteno mora biti u skladu sa statusom, položajem te autonomije, sa načelima čitavog pravno-političkog sistema Republike Srbije. Te neke odredbe koje nas podsećaju na državnost ili imaju neka obeležja državnosti jesu problematične odredbe iz prostog razloga što Srbija ima vrlo loša iskustva sa odredjenim periodom koji smo zvali autonomaštvo u Vojvodini, a postoji i taj primer Kosova.“


A uskladjivanje Statuta Vojvodine sa Zakonom o prenosu naldežnosti u Skupštini Vojvodine u subotu će proći bez poslanika LSV. Aleksandra Jerkov prenosi stranački stav:

“Da Skupština Vojvodine ne treba da se na takav način ponižava i da vrši izmene Statuta. U njoj sedi 120 legitimno izabranih predstavnika gradjana Vojvodine, koji nisu ni maloumni ni djaci ponavljači, i ne treba da se dvaput izjašnjavaju o istoj stvari niti da menjaju tekst Statuta zbog toga što neko u Beogradu misli da je neko rešenje bolje.”
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG