Dostupni linkovi

Uprkos odluci suda, Vlada odbija objaviti odgovore na Upitnik EK


Zgrada Vlade Crne Gore, Fotografije uz tekst Savo Prelević
Zgrada Vlade Crne Gore, Fotografije uz tekst Savo Prelević
I pored presude Upravnog suda da Vlada ne može držati u tajnosti odgovore na Upitnik Evropske komisije, i dalje je neizvjesno da li će građani steći uvid u taj dokument prije okončanja cjelokupnog procesa. Kakva je dalje sudbina tog predmeta?

Prema izjavi ministra za evropske integracije Gordane Đurović, koja je reagujući na presudu Ustavnog suda da vladini odgovori na Upitnik Evropske komisije ne mogu biti tajni, rekla da oni ipak neće biti objavljeni, jer bi se time, kako kaže, zbunili građani i Evropska komisija, može se zaključiti da sadržaj odgovora neće biti predočen javnosti bez obzira na presudu.

Gordana Đurović
"Mislimo da objavljivanjem dijela odgovora može doći samo do njihove nepravilne upotrebe. Da na javnoj sceni Crne Gore nikako ne može da se predoči šta je do kraja odgovoreno na to pitanje, a posebno imajući u vidu da pitanje nije kompletno odgovoreno imajući u vidu dodatna pitanja. Svaka analiza odgovora bila bi na određen način njihova zloupotreba. Naša javna scena je i inače vrlo politizovana. U interesu građana nije da se dovode u veću fazu zbunjenosti."

Ministar Gordana Đurović je prije dva dana za podgorički radio Antena M izjavila da niti ima monopola niti bilo kakvih oblaka komunikacije sa Briselom koji nijesu dostupni javnosti, odnosno predstavnicima Parlamenta i civilnog društva.

Međutim, opozicija i dio nevladinog sektora smatraju da je proces integracije Crne Gore u Evropsku uniju monopolizovan i da se sve čini da bi se smanjilo učešće opozicije i stručne javnosti u poslovima evropskih integracija, odnosno, da odgovore daju samo službenici Vlade bez predstavnika opozicije, nevladinog sektora i stručne javnosti. Biće netačnosti i improvizacija koje mogu skupo koštati Crnu Goru, smatraju u opoziciji.

Novo rješenje


Nakon tužbe Upravnog sudu koju je podnijela Asocijacija mladih novinara, uz obrazloženje da se pristup informacijama može ograničiti samo ako bi njihovo objavljivanje ugrozilo određene odnose i napravilo veću štetu od javnog interesa za otkrivanje informacije, uslijedila je presuda da dokument ne može biti tajna.

Ministar Gordana Đurović je potom objasnila da će postupiti po zakonu tako što će staro rješenje ukinuti novim u kom će biti objašnjeno zašto odgovori moraju biti tajni.
Do donošenja novog rješenja ti podaci moraju da budu dostupni javnosti Crne Gore po presudi Upravnog suda Crne Gore.


S obzirom da se sada u javnosti stvorila nejasnoća da li dokument i dalje može imati status tajnog, pitali smo nekadašnjeg predsjednika Ustavnog suda Blagotu Mitrića kakva je dalja sudbina ovog predmeta:

"Ministar Đurović je formalno-pravno u pravu kada kaže da će ona donijeti novo rješenje u propisanom roku, a do tada će da ostane kako su oni donijeli odluku."


U međuvremenu, predsjednik Upravnog suda Branislav Radulović je optužio ministra za evropske integracije Gordanu Đurović da želi da utiče na donošenje presude. Nakon presude Upravnog suda da odgovori na Upitnik Evropske komisije ne mogu biti tajni, Đurović je rekla da neće objaviti odgovore, te da želi da vjeruje da je sud radio po zakonu, uz opasku da je presuđeno u rekordnom roku od dvadeset dana.

"Upravni sud je kao i u svim predmetima do sada radio po zakonu, razumijevanju i po svojoj savjesti, a tako će raditi i ubuduće, bez obzira na pokušaje da se utiče na sud u donošenju odluka. Ovakav komentar ministra za evropske integracije se jedino može tako i shvatiti", rekao je Radulović.

U svakom slučaju, presuda je izrečena, a novo rješenje tek treba da se donese. Kakav je tome u međuvremenu status vladinih odgovora na Upitnik Evropske komisije? Blagota Mitrić:

"Presuda Upravnog suda Crne Gore kojom se poništava rješenje odluke ili zaključak Vlade se proglasi tajnim dokumentom u vezi sa Upitnikom i to je rješenje poništeno i da se Vladi vraća na ponovni postupak i odluku. To dalje znači da te odluke Vlade više nema, da sada imamo jedan pravni vakuum i da to rješenje nije pravosnažno i da se čeka donošenje novog rješenja. Do donošenja novog rješenja ti podaci moraju da budu dostupni javnosti Crne Gore po presudi Upravnog suda Crne Gore jer rješenje kojim se to zabranjuje više ne postoji do donošenja novog."
XS
SM
MD
LG