Dostupni linkovi

Vlada trenira fiskalnu disciplinu, javnost osuđuje kampanju


Iz reklame za akciju "PDV je tvoj novac"
Ministarstvo finansija i Poreska uprava su prije mjesec dana pokrenuli kampanju pod nazivom "PDV je tvoj novac", da bi, kako su rekli, doprinijeli poboljšanju poreske kulture i smanjenju sive ekonomije.

Kampanja je, navodno, dala određene rezultate, ali i otvorila neka pitanja.

Reklamni spotovi se već mjesec emituju preko elektronskih medija, hipnotički ponavljajući, posredstvom više poznatih ličnosti, istovjetnu poruku države - traži račun ili prijavi krađu, što bi trebalo da bude način na koji bi svaki građanin mogao da doprinese uspostavljanju čvrste fiskalne discipline, kao neophodnom elementu zdrave ekonomije i društva u cjelini.Namjera, zahtjev i očekivanje, sami po sebi legitimni, ipak u značajnom dijelu društva nijesu primljeni sa odobravanjem.

"Dragi građani, uzimajte fiskalne račune, jer tako pomažete prikupljanju dovoljne količine novca za naša skupa službena kola, moderno opremljene kabinete, skupa odijela, beskonačno visoke račune službenih telefona, beskorisna službena putovanja u inostranstvo...", glasi ironična poruka jednog od korisnika internet foruma, koja govori o načinu na koji je dio građana doživio akciju Ministarstva finansija.

"Kampanja je maliciozna", kaže novinarka dnevnika Dan, Jadranka Rabrenović koja se pita - ako je taj novac zaista naš, zašto nas onda ne pitaju i kako da ga troše.

"Vlada ima pravo da raspodijeli državni budžet kako hoće, ali vjerujem da nema pravo da ga ubacuje u rupe bez dna koje se zovu privatizovana preduzeća ili rupe bez dna koje se zovu javna preduzeća tipa Montenegro erlajnz. Najmanje od svega ima pravo da ga razbacuje na vozni park od skoro 2.500 hiljade luksuznih automobila za državne funkcionere koji njih voze i u privatne svrhe i najviše u privatne svrhe, niti ima pravo da ih razbacuje na plaćanje telefonskih računa, mimo plata i limita od 100 eura za telefon i tome slično. Nema pravo da ih razbacuje na privilegije, ne samo ministara nego i poslanika", kaže Rabrenović.

Dokaz da je državna kasa prazna

"Ja se zalažem za uspostavljanje najčvršće fiskalne discipline", kaže poslanik opozicione Nove srpske demokratije Radojica Živković, koji smatra da je kampanji "PDV je tvoj novac" Vlada pristupila neiskreno.
Radojica Živković, foto: Savo Prelević

"To, nažalost, nije novac građana, već pojedinaca koji vladaju Crnom Gorom, a koji ga masovno zloupotrebljavaju na štetu tog istog naroda kome taj novac, navodno, pripada", kaže Živković.

"Građani su prvo oštećeni što je loša privatizacija urađena, a sada su još više oštećeni što novac od PDV i drugih poreza se koristi za ispravljanje tih grešaka i pomaganje propalih firmi koje su loše privatizovane zbog neispunjenih ugovora o privatizaciji, zbog nepoštovanja zakona u Crnoj Gori taj novac ponovo ide onima koji su loše radili. Mogu da kažem da ta kampanja neće dati rezultate dok se god sa budžetskim sredstvima ovako odnose".

Živković smatra da je kampanja samo Vladino priznanje da dio privrede zapravo potkrada državu koja ne želi, ili nije sposobna da zavede red i poresku disciplinu.

"Do sada su govorili da je sve to OK. Sada odjednom imamo naglu kampanju gdje se traži da treba ta fiskalna disciplina i svakako jeste priznanje države da je siva ekonomija do sada bila praktično javna tajna", navodi Živković.

Iako su fiskalne kase uvedene još početkom prošle decenije, Vlada je tek prije mjesec dana odlučila da pokrene kampanju za dosljednu primjenu obaveze izdavanja fiskalnih računa.

"To je dokaz da je državna kasa prazna, odnosno, da je njeno punjenje veoma teško", kaže novinarka Jadranka Rabrenović, koja takođe smatra da je kampanja kojom se građanima nameće obaveza da vrše pritisak, prije svega, na trgovce i ugostitelje, zapravo priznanje da država nije sposobna da zavede čvrstu fiskalnu disciplinu.

"Kada se uvede PDV naplata raste neke 4 godine, a onda počinje da pada zato što je finansijska disciplina uvedena u red, a Vlada je dužna da kompanijama vraća PDV kredit za ono što su oni investirali. Međutim, kod nas prihodi PDV već 10 godina rastu što znači da Vlada od početka do sada nije uspjela da naplati taj PDV što onda opet govori o ogromnoj sivoj ekonomiji", zaključuje Rabrenović.
XS
SM
MD
LG