Dostupni linkovi

Vlada traži strateškog partnera za Železaru Smederevo


Železara Smederevo
Železara Smederevo
Vlada Srbije objavila je javni poziv za pronalaženje strateškog partnera za Železaru Smederevo. Nakon što je vlada ovu čeličanu od američkog U.S. steel-a u januaru kupila za jedan dolar, ovo je prvi pokušaj da se ponovo privatizuje smederevski gigant.

Za Železaru Smederevo, jedno od najvažnijih preduzeća domaće privrede, Srbija traži proizvođača rude koji ima veliku imovinu. Vlada je navela da se na tender mogu javiti kompanije koje se već bave eksploatacijom ruda metala, proizvodnjom sirovog gvožđa, koksa, čelika ili ferolegure. Uslov je i to da je zainteresovana firma prošle godine ostvarila prihod od bar milijardu evra, te da joj imovina vredi najmanje 1,5 milijardi.

Aleksandar Vlahović, član Odbora za privatizaciju Skupštine Srbije, rekao je za RSE da je optimista.

“Siguran sam da je uspešna privatizacija smederevske železare moguća. Pogotovu ako imamo u vidu da su prethodni vlasnici mnogo novca uložili u ekološku zaštitu i tehničko i tehnološko sredjivanje fabrike. Bilo bi dobro da na tenderu učestvuju pre svega one kompanije koje imaju svoje rudnike ili dostupnost rudi gvoždja, i sa druge strane koksa. Ukoliko to nije moguće, sigurno je da je za smederevsku železaru u ovom trenutku jako važno da makar ima strateškog partnera koji će joj obezbediti stabilno tržište.”

Kao mogući novi investitor u Železaru Smederevo pominje se ukrajinski metalski gigant "Donjeck stil", dok se spekuliše da je za posao zainteresovana i jedna velika kompanija iz Kine.

"Ako U.S. Steel nije uspeo da pronađe nekoga kome bi to prodali bojim se da naša vlada to ne može da uradi ni na koji način", kaže Aleksandar Stevanović.

Aleksandar Stevanović, iz Centra za slobodno tržište, smatra da su ipak male šanse da smederevska železara dobije novog vlasnika.

“Nju je vodila verovatno najozbiljnija firma na svetu u toj delatnosti. I ako oni nisu uspeli da pronađu nekoga kome bi to prodali bojim se da naša vlada to ne može da uradi ni na koji način osim da građani Srbije to plate kroz razne pogodnosti za kupca i različite vrste finansijskih davanja. I ja verujem da je opet možemo prodati samo ako dobijemo neki ugovor koji liči na onaj sa Fiatom gde će javnost ostati uskraćena za to da zna koliko smo mi platili da neko uzme tu železaru.”

Javni poziv za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo biće i direktno dostavljen svim značajnim svetskim proizvođačima čelika, a rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda je 4. maj ove godine.

Korištena polovina kapaciteta

Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja, kaže da je teško očekivati da će u tako kratkom roku i teškim uslovima tender uspeti. Zato je moguće, napominje Bušatlija da je već postignut dogovor sa nekim od potencijalnih kupaca.

“Sa druge strane, ako se ima u vidu da je to veoma ozbiljna transakcija koja ne može da se savlada u tako kratkom periodu možda je bliže istini da je to jedan od poteza u predizbornoj kampanji. Jer se taj tender zatvara dan pre predizborne ćutnje. Što vlast može da iskoristi kako bi pokazala navodnu fantastičnu efikasnost i uspeh tako što će se nekoliko ponudjača javiti baš pred same izbore.”

Železara Smederevo
Železara Smederevo
U.S. Steel Srbija, koji se iz posla povukao zbog gubitaka, prema finansijskom izveštaju za 2010. godinu poslovao je sa manjkom od 150 miliona evra, dok je minus do septembra prošle godine bio 73 miliona dolara.

Aleksandar Vlahović veruje da uprkos tome smederevska čeličana ima budućnost.

“To zavisi i od dugoročnog kretanja cena, i ja sam siguran da će cene čelika na svetskoj berzi u narednom periodu rasti. Sa druge strane, trebalo bi napraviti detaljnu kalkulaciju i videti gde se najviše gubi. Čini mi se da su najveći gubici u ovom trenutku na proizvodima više faze prerade, te prema tome možda bi se tako trebalo orjentisati na proizvodnju hladno i toplo valjanih traka.”

Brojke pokazuju da je nekadašnji vlasnik američka kompanija U.S. steel prošle godine koristio tek polovinu kapaciteta smederevske čeličane, proizvodeći 1,1 milion tona čelika, dok mogućnosti dozvoljavaju 2,2 miliona tona.

Ekonomista Aleksandar Stevanović zaključuje da poslovni rezultati ne obećavaju bolje dane za Železaru Smederevo.

“Ako imamo čeličanu koja kada preradi rudu ne uspeva da pokrije ni troškove rada, a kamo li da ostvari profit u trenutnim uslovima, onda je bolje da ona ne radi. Tačno je da mnogo ljudi u Smederevu zavisi od železare ali ne vidim smisao takvog načina razmišljanja. Jer onda bi to značilo da treba cela Srbija da propadne da bi se ljudima u Smederevu ulivala pogrešna nada da ta firma može da opstane.”

Od 18.000 zaposlenih u Smederevu čak trećina radi u Železari ili je poslovno vezana za tu firmu. Smederevska čeličana pre odlaska U.S. steel-a učestvovala je sa pet odsto u privrednom učinku i 14 odsto u izvozu, dok su Železnice Srbije čak 40 odsto robe prevozile za potrebe američke kompanije.
XS
SM
MD
LG