Dostupni linkovi

Vlada Srbije podržala tužbu SPC-a protiv Crne Gore


Manastir u Cetinju je sjedište Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, foto iz arhive
Manastir u Cetinju je sjedište Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, foto iz arhive
Vlada Srbije, po sopstvenom priznanju u svojstvu prijatelja Suda, pridružila se tužbi Srpske pravoslavne crkve protiv Crne Gore u kojoj SPC tuži zvaničnu Podgoricu da joj nije vraćena crkvena imovina.

Vlada Crne Gore na sjednici u četvrtak, kako je saopšteno našem radiju, razmatrala je informaciju da se Vlada Srbije pridružila tužbama Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, sudu u Strazburu za vraćanje njene imovine u Crnoj Gori.

Više od toga u Vladinom birou za informisanje nijesu željeli da nam saopšte. Sa druge strane Milivoje Mihajlović, šef kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima, tvrdi za Radio Slobodna Evropa kako vijest da se Srbija pridružila tužbi Crnogorsko-primorske mitropolije protiv Crne Gore pred Sudom u Strazburu nije tačna:
"Vlada Srbije ne tuži Crnu Goru niti se pridružila tužbi SPC, odnosno Budimljansko-nikšićke eparhije", tvrdi Milivoje Mihajlović iz Vlade Srbije.

“Ta informacija nije tačna. Vlada Srbije ne tuži Crnu Goru niti se pridružila tužbi SPC, odnosno Budimljansko-nikšićke eparhije. Vlada Srbije u tom procesu, zbog toga što je sjedište Pravoslavne crkve u Beogradu, učestvuje kao prijatelj suda a to znači bez stavljanja na bilo čiju stranu, već da, kao prijatelj suda, sudu u Strazburu pruži informacije koje su veoma bitne i važne da bi se u tom procesu objektivno odlučilo”.

Slične tvrdnje iznio je i srpski premijer Mirko Cvetković u razgovoru sa crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem na sastanku Samita Centralnoevropske incijative u Beogradu.

Igor Lukšić i Mirko Cvetković, fotografija iz januara 2011.
Igor Lukšić i Mirko Cvetković, fotografija iz januara 2011.
Prema Cvetkovićevim riječima Srbija je dobila poziv od suda da u procesu Srpske Crkve u Crnoj Gori protiv države Crne Gore učestvuje kao prijatelj suda i da će to prihvatiti.

Premijer Lukšić je ocijenio da je riječ o sporu o svojinskim pitanjima unutar Crne Gore i da taj događaj ne bi trebalo da ugrozi odnose dvije države. Istim povodom za Radio Antena M oglasio se i predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić.

“Sad je jasno zašto je bilo toliko protivljenja odrednici o nasilnoj ankesiji Crne Gore.Ona pravno delegitimiše bilo kakav zahtjev Crne Gore. Ne možete okupirati jednu zemlju, ukinuti je protivustavno, postaviti Instituciju
"To je upravo dokaz zašto su krenule izmišljotine prema Crnoj Gori, da bi se prikrile stvarne namjere da se oduzme Crnoj Gori pola Crne Gore”, rekao je Ranko Krivokapić.
koja sada traži imovinu jedne zemlje. Po tom osnovu bi svi okupacioni akti tokom drugog svjetskog rata bili osnova za zahtjev sila koji su okupirali Crnu Goru da traže njenu imovinu i zemlju. To je upravo dokaz zašto su krenule izmišljotine prema Crnoj Gori, da bi se prikrile stvarne namjere da se oduzme Crnoj Gori pola Crne Gore”, rekao je Krivokapić.

Bilo kako bilo, na pitanje koliko ima pravnog i političkog osnova da se Vlada u Beogradu pridruži tužbi Crnogorsko-primorske mitropolije protiv države Crne Gore pred Sudom u Strazburu, uzimajući u obzir činjenicu da je Mitropolija crnogorsko–primorska registrovana u Beogradu, profesor međunarodnog privatnog prava Blagota Mitrić za Radio Slobodna Evropa odgovara:

Nadležan Međunarodni sud pravde

Sud za ljudska prava u Strazburu, foto iz arhive
Sud za ljudska prava u Strazburu, foto iz arhive
“Nikoliko. Ja mislim da Srbija ne može imati tzv. aktivnu legitimaciju u ovom sporu. To znači da ne može biti tužilac, jer sud u Strazburu je nadležan za sporove protiv države, a ne države protiv države. Ako Srbija ima bilo kakve nerašćišćene odnose sa Crnom Gorom, onda je za to isključivo nadležan Međunarodni sud pravde u Hagu a ne nikako Sud u Strazburu. Tako da mislim da Vlada Crne Gore nema šta da preduzima po ovom pitanju, makar ne što se tiče Suda u Strazburu.Ubijeđen sam da će Sud u Strazburu po službenoj dužnosti oglasiti nenadležnost za ovu vrstu sporova, odnosno proglasiti da Srbija nema aktivnu legitimaciju u tom sporu.”

Rektor cetinjske bogoslovije Gojko Perović nije želio da komentariše informaciju, koja je najprije objavljena u podgoričkoj štampi a koju nam je potvrđena u crnogorskoj Vladi, da se država Srbija pridružila tužbi crnogorsko-primorske mitropolije za povraćaj njene imovine u Crnoj Gori, dok je, kako nam je rekao, "ne provjeri" .

Na telefonske pozive nije odgovarao ni tradicionalno za medije kooperativan koordinator Pravnog savjeta Mitropolije, podgorički paroh Velibor Džomić. Za list Vijesti u četvrtak je izjavio da su ih iz Evropskog suda u Strazburu obavijestili da su njihove tužbe, koje su tom sudu podnijete još 2004., prihvaćene i da očekuje njihovo skoro rješavanje. Profesor Mitrić u tome međutim vidi nepreciznosti:

“Mislim da je to netačno interpretirano od strane predstavnika Mitropolije ili netačno praćeno u javnosti da su tužbe prihvaćene. To je ogromna razlika između toga tužba prihvaćena i da je tužba zaprimljena ili primljena. To je jedno a drugo: ponavljam da je posebno indikativno da je tužba podnijeta još 2004. godine, pošto Crna Gora u to vrijeme nije bila članica Savjeta Evrope, tek 2006. je postala nezavisna i vjerovatno je to bilo odlagano itd. “

Crna Gora uručila oštar protest Srbiji

Crna Gora uručila oštar protest Srbiji

Vlada Crne Gore uputila je danas oštar protest Srbiji zbog miješanja u sudski postupak koji Srpska pravoslavna crkva vodi protiv Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

U crnogorskoj Vladi smatraju da pojedini elementi podneska Vlade Srbije Evropskom sudu za ljudska prava predstavljaju direktno miješanje u unutrašnje stvari suverene države Crne Gore.

Državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Nebojša Kaluđerović uručio je protest Vlade Crne Gore ambasdoru Srbije u Podgorici Zoranu Lutovcu.

Vlada Crne Gore razmatrala je informaciju njenog zastupnika pred Sudom u Strazburu po predstavci Budimljansko-nikšićke eparhije i 11 drugih organizacionih jedinica SPC protiv države Crne Gore sa posebnim osvrtom na podnesak Vlade Srbije od 23. septembra, a za koji smatra da je "u suprotnosti sa temeljnim principima dobrosusjedskih odnosa".

Iz Vlade je saopšteno da se neprimjerenim i neprihvatljivim ocjenjuje "proizvoljno tumačenje nekih istorijskih fakata na štetu države Crne Gore i preusmjeravanje rasprave sa pravnih na politička pitanja".

Kaluđerović je istakao da je Vlada posvećena jačanju politike dobrosusjedstva i regionalne saradnje i u okviru toga i razvoju i unapređenju svestranih odnosa sa Srbijom u potpunosti zasnovanim na principima ravnopravnosti i uzajamnog uvažavanja.
XS
SM
MD
LG