Dostupni linkovi

Potrošen skoro sav novac od prodaje Telekoma


M:tel, ilustracija
M:tel, ilustracija
Iznos na eskrou računu, na kojem je novac dobijen privatizacijom Telekoma Srpske, već je višegodišnja nepoznanica za javnost. Službenicima Ministarstva finansija RS trebalo je devet dana da saopšte koliko je novca sada na tom računu i koliko je potrošeno u prvom tromjesečju ove godine.

Podaci koje su saopštili ne slažu se sa činjeničnim stanjem. Iz Vlade RS tvrde da je sa računa za posebne namjene, u prva 3 mjeseca ove godine, potrošeno 80 miliona maraka, te da je ostalo još 240 miliona.

Mediji su objavili sasvim drugačije podatke. Prema njima je Vlada RS ulila u fondove 40,5 miliona maraka kao osnovni kapital ili kroz dokapitalizaciju. Krajem januara Vlada RS je za izmirenje budžetskih obaveza odobrila sebi 60 miliona s istog računa, uz obavezu da novac vrati do kraja godine.
„Taj novac, umjesto da se isključivo koristi za one namjene koje su propisane zakonom, koristi se i kao vatrogasno sredstvo za spašavanje javnih fondova i budžeta“, navodi Damir Miljević


Slična prošlogodišnja “pozajmica” Vlade ukazuje na podatke koji se drastično razlikuju od onih zvaničnih - tvrdi šef kluba poslanika SDS-a u Parlamentu RS Vukota Govedarica.

„Samo u zadnjih šest sa računa posebnih namjena je potrošeno za tekuću likvidnost preko stotinu miliona konvertibilnih maraka. Dakle, to je jedan totalni haos koji će, bojim se, rezultirati i dovesti nas do jedne surove činjenice da se na računu posebnih namjena nalaze minimalna sredstva“
, kaže Govedarica.

Obaveza Vlade RS bila je da novcem sa računa za posebne namjene finansira reforme i razvojne programe. Ekonomista Damir Miljević kaže da je praksa Vlade sasvim drugačija.

„Taj novac, umjesto da se isključivo koristi za one namjene koje su propisane zakonom, koristi se i kao vatrogasno sredstvo za spašavanje javnih fondova i budžeta“
, navodi Miljević i objašnjava da je Vlada RS više od 100 miliona maraka potrošila samo u prva tri mjeseca ove godine na pomoć fondovima i bužetu.

Nema efekata


U Ministarstvu finansija tvrde da je potrošeno 80 miliona.

Sjedište Telekoma RS-a u Banjaluci
„Od toga, 28 miliona se odnosi na realizaciju projekata iz ekonomsko-socijalne komponente razvojnog programa RS, 51 milion je realizacija kreditnih plasmana u okviru privredno-razvojne komponente razvojnog programa RS, a 1,1 milion je iskorišten za kupovinu pdeuzeća“, kaže pomoćnica ministra Radmila Mihić.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić smatra da se novac sa računa za posebne namjene trošio loše - više od milijarde, tvrdi on, utrošeno je a da se nikakvi efekti na privredu nisu vidjeli.

„Mislim da tog novca više nema i da, generalno, neće moći više služiti onome što je služio, a to je kupovini socijalnog mira. Iskreno mislim da je to jedna velika, propuštena šansa koju decenijama neće biti moguće nadoknaditi“
, ocjenjuje Ivanić.

Osim na izmirenje budžetskih obaveza, entitetska Vlada je, kako su objavili pojedini mediji, Garantnom fondu i Fondu za razvoj istočnog dijela RS dala po 15 miliona maraka.

S računa za posebne namjene za gradnju bolnice u Bijeljini dato je 3,5 miliona, pomogla su se poplavljena područja i kupilo jedno preduzeće u stečaju.

Iako opozicija tvrdi da se i unutar same vlade ne mogu dogovoriti koliko je novca ostalo na eskrou računu, jasno je da je on pri kraju. Reformi i razvojnih projekata nema ni od korova, a uskoro, tvrde opozicionari, ni do sada kupovanog socijalnog mira.
XS
SM
MD
LG