Dostupni linkovi

Vlada s nedostatkom odgovornosti


Prvi revizorski izvestaj u istoriji Srbije o trošenju budžetskog novca izazvao je još jednu aferu, pa je ponovo otvoreno i pitanje rekonstrukcije vlade.

Revizori su otkrili ono što je bilo i za očekivati – da se novac građana upotrebljava mimo zakona, zbog čega javnost i većina političkih stranaka traže kažnjavanje odgovornih.

Revizorska institucija Srbije prekontrolisala je deo rada 14 ministarstava, tri uprave i jedne direkcije u 2008. godini i otkrila brojne nepravilnosti, a generalni zaključak je da su svi korisnici budžeta kršili zakon. Državni revizori istražili su korišcenje 27 odsto budžetskih sredstava, i kao najveći problem otkrili nepoštovanje Zakona o javnim nabavkama, gde je u „sivu zonu“ otišlo oko dve milijarde dinara.

Mirko Cvetković, predsednik Vlade Srbije, izjavio je da će razgovarati sa svim ministrima o tom revizorskom izveštaju.

"Ali ono što sada sa sigurnošću mogu da kažem, jeste da u izveštaju nisu evidentirani prekršaji koji zahtevaju krivičnu odgovornost", rekao je Cvetković.
Nema prekršaja za krivičnu odgovornost - Mirko Cvetković

Po objavljivanju izveštaja, Boris Tadić, predsednik Srbije i lider Demokratske stranke, izjavio je da pojedini ministri ne rade dobro, i da će vlada analizirati nalaze revizora i utvrditi da li je bilo samo nepravilnosti, ili je kršen i zakon. Uglavnom svi ministri složili su se da u Cvetkovićevom kabinetu ima slabih karika, ali se niko od njih nije lično pronašao u predsednikovim kritikama.

Ivica Dačić, ministar policije i lider socijalističke partije Srbije, izjavio je da je sve doživeo kao dobronamernu kritiku.

"Ne znam šta sprečava predsednika Tadića da promeni one koji ne rade, pošto većinu ministara u vladi čine ministri iz njegove stranke. U svakom slučaju, siguran sam da je potrebna rekonstrukcija vlade. Pri tom ne mislim na to da bi trebalo da dođe do preraspodele političkih odnosa, odnosno ulaska nekih drugih političkih stranaka. Da se razumemo, svaka promena u vladi je rekonstrukcija vlade. Znači ako ima ministara koji loše rade oni bi odmah trebalo da budu promenjeni, ja sam ZA", smatra Dačić.

ODGOVORNA JE CELA VLADA

Ipak, premijer Mirko Cvetković ne misli da je to najbolje rešenje.

"Ako se pogledaju rezultati vlade koji su ostvareni u ovoj godini, mislim da tim koji pobeđuje ne treba menjati", kaže premijer.

Većina ministara nije se previše uplašila kritika i pominjanja rekonstrukcije vlade, pa je tako Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, ocenio da je izveštaj drzavnog revizora za 2008. "besmislen, tendenciozan, netačan i selektivan".

"Ako je bilo nenamenskog trošenja para, zašto do sada nisu imenovani i uhapšeni oni koji su to činili", rekao je Dinkić.

Oliver Dulić, ministar životne sredine, inače iz redova vladajuceg DS-a, tvrdi da tokom njegovog mandata nepravilnosti u radu nema.

"Svi ćemo ići na razgovor, i to je dobro. Treba da razgovaramo o tome kako da se bolje radi i kako da se državni novac poštenije preraspoređuje. Ono što u svoje ime mogu da kažem, a siguran sam da to može i svaki moj kolega, je da čak i da su se dešavale nepravilnosti niko nije imao nameru da gurne ruku u džep poreskog obveznika ili da od državnih para uradi bilo šta što je protivzakonito", kaže Dulić.
Svi žemo ići na razgovor - Oliver Dulić

Opozicija smatra da poslednja afera i priče o rekonstrukciji pokazuju da vlada jednostavno ne radi dobro. Ivan Andrić, iz Liberalno demokratske partije, za nas program je rekao.

"Generalno se oseća veliki nedostatak odgovornosti u celoj vladi. I po našem mišljenju, pogrešno je tu tražiti greške pojedinih ministara. Za to je odgovorna cela vlada, naravno i premijer", objašnjava Andrić.

On je zaklučio da je sada najvažnije da budu kažnjeni svi koji su kršili zakon. "Nije dovoljna samo kontrola, već mora da postoji odgovornost za ono što je urađeno."

RSE: Da li vas je iznenadio takav izveštaj?

"Pa naravno da ne… Mi smo na to ukazivali godinama unazad. Sedam dana pre nego što treba da izglasamo budžet, mi taj budžet i dalje nemamo. Dakle, prosto je kontrola nemoguća. I vladajuća koalicija, tim svojim nedefinisanim odnosima, sama sebe dovodi u situaciju da će sigurno praviti greške i sigurno će kršiti zakon i sledeće godine."

I na kraju, večito pitanje u Srbiji -Da li će i ova afera ostati nerešena? Slobodan Beljanski, iz Agencije za borbu protiv korupcije, kaže da se na bazi iskustva može zaključiti da bi I ova priča mogla da bude zataškana i da se može pretpostaviti sled stvari.

"To je da će cela stvar biti relativizovana i da će se sve završiti na ukazivanju na nepravilnosti. I to se radi zbog toga što će se tako rasuti odgovornost, umesto da se jasno utvrdi ko je bio nalogodavac i čije su to bile ideje", ocenjuje Beljanski.

Državna revizija otkrila je da u ministarstvima nema interne revizije I kontrole, da ne postoji kompletna evidencija državne imovine, kao I da javna preduzeća nisu vratila milionske pozajmice.
XS
SM
MD
LG