Dostupni linkovi

Vlada o „topničkim dnevnicima“


Zgrada Vlade Hrvatske, Foto: zoomzg
Zgrada Vlade Hrvatske, Foto: zoomzg

Hrvatska Vlada demantirala je pisanje nekih medija kako je haški optuženik Ante Gotovina otuđio dio dokumenata vezanih uz akciju „Oluja“, koje sada traži haško tužiteljstvo.

U izvješću hrvatske Vlade o takozvanim topničkim dnevnicima dostavljenom Haškom tribunalu prošlog mjeseca nema formulacije da je haški optuženik Ante Gotovina, u vrijeme kad je bio glavni inspektor Hrvatske vojske 2000. i 2001. godine otuđio dio dokumentacije, kazao je ministar pravosuđa Ivan Šimonović povodom pisanja hrvatskih medija da je Gotovina, odnosno njegova obrana, otuđila dokumente o artiljerijskom djelovanju po ciljevima u Kninu u akciji „Oluja“ 1995. godine, koje sada traži Haško tužiteljstvo.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala je da su u izvješću navedena otkrića tzv. administrativne istrage u vezi s traženim dokumentima.

"Utvrđeno je da je dio dokumenata pronađen i dostavljen Haagu, da dio nikada nije postojao dok dio ne možemo pronaći, odnosno da imamo saznanja da su uništeni"
, naglasila je potpredsjednica.

Ministar Šimonović komentirao je navodno nezadovoljstvo glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza činjenicom da nije dostavljeno sve što je tražio, ali i najavu blokade otvaranja poglavlja o pravosuđu u hrvatskim pristupnim pregovorima o članstvu u Europskoj uniji od strane nekih zemalja :

„Tužitelj Brammertz smatra da Hrvatska u načelu dobro i potpuno surađuje s Haškim tribunalom, ali smatra da je u jednom jedinom konkretnom slučaju – ovih artiljerijskih dokumenata – napredak ograničen.“


On je najavio da će Vlada uskoro podnijeti zahtjev Haškom tribunalu da odgovori ispunjava li Hrvatska svoje obaveze vezane uz dostavu traženih dokumenata.
XS
SM
MD
LG