Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opozicija traži smjenu Vlade


Sjedište Vlade Federacije BiH u Sarajevu

Poslanici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine pokrenuli su inicijativu i počeli prikupljati potpise poslanika iz drugih partija za izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj vladi ovog entiteta. Osnovni razlog za smjenu Vlade je njen opšti nerad, a naročito činjenica da je budžet Federacije u krizi.

Oko 15.000 više nezaposlenih u protekla tri mjeseca, blokirani računi za više od 36.000 preduzeća, svakodnevni protesti očajnih radnika bez plate, invalida, demobiliziranih boraca - samo su neki od razloga zbog kojih je Klub zastupnika SDP-a pokrenuo inicijativu o izglasavanju nepovjerenja federalnoj Vladi, uz obrazloženje da Vlada ne radi svoj posao. Zastupnik SDP-a Damir Mašić:


„Imajući u vidu da je samo u protekloj godini stvoren deficit u federalnom budžetu od preko 400 miliona konvertibilnih maraka, imajući u vidu mnoge zakone koji su usvojeni a koji se ne sprovode i ne poštuju, imajući u vidu da Vlada nije isplatila administraciji, budžetskim korisnicima nijednu platu u ovoj tekućoj godini, mi smo se jednostavno odlučili na taj potez - jer ovaj potez je interes nacije da Brankovićevu vladu vidi u političkoj penziji. I ako bismo mogli u par riječi sumirati sve ono što karakteriše Brankovićevu vladu, to je nestručnost, nesposobnost, nezrelost i nedoraslost ulozi koja ima je povjerena prije dvije godine.“

SDP-ovu inicijativu o smjeni Vlade podržale su još neke stranke u opoziciji. Sanda Redžić, iz Bosanske patriotske stranke:


„Crno tržište u Federaciji proguta pet milijardi konvertibilnih maraka godišnje. Ova vlada nije mrdnula da riješi taj problem. Imaju na desetine otvorenih graničnih prijelaza gdje im prelazi visokotarifna roba, gdje oni apsolutno ne kontrolišu, zatvore oči na sve to. Ukazivali smo ne jedanput nego desetine puta smo za govornicom o tome govorili. Oni apsolutno ne žele to da čuju.“

To je jedan prerani početak predizborne kampanje za sljedeće opće izbore i bojim se da će istrošiti ideje do oktobra iduće godine.
Brankovićev odgovor

Premijer Federacije Nedžad Branković inicijativu ocjenjuje kao neosnovane, orkestrirane napade na vladajuće strukture pod dirigentskom palicom SDP-a:


„Sasvim normalna i razumna inicijativa u kontinuitetu aktivnosti koje vode direktno i putem određenih nevladinih organizacija i jednog dijela javnih medija koji ne kriju svoje lijeve opcije, svoje lijeve orijentacije. To je jedan prerani početak predizborne kampanje za sljedeće opće izbore i bojim se da će istrošiti ideje do oktobra iduće godine.“

No, ni demobilizirani borci, ni invalidi, ni poljoprivrednici, ni otpušteni radnici ne bi se složili sa ovakvom ocjenom premijera. Podsjećamo da je samo u protekla dva mjeseca organizovano niz protesta pomenutih kategorija, očajnih što je jedina mjera Vlade za ublažavanje krize bila smanjenje naknada socijalnim kategorijama.

I gore nego u Vijeću ministara

Centri civilnih inicijativa ovih dana dovršavaju izvještaj o radu Vlade Federacije ocjenjujući da je ponašanje ministara u najmanju ruku neodgovorno. Majda Behram – Stojanov:

Vlada Federacije, kad je riječ o broju utvrđenih zakona, je gora čak i od Vijeća ministara. Od 97 planiranih zakona utvrdila je svega 43.
„Vlada Federacije, kad je riječ o broju utvrđenih zakona, je gora čak i od Vijeća ministara. Od 97 planiranih zakona utvrdila je svega 43. Samo devet ministarstava je svoj program rada realiziralo malo više od polovice od onoga što su isplanirali. A posebno nas dodatno zbunjuju posljednje izjave ministra za rad Perice Jelečevića, upravo nakon što je upućena u parlamentarnu proceduru strategija za zapošljavanje, sa riječima kako za nju nema novca i kako nisu uzete u obzir novonastale okolnosti usljed globalne ekonomske krize.“

Ipak, malo je vjerovatno da će se smjena Vlade zaista i desiti. Potpis za SDP-ovu inicijativu do sada je dalo 26 od ukupno 98 zastupnika, uglavnom iz opozicionih partija. Čak i kada bi opozicija imala većinu glasova oko smjene Vlade, pitanje je koliko bi neka nova vlada mogla poboljšati situaciju u ovom trenutku, kaže ekonomski analitičar, profesor dr. Nikola Grabovac:


„Nije problem samo u tim ljudima koji, prvo - možda i neće, drugo - i ne mogu, treće - i ne znaju, nego problem je u ustroju BiH, odnosno entiteta u sljedećem: nadležnosti su podijeljene po raznim institucijama, problem je da u BiH vlada nema poluga kojima će upravljati u cijelosti u jednoj državi i oni ne mogu poduzeti efikasne mjere. Moglo bi se to sprovesti na način koji ne bi možda odgovarao ovog trenutka mnogim rješenjima koja su prisutna u BiH, a to je sljedeće: formirati jednu ekspertnu vladu koja neće biti podložna uticajima političkih stranaka. Ali moram sad postaviti pitanje: je li to uopće u BiH moguće? Jer stručni ljudi nisu u mogućnosti da realiziraju svoje stavove i odluke bez podrške parlamentaraca i predstavnika političkih stranaka. I zato smo sada ušli u jedno vrzino kolo iz kojega, mislim, da ćemo vrlo, vrlo teško izići.“

  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    U novinarstvu je od 1994. Na Tuzlanskoj televiziji stiče prva novinarska iskustva kao reporter, a potom radi i kao urednik do 1999. Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG