Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore i SPC pripremaju ugovor


Metalna crkva SPC na Rumiji - ilustracija
Metalna crkva SPC na Rumiji - ilustracija
U Podgorici je potvrđeno da se između Vlade i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori vode pregovori o međusobnim odnosima, odnosima države i crkve.

Razgovori bi trebalo da rezultiraju dokumentom sličnim konkordatu koji je predsjednik Vlade Crne Gore krajem juna potpisao sa Vatikanom.

Za sada niko ne može da precizira šta će sadržati ugovor, ali Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ima definisane zahtjeve.

Potvrđujući da se između Vlade i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori vode pregovori o dokumentu kojim bi trebalo da budu uređeni odnosi države i crkve, pravni zastupnik mitropolije Crnogorsko primorske beogradski advokat Vladimir Božović rekao da očekuje da će tim ugovorom biti zaštićena crkva u Crnoj Gori, njena imovina i biti priznat status jedine pravoslavne crkve u Crnoj Gori

"Gdje bi se na jedna, jedinstven, zakonit način jednom za svagda riješila sva pitanja između crkve i države i potvrdilo da je Mitropolija Crnogorsko - Primorska jedina pravoslavna crkva u Crnoj Gori da ona ima svoje hramove, da ona ima svoje vjernike, da ona ima svoj narod, da ima svoju imovinu, ime i da joj sve to treba biti zaštićeno. Ja se nadam da će Crna Gora na putu evropskih integracija uvidjeti da bilo kakvi drugi odnosi i pravci mogu samo da joj nanesu štetu", kaže Božović.

Uređivanje odnosa

Mediji su prethodnih dana objavili da Vlada i Srpska pravoslavna crkva pripremaju ugovor o regulisanju međusobnih odnosa te da će sporazum biti sličan konkordatu koji je u junu potpisan sa Vatikanom.

Informaciju da Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva pregovaraju o potpisivanju sporazuma, za RSE je komentarisao i sociolog religije Mirko Đorđević koji kaže da je takav sporazum, načelno, poželjan, ali da ipak sve zavisi od njegove primjene.
Branioci mitropolita Amfilohija Radovića ispred suda u Podgorici, 12. septembar 2011.

"U samoj činjenici da se priprema taj dokument i da treba jednim dokumentom, deklaracijom urediti odnose između države i crkve u Crnoj Gori, sama ta činjenica u principu nije sporna niti se može okarakterisati lošom. Stvar je u tome da crkva i država moraju da urede svoje odnose prema principu koji se često zaboravlja u crkvi, da crkva mora da sarađuje sa postojećim vlastima kakve god one bile", ocjenjuje Đorđević.

Na pitanje da je Srpska pravoslavna crkva do sada potpisivala ugovor sa nekom državom o međusobnim odnosima, analitičar crkvenih prilika Mirko Đordević kaže da SPC nije imala praksu zvaničnog uređivanja odnosa sa državama i konstatuje da je to dovodilo do velikih problema.

"Da je bilo uređivanja tih odnosa i uređenog stanja ne bi dolazilo do svega ovoga – Makedonija, pa Crna Gora i tako dalje. Treba to da bude urađeno u duhu interesa obje strane ugovornice. Konkordati su u principu jedino sredstvo konkretnih sporazuma. Ovo može biti dobra inicijativa, a kako će ona biti realizovana o tome za sada nemam ništa posebno da kažem", smatra on.

Godinama unazad odnosi državnih institucija i Srpske crkve u Crnoj Gori bili su uglavnom zategnuti.

Slično je i u ponedjeljak kada se u prekršajnom sudu sudi mitropolitu Amfilohiju Radoviću zbog govora mržnje.

Amfilohijev pravni zastupnik Vladimir Božović, koji očekuje da mitropolit bude oslobođen optužbi, ocjenjuje da takvi postupci države narušavaju pregovarački ambijent.

"Svakako da ovaj postupak ili bilo kakvo drugo postupanje države samo može da naruši jedan postupak koji će se dešavati u budućnosti, a to je da Crna Gora, kao što je riješila ugovorom odnose sa katoličkom crkvom da to uradi sa pravoslavnom crkvom", kaže Božović.
XS
SM
MD
LG