Dostupni linkovi

Vlada traži krivca za nenaplative garancije


Hotel As
Hotel As

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je podnijelo šest krivičnih prijava protiv javnosti još uvijek nepoznatih lica jer se ispostavilo da bankarska garancija kompanije Nega tours Montenegro za hotel As u Perazića dolu kod Petrovca nije valjana.

Hotel As u Perazića dolu je prodat kompaniji Nega tours još prije 14 godina za pet miliona, a novi vlasnik se obavezao da će uložiti 22 miliona njemačkih maraka.

Kao krajnji rok za završetak radova je označen kraj 2003. godine, ali to se nije desilo ni sada, dvanaest godina kasnije.

Pošto je, uprkos svemu, nastavila da vjeruje u ovaj aranžman, Vlada je februara 2014. potpisivanjem aneksa ugovora, investitoru dala novu šansu. Ono što nije bilo urađeno za dvanaest, nije ni u produžetku od dvije godine.

Početkom godine, Vlada je odlučila da ugovor konačno raskine zbog neizvršenja obaveza investitora koje su predviđale ulaganje od 50 miliona, od čega je do 1. decembra prošle godine godine trebalo da se realizuje 15 miliona eura.

Nakon raskida ugovora, država je trebalo da se obešteti od garancija investitora, ali Ministarstvo održivog razvoja i turizma sada obavještava javnost da od toga nema ništa.

Olivera Brajović
Olivera Brajović

"U postupku naplate bankarske garancije, dobili smo indicije da predata garancija nije valjana. Jutros smo obavijestili nadležnog državnog tužioca i podnijeli krivičnu prijavu protiv šest lica. Ministarstvo će u narednom periodu insistirati da se ispita odgovornost svih učesnika u postupku. O svemu je obaviještena i zaštitnica državnih imovinsko-pravnih interesa koja će u krivičnom postupku istaći imovinsko-pravnih zahtjev kroz koji će se, izvjesno, naplatiti iznos od tri miliona eura", kaže Olivera Brajović, predstavnik Ministarstva.

Zanimljivo je da je prije potpisivanja aneksa ugovora sa investitorom, januara 2014. godine, ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović izjavio da je "za hotel 'As' dostavljena garancija od tri miliona eura koja bi trebalo dodatno da se provjeri".

"Centralna banka i ostale institucije, treba da provjere da li su te garancije naplative", rekao je tada Gvozdenović.

Iz Centralne banke do trenutka slanja ovog izvještaja još uvijek nijesmo dobili odgovor u vezi eventualnih provjera garancija pa ostaje nejasno da li Centralna banka nije uradila svoj posao ili je, uprkos negativnom nalazu, Vlada sklopila novi ugovor.

U svakom slučaju, ostaje činjenica da je aneks ugovora potpisan svega mjesec dana nakon Gvozdenovićeve izajve, ali u potpunoj tajnosti, pa je javnost u koje spadaju i parlamentarci, ostala zatečena informacijom o zaključenju ovog akta tek šest mjeseci kasnije.

Dio opozicije je reagovao na informaciju o nenaplativim garancijama.

"Vladajuća Demokratska partija socijalista se, kad god neki problem kulminira, pojavljuje kao neko ko je sada, ovog momenta, došao i postao svjestan toga problema. Čekali više od deset godina taj hotel koji Crna Gora na kraju nije ni dobila."

"Vladajuća Demokratska partija socijalista se, kad god neki problem kulminira, pojavljuje kao neko ko je sada, ovog momenta, došao i postao svjestan toga problema. Čekali više od deset godina taj hotel koji Crna Gora na kraju nije ni dobila. U turističkoj ponudi stoji gradilište, ruglo od plaže, država snosi posljedice, građani nemaju nikakvu korist od toga. Sada je potrebno odgovornost prebaciti na nekoga ko eliti nije po volji, a bio je njihov drug u prošlosti. Čitav problem leži u kontinuitetu vlasti DPS-a i u poricanju odgovornosti za sve što se dešava u crnogorskom društvu", ističe Veljko Vasiljević, funkcioner Demokratskog fronta.

Za firmu Nega turs se dugo tvrdilo da je ruska, ali je ispostavljeno da se radi o domaćoj firmi koja je uskočila u aranžman koji je na tenderu dobila ruska kompanija Sibenergoresurs.

Kao osnivači Nega turs-a u registru Privrednog suda se navode izvjesni: Nedeljko i Dejan Gardašević, Merima Skenderović i Viktor Mazanov.

Iz Tužilaštva do sada nije bilo moguće dobiti bilo kakvu informaciju u vezi sa podnešenim krivičnim prijavama i, eventualno, identitetom lica protiv kojih su podnešene krivične prijave.

Za to vrijeme, kao i u dijelu opozicije i u NVO MANS koja je odavno upozoravala i Vladu i ukupnu javnost na investitora kome je pripao hotel As, smatraju da Vlada pokušava da izbjegne sopstvenu odgovornost.

"MANS je još 2013. godine, upravo zbog nepoštovanja Ugovora o privatizaciji i nemogućnosti da prisili investitora na ispunjavanje obaveza ili da raskine Ugovor i naplati garancije, podno krivičnu prijave protiv čelnih ljudi Savjeta za privatizaciju i članova Vlade: Mila Đukanovića, Igora Lukšića, Vujice Lazovića, Branimira Gvozdenovića i Branka Vujovića", kaže Dejan Milovac, zamjenik direktora MANS-a, te zaključuje:

"U toj krivičnoj prijavi smo tvrdili da su ova lica, duže vrijeme nesavjesno vršila službenu dužnost što je vlasniku hotela As omogućilo da više godina nezakonito sprovodi radove. Došli smo u situaciju da ne postoji završen hotel, država nema nikakvu korist od te privatizacije, a na kraju ne možemo ni garancije da naplatimo."

XS
SM
MD
LG