Dostupni linkovi

Vlada Srbije usvojila akte za saradnju sa Kinom


Susret predsednika Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, u Pekingu, 17. oktobra 2023.
Susret predsednika Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, u Pekingu, 17. oktobra 2023.

Vlada Srbije saopštila je da je na sednici 30. aprila usvojila akte potrebne za unapređenje saradnje sa Kinom.

"Usvojena su dokumenta u oblastima prosvete, nauke, inovacija, tehnološkog razvoja, kao i ekonomske i tehničke saradnje u oblasti infrastrukture", navodi se u vladinom saopštenju.

Predsednik Kine Si Đinping posetiće Srbiju 7. i 8. maja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će Beograd tokom posete Sija "inicirati projekte ubrzanog tehnološkog razvoja u onim sferama u kojima nema dovoljno znanja, od robotike, tehnologije satelita, letećih automobila do mnogih drugih stvari".

'Cementiranje gvozdenog prijateljstva'

Prethodni put Si Đinping je u službenoj poseti Srbiji boravio 2016. godine. Sada u Beograd dolazi na godišnjicu bombardovanja kineske ambasade u NATO intervenciji u SR Jugoslaviji.

Bilbord u Beogradu, mart 2021.
Bilbord u Beogradu, mart 2021.

Predsednik Kine u Beograd stiže na poziv Vučića, potvrdila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Kineski šef diplomatije Vang Ji poručio je da se Peking raduje ovoj poseti, kao još jednoj prilici za cementiranje "gvozdenog prijateljstva" sa Srbijom.

Dolazak kineskog predsednika najavljen je u februaru ove godine, na svečanosti koju je predsednik Vučić priredio za ambasadora Kine u Srbiji Li Minga i njegove saradnike, povodom obeležavanja lunarne Nove godine.

Tokom posete Evropi od 5. do 10. maja Si Đinping će boraviti i u Mađarskoj i Francuskoj, javila je kineska agencija Sinhua.

XS
SM
MD
LG